Β. Αποστόλου: Καινοτομία και νέες τεχνολογίες τα εργαλεία ανάπτυξης του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα

%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%bf%cf%82«Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι στον πρωτογενή τομέα χτυπάει ο σφυγμός της χώρας μας για την ανάκαμψη, την έξοδο από την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα και εν τέλει την ανάπτυξη».

«Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι στον πρωτογενή τομέα χτυπάει ο σφυγμός της χώρας μας για την ανάκαμψη, την έξοδο από την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα και εν τέλει την ανάπτυξη». Αυτό τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στο 1ο Συνέδριο Εθνικού Αγροτικού Δικτύου 2014-2020 για την προώθηση της καινοτομίας στον αγροτικό χώρο και πρόσθεσε ότι για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα είναι απαραίτητο να ενσωματωθεί η καινοτομία στις γεωργικές δραστηριότητες και στη μεταποίηση των γεωργικών προϊόντων.

«Λαμβάνοντας υπόψη την πραγματικότητα της ελληνικής αγοράς», συνέχισε, «και της αδυναμίας των επιχειρήσεων να επενδύσουν κατά μόνας στην Έρευνα – Τεχνολογία – Καινοτομία για την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών με υψηλή προστιθέμενη αξία, είναι ανάγκη να προωθηθούν συνεργασίες. Η κατεύθυνση αυτή μπορεί να αναπτυχθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας».

Όπως εξήγησε ο κ. Αποστόλου στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 για την αξιοποίηση συνεργασιών στον αγροδιατροφικό τομέα μέσα από το Μέτρο 16, δίνεται η ευκαιρία για την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών – καινοτομιών, οι οποίες μπορούν να περιλαμβάνουν την εφαρμογή νέων, καινοτόμων διεργασιών, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στην παραγωγή γεωργικών προϊόντων, στον τομέα των τροφίμων, στην αναζήτηση νέων καλλιεργητικών πρακτικών, αλλά και πρακτικών παραγωγής που να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος. «Προωθούνται γενικά», σημείωσε ο κ. Αποστόλου, «μέθοδοι συνεργασίας και κοινές δράσεις μεταξύ διαφορετικών παραγόντων του αγροτοδιατροφικού τομέα, με σκοπό την επίλυση σύνθετων προβλημάτων».

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα