«Βόμβα» ετοιμάζεται να βάλει ο Ζάεφ με απόρρητα έγγραφα της πΓΔΜ

Τεράστιες αναταράξεις στο ελληνικό πολιτικό σύστημα απειλεί να προκαλέσει ο αποχαρακτηρισμός απορρήτων εγγράφων της πΓΔΜ, τα οποία αφορούν όλες τις μυστικές συμφωνίες μεταξύ της Ελλάδας και της γειτονικής χώρας από το 1992 μέχρι σήμερα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα αλβανικού μέσου στα Σκόπια, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ προειδοποίησε χθες ότι, εάν υπάρχουν νομικές δυνατότητες, θα συστήσει στα αρμόδια θεσμικά όργανα της χώρας του να αποχαρακτηρίσουν τα έγγραφα διαπραγμάτευσης του ονόματος με την Ελλάδα από το 1992 μέχρι την ημερομηνία της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Εάν υπάρχει η δυνατότητα και θεωρείται ότι η στιγμή είναι κατάλληλη και δεν θα προκληθεί ζημιά στη χώρα μας, είτε στις σχέσεις μας με την Ελλάδα, θα πρότεινα προσωπικά στα ιδρύματα να αποχαρακτηρίσουν και να δημοσιεύσουν τα δεδομένα», δήλωσε ο Ζάεφ, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού Νόλα Ισαΐλοφσκα-Στάροβα στη σκοπιανή Βουλή.
Διπλωματικοί και πολιτικοί αναλυτές στην Αθήνα σχολίαζαν ότι «τυχόν άρση του απορρήτου δημοσίων εγγράφων του υπουργείου εξωτερικών της γείτονος θα αποκάλυπτε ενδεχόμενα τις άγνωστες θέσεις όλων των ελληνικών κυβερνήσεων από το 1992 μέχρι σήμερα για το ζήτημα του ονοματολογικού, όπως επίσημα έχουν καταγραφεί».
Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, τα επίσημα στοιχεία τα οποία θα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας εικάζεται ότι θα μπορούσαν να αποδομήσουν ακαριαία όλα τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, σχετικά με τον χειρισμό του Μακεδονικού ζητήματος από τις κυβερνήσεις τα τελευταία 26 χρόνια.
Μια τέτοια εξέλιξη τονίζουν, θα προκαλούσε ριζική μεταβολή του πολιτικού κλίματος στην Ελλάδα σε σχέση με το εθνικό αυτό θέμα, με άγνωστες επιπτώσεις στη δομή του ελληνικού πολιτικού συστήματος, το οποίο ήδη βρίσκεται σε διαδικασία αναδόμησης εξ αιτίας της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα