“Βόμβα” στα θεμέλια της συνεργασίας Ινδίας-Ισραήλ

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν, ότι το ινδικό υπουργείο Άμυνας προχωρά στην ακύρωση του προγράμματος προμήθειας του συστήματος αντιαρματικών πυραύλων SPIKE της Rafael Advanced Defense Systems, ένα πρόγραμμα εκτιμώμενου ύψους μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων, βάζοντας «φωτιά» σε μια από τις πλέον πολυδιαφημισμένες σχέσεις στον τομέα των εξοπλισμών την τελευταία δεκαετία, με ετήσιο όγκο συναλλαγών ακόμα και άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Οι συζητήσεις για την συγκεκριμένη προμήθεια – συμπαραγωγή με ινδικές αμυντικές βιομηχανίες, είχαν ξεκινήσει το 2014. Η τελική επιλογή έγινε το 2016 και η «μάχη» κρίθηκε ανάμεσα στο αμερικανικό Javelin και το ισραηλινό Spike.

Οι Ινδοί θα προμηθεύοντας περισσότερους από 8.000 Spike, καθώς επίσης και 300 εκτοξευτές και για τον λόγο αυτό, οι Ισραηλινοί φέρονται να έχουν δημιουργήσει ήδη στην Ινδία γραμμή παραγωγής σε συνεργασία με ινδική εταιρία, κάτι που κάνει ακόμα πιο περίεργη την απόφαση εγκατάλειψης του προγράμματος.

Αμφότερα είναι συστήματα «fire and forget», δηλαδή, ο πύραυλος μετά την εκτόξευσή του δε χρειάζεται κατάδειξη του στόχου με κάποια δέσμη λέιζερ, αλλά κατευθύνεται σε αυτόν με βάση τις παραμέτρους που έχουν τεθεί από τον χειριστή του αντιαρματικού, ο οποίος μπορεί να αλλάξει θέση.

Το ινδικό υπουργείο Άμυνας φέρεται να άλλαξε άποψη και να ζήτησε από τον κρατικό Οργανισμό Ανάπτυξης Αμυντικής Έρευνας, τον γνωστό DRDO (Defense Research and Development Organization), να προχωρήσει στην ανάπτυξη εγχώριου συστήματος, εγκαταλείποντας το πρόγραμμα συμπαραγωγής των Spike, με την ισραηλινή Rafael.

Η εξέλιξη αυτή μοιάζει λίγο περίεργη, καθώς η επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού, Ναρέντρα Μόντι, στο Ισραήλ τον περασμένο Ιούλιο έμοιαζε να εκτοξεύει τις προοπτικές της διμερούς βιομηχανικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της αμυντικής συνεργασίας.

Πλέον, αναμένεται η τριήμερη επίσημη επίσκεψη ανταπόδοσης του Μπενιαμίν Νετανιάχου στις 14 Ιανουαρίου στο Νέο Δελχί, ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάποιο εμπόδιο που θα επιχειρηθεί να υπερπηδηθεί με πολιτική πρωτοβουλία, εκτός κι αν η ακύρωση ενός τόσο σημαντικού από πλευράς ύψους συμβολαίου πρόγραμμα, θα επηρεάσει το επικείμενο ταξίδι.

Οι επιστήμονες του DRDO δηλώνουν ότι έχουν εμπιστοσύνη στην πυραυλική τεχνολογία που διαθέτει η Ινδία και ότι σε 3-4 χρόνια θα έχουν αναπτύξει το δικό τους σύστημα, με τον ινδικό Στρατό όμως να έχει διαφορετική γνώμη, όπως άλλωστε και όλοι οι κλάδοι των ινδικών ενόπλων δυνάμεων που είναι ιδιαιτέρως δυσαρεστημένοι με τις επιδόσεις της κρατικής βιομηχανίας.

Μένει να αποδειχθεί εάν και σε αυτό το πρόγραμμα έχουν υπάρξει «παράνομες πληρωμές» όπως έχει συμβεί στο παρελθόν (η κρατική ισραηλινή IMI είχε αποκλειστεί από την ινδική αγορά το 2012 και για μερικά χρόνια), ή έχει δημιουργηθεί θέμα από τους «αντιπολιτευόμενους» στην ανάπτυξη των σχέσεων της Ινδίας με τους Ισραηλινούς, μια ομάδα πολιτικών που πάντα ήταν ισχυρή.

Ενδεχόμενη, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, είναι και ρωσική παρέμβαση που πρόσφερε στους Ινδούς κάποια συμφωνία που κρίθηκε πιο συμφέρουσα και μεθοδεύεται σταδιακά η αποδοχή της. Δεν θα πρέπει επίσης να αποκλειστεί, ότι οι καλές σχέσεις των Ινδών με το Ιράν θα μπορούσαν να έχουν παίξει ρόλο στην εγκατάλειψη της συμφωνίας. Το επόμενο διάστημα θα «φωτίσει» πτυχές της υπόθεσης που θα έχουν σίγουρα μεγάλο ενδιαφέρον.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα