Β. Αποστόλου: Η αγροτική οικονομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί, αν δεν στηριχθούν σε υγιείς συνεταιριστικές βάσεις

Συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τους μεγαλύτερους συνεταιρισμούς της χώρας

Ευρεία σύσκεψη με τις διοικήσεις των μεγαλύτερων συνεταιριστικών οργανώσεων από όλη την Ελλάδα είχε σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, με τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Τσιρώνη, του Υφυπουργού Βασίλη Κόκκαλη και του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής  & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπου Κασίμη.

 

Συζητήθηκαν μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν:

· την εφαρμογή του Νόμου 4384/16 και του Μητρώου της Εποπτικής Αρχής

· τη θεσμική εκπροσώπηση των συνεταιριστικών οργανώσεων σε εθνικό επίπεδο

· την προσπάθεια αξιοποίησης της παραγωγικής βάσης και των υποδομών των συνεταιρισμών που πρέπει να μείνουν στον αγροτικό τομέα

· τα κίνητρα και τις διευκολύνσεις που απαιτούνται ώστε να αποκτήσουν οι συνεταιρισμοί πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγροτική οικονομία

· τα ληξιπρόθεσμα χρέη που βαραίνουν πολλές από τις συνεταιριστικές οργανώσεις από το παρελθόν

· την ανάγκη δημιουργίας μεγάλων εμπορικών σχημάτων αλλά και Διεπαγγελματικών Οργανώσεων ανά κλάδο

 

Μετά τη σημερινή συνάντηση αποφασίστηκε να υπάρξει συστηματική διαβούλευση μεταξύ υπουργείου και συνεταιριστικών οργανώσεων, τόσο με νέες τακτικές συναντήσεις, όσο και με γραπτές προτάσεις εκ μέρους των συνεταιρισμών, ενόψει μάλιστα σχετικής συζήτησης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

 

Σε δήλωσή του μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Αποστόλου ανέφερε:

«Εμείς ως Υπουργείο θεωρούμε ότι ο Έλληνας αγρότης δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια του, η ίδια η αγροτική οικονομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί, αν δεν στηριχθούν σε υγιείς συνεταιριστικές βάσεις. Και προσπαθούμε αυτή την άποψη να την υπηρετήσουμε πολιτικά.

Καλέσαμε σήμερα και συζητήσαμε με τους μεγαλύτερους συνεταιρισμούς της χώρας. Είναι αυτοί που εκπροσωπούν στην πράξη τη συνεταιριστική επιχειρηματική αντίληψη.

Οφείλουμε, και αυτό θα κάνουμε, να εξετάσουμε από κοινού και την εφαρμογή του νόμου για τους συνεταιρισμούς, αλλά και συνολικά τις απαραίτητες κινήσεις για να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα σε ένα στόχο που είναι κοινός: Να μεγαλώσουμε την πίτα, να αναπτύξουμε τον αγροτικό τομέα, με τις συνεταιριστικές οργανώσεις πρωταγωνιστές».

 

Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών 

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Υπουργός ενημέρωσε επίσης τους εκπροσώπους των συνεταιριστικών οργανώσεων για το θέμα των Οργανώσεων και Ομάδων Παραγωγών. Όπως ανέφερε ο κ. Αποστόλου:

«Η Κ.Υ.Α είναι ήδη έτοιμη και θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες. Προβλέπει απλούστευση των διαδικασιών για την αναγνώρισή τους καθώς και μειωμένα κριτήρια αναγνώρισης. Τα νέα μεγέθη θα διευκολύνουν την συγκρότηση των οργανώσεων χωρίς όμως να επιτρέπουν τον κατακερματισμό τους.

Το σημαντικότερο όφελος που έχουν οι αγρότες εντασσόμενοι στις ομάδες ή οργανώσεις παραγωγών είναι ότι τους παρέχεται η δυνατότητα να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα από κοινού τις προκλήσεις που θέτουν η αύξηση του ανταγωνισμού και η παγίωση των αγορών σε σχέση με την εμπορία των προϊόντων τους.

Υπάρχουν πολλές δυνατότητες που όταν τις εκμεταλλευτούν σωστά, ανάλογα με το μέγεθος τους οι οργανώσεις, ενδυναμώνουν την δραστηριότητα τους και μεγιστοποιούν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Το μέτρο 9 είναι ένα πολύ καλό κίνητρο για νεοσύστατες ομάδες και οργανώσεις παραγωγών διότι τους παρέχεται ένα ποσοστό επί του κύκλου εργασιών τους μέχρι 100 χιλιάδες το χρόνο για κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων.

Η στήριξη καταβάλλεται ως κατ’ αποκοπή ενίσχυση σε ετήσιες δόσεις για πέντε έτη από την ημερομηνία κατά την οποία αναγνωρίσθηκε η ομάδα ή η οργάνωση παραγωγών, με βάση το επιχειρηματικό της σχέδιο που είναι προϋπόθεση για την ενίσχυση μιας ομάδας ή οργάνωσης παραγωγών, το ποσοστό της ενίσχυσης είναι μειούμενο.

Σε σχέδια βελτίωσης και επενδυτικά προγράμματα επίσης με προϋποθέσεις μπορεί να ενταχθούν οι οργανώσεις αυτές. Η σύσταση των οργανώσεων και ομάδων παραγωγών πρέπει να ενθαρρυνθεί, όχι μόνο για τα κίνητρα αλλά κυρίως γιατί πρέπει να προωθηθούν συνεργατικά σχήματα».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα