Β. Κορέα: «Εγκληματίας» ο διπλωμάτης που αυτομόλησε στη Ν. Κορέα

sti-n-korea-automolise-boreiokoreatis-diplomatis-sto-londinoΟ υψηλόβαθμος Βορειοκορεάτης διπλωμάτης, που αυτομόλησε πρόσφατα στη Νότια Κορέα, είναι ένας «εγκληματίας», ο οποίος είχε λάβει διαταγή να επιστρέψει στη χώρα για ανάκριση, υποστήριξε σήμερα η Πιονγκγιάνγκ σε μια πρώτη επίσημη αντίδρασή της για το περιστατικό.
Όπως μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, ο λιποτάκτης Τάε Γιονγκ-Χο, δεύτερος στην ιεραρχία της πρεσβείας της Βόρειας Κορέας στη Βρετανία, καταχράσθηκε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό, βίασε έναν ανήλικο και κατασκόπευε για λογαριασμό της Σεούλ.ο πρακτορείο επέκρινε τη Βρετανία επειδή επέτρεψε στον διπλωμάτη να αυτομολήσει στη Νότια Κορέα, υποστηρίζοντας πως η Πιονγκγιάνγκ είχε ειδοποιήσει εκ τον προτέρων το Λονδίνο για τα εγκλήματα αυτά και είχε ζητήσει την έκδοσή του.

Οι αυτομολήσεις διπλωματών είναι σπάνιες καθώς η Βόρεια Κορέα, ολοένα και πιο απομονωμένη στη διεθνη σκηνή λόγω του στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματός της, διατηρεί σχετικά λίγες πρεσβείες.

Το 1997 είχε αυτομολήσει ο Βορειοκορεάτης πρεσβευτής στην Αίγυπτο και πέρυσι ένας διπλωμάτης που υπηρετούσε στην Αφρική.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα