Β. Αποστόλου: Σχεδιασμός νέας αγροτικής πολιτικής

tin-paraitisi-tou-b-apostolou-gia-to-thema-tis-fetas-zita-i-panellinia-enosi-ktinotrofonΤην νέα αγροτική πολιτική που σχεδιάζει να χτίσει και να εφαρμόσει η κυβέρνηση, παρά τις «αρχιτεκτονικές» δυσκολίες που αντιμετωπίζει, παρουσίασε σήμερα στην Λάρισα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος παράλληλα συνομίλησε με αγρότες της Θεσσαλίας που πήγαν στο «Χατζηγιάννειο» για να ενημερωθούν για τα αγροτικά ζητήματα και τις προοπτικές.

Όπως είπε ο κ. Αποστόλου, τα θέματα προβληματισμού είναι πολλά, με τις πληρωμές, τις καθυστερήσεις, αλλά και με τις πολιτικές που έχουν σχεδιαστεί βασισμένες στον ΚΑΠ.

Στόχος είναι η αγροδιατροφική αλυσίδα και η παραγωγή να γίνουν ένα ενιαίο σύμπλεγμα και τα 5 σημεία στα οποία θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα είναι:

– Η χορήγηση κονδυλίων άνω των 300 εκατ. ευρώ, που θα διανεμηθούν σε 24.000 νέους αγρότες.

– Η υπεράσπιση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

– Η εξυγίανση των εισροών.

– Η καλύτερη αξιοποίηση των 20 δισ. ευρώ, της περιόδου 2014-2020 που δίδονται σε αγρότες, αλιείς, κτηνοτρόφους κλπ

– Υποστήριξη της καινοτομίας, η οποία θα ενισχυθεί από ειδικούς συνεργάτες και επιστήμονες.

Ο κ. Αποστόλου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις πληρωμές των αγροτών και είπε ότι από το τέλος Ιουνίου άρχισε η πληρωμή για τα σχέδια βελτίωσης, ενώ έως το τέλος Ιουλίου θα ξεκινήσουν οι καταβολές χρημάτων σε νέους αγρότες, ιδιωτικές επιχειρήσεις-ΟΠΑΑΧ, μικρά δημόσια έργα, συνδεδεμένη σποροπαραγωγή, για το ζωικό κεφάλαιο και σε παραγωγούς που έχει καθυστερήσει ο καθορισμός του «ενεργού γεωργού».

Μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο θα εξοφληθούν οι εξισωτικές και για τους αγρότες που ήταν στα δείγματα ελέγχου.

Την ομιλία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης διέκοψε ομάδα αγροτών και συνδικαλιστών από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, (το μπλόκ της Νίκαιας), που εισέβαλε στην αίθουσα με φωνές και συνθήματα, ισχυριζόμενοι ότι δεν υλοποιήθηκαν οι υποσχέσεις που είχαν δοθεί από τον πρωθυπουργό και τον κ. Αποστόλου, στη συνάντηση που είχαν μαζί τους, στις 23 Φεβρουαρίου, στο μέγαρο Μαξίμου.

Παρών στην Λάρισα ήταν και ο γ. γ του υπουργείου, Νίκος Αντώνογλου, ο οποίος μεταξύ άλλων, έκανε αναφορά στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, λέγοντας ότι «έχουν μπει τόσα πολλά σκουπίδια, που εμείς θα το αναμορφώσουμε και θα το ξεκαθαρίσουμε, ώστε οι αγρότες να πληρώνονται κανονικά και χωρίς καθυστερήσεις».

Απόψε στο δημαρχείο της Λάρισας, θα υπογραφεί η παραχώρηση έκτασης 220 στρεμμάτων του Δημοσίου προς τον Δήμο Λαρισαίων, για να αξιοποιηθεί προς όφελος του κοινού αλλά και του αγροτικού κόσμου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα