Βόρεια Κορέα και Ιράν χώρες «υψηλού κινδύνου» για ξέπλυμα χρήματος

Η ειδική ομάδα χρηματοοικονομικής δράσης (FATF), ο παγκόσμιος οργανισμός που καθορίζει τα πρότυπα για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, συγκλήθηκε προ ημερών στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, από όπου απεύθυνε συγκεκριμένες προειδοποιήσεις για τη Βόρειο Κορέα και το Ιράν.

Η FATF θεωρεί πως οι χώρες αυτές έχουν στρατηγικές ελλείψεις και θέτουν σε κίνδυνο το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Βάσει των προειδοποιήσεων αυτών, οι δικαιοδοσίες που υπόκεινται σε συμφωνία FATF καλούν τα μέλη της και άλλες δικαιοδοσίες να εφαρμόσουν αντίμετρα για την προστασία του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος από τη συνεχιζόμενη και σημαντική χρηματοδότηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας που προέρχονται από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας.

Για το Ιράν αποφασίσθηκε να παραμείνει στη δημόσια δήλωση της FATF έως ότου ολοκληρωθεί το πλήρες σχέδιο δράσης. «Μέχρις ότου το Ιράν εφαρμόσει τα μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των ελλείψεων που εντοπίζονται στο σχέδιο δράσης, η FATF θα εξακολουθήσει να ανησυχεί για τον κίνδυνο χρηματοδότησης της τρομοκρατίας που προέρχεται από το Ιράν και για την απειλή που αυτή συνεπάγεται για το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

 Ως εκ τούτου, η FATF καλεί τα μέλη της και προτρέπει όλες τις δικαιοδοσίες να συνεχίσουν να συμβουλεύουν τα χρηματοπιστωτικά τους ιδρύματα να εφαρμόζουν ενισχυμένη δέουσα επιμέλεια στις επιχειρηματικές σχέσεις και τις συναλλαγές με φυσικά και νομικά πρόσωπα από το Ιράν.
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα