Β.Βενιζέλος:  Αντισυνταγματικό πιθανό δημοψήφισμα για το Σύνταγμα

Δημοψήφισμα για το Σύνταγμα ακόμη και συμβουλευτικό είναι αντισυνταγματικό, υποστήριξε ο Βαγγέλης Βενιζέλος σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής. Όπως λέει, προσκρούει ευθέως στο άρθρο 110 του Συντάγματος που ρυθμίζει πλήρως και αποκλειστικά τη διαδικασία αναθεώρησης.

«Το άρθρο 110 δεν προβλέπει διενέργεια δημοψηφίσματος ούτε επί της αρχής. Και αυτό γιατί στην αναθεωρητική διαδικασία παρεμβάλλονται υποχρεωτικά βουλευτικές εκλογές. Άρα το εκλογικό σώμα μετέχει ούτως ή άλλως στην αναθεώρηση. Επομένως αν ο κ. Τσίπρας επιμείνει σε αυτή την εξαγγελία, η αντιπολίτευση οφείλει να αντιδράσει αμφισβητώντας ευθέως την καταστρατήγηση του Συντάγματος. Θα έλεγα μάλιστα ότι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αρμοδιότητα να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη. Και προφανώς το ξέρει καλύτερα από μένα. Ή εν πάση περιπτώσει, καθώς είμαστε συνάδελφοι επιστημονικά, το ξέρει εξίσου με μένα. Και επειδή εκτιμώ πολύ τη νομική του κρίση, είμαι βέβαιος ότι θα κάνει το συνταγματικό καθήκον του. Πόσο μάλλον όταν τα όρια μεταξύ γελοίου και τραγικού στον συνταγματικό λαϊκισμό και στην καταστρατήγηση του Συντάγματος είναι πάρα πολύ ρευστά».

Σχετικά με τα σχέδια της κας Γεννηματά, ο κ. Βενιζέλος απαντά:

«Μην με παρεξηγήσετε, αλλά δεν θέλω να επαναλαμβάνομαι. Την άποψή μου την εξέφρασα αναλυτικά στο πρόσφατο Συνέδριο της ΔΗΣΥ. Άλλωστε και στις προηγούμενες ερωτήσεις σας νομίζω εξήγησα αναλυτικά πώς βλέπω τον εθνικό και στρατηγικό ρόλο του μεσαίου χώρου ή του προοδευτικού κέντρου για να είμαι ακριβέστερος βάσει των αποφάσεων που έχουμε ομόφωνα ψηφίσει στο τελευταίο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ».

Στην ερώτηση αν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, ο κ. Βενιζέλος δίνει τη σιβυλλική απάντηση:

«Θα είμαι ενεργά παρών όσο υπάρχουν κρίσιμες εθνικές περιστάσεις».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα