Βρετανία: Ενεργοποίησε επισήμως το Brexit

Παρέλαβε σήμερα από τον Βρετανό πρέσβη στην ΕΕ Τιμ Μπάροου, o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ την επιστολή της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι με την οποία ενεργοποιείται το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας και ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Ένα πιθανό χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων παρουσιάζει το BBC:

  • Στις 29 Απριλίου, η ΕΕ των «27» θα εξουσιοδοτήσει την Κομισιόν να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
  • Tον Μάιο αναμένεται να παρουσιαστεί ο Οδικός Χάρτης των συνομιλιών. Δεν αποκλείεται να υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά σε ένα πολύ βασικό ζήτημα: την εμπορική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ.
  • Οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να ξεκινήσουν τον Ιούνιο.
  • Το φθινόπωρο του 2017 η κυβέρνηση της Βρετανίας ευελπιστεί να έχει έτοιμο το «πολυνομοσχέδιο» για την ενσωμάτωση της κοινοτικής νομοθεσίας στο βρετανικό Δίκαιο. Αυτό αποκαλείται Great Repeal Bill.
  • Μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 το Λονδίνο ελπίζει να έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις.
  • Μεταξύ Οκτωβρίου 2018 και Μαρτίου 2019, η Βουλή των Κοινοτήτων και το Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να έχουν υπερψηφίσει την όποια συμφωνία.
  • Ενδεχομένως τον Μάρτιο του 2019 -ακριβώς 40 χρόνια μετά την είσοδο- το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ.

Μέι: Ενεργοποιήσαμε το άρθρο 50

Τώρα είναι η ώρα για να ενωθεί η Βρετανία και να διασφαλίσει ότι θα επιτύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι μετά την επίσημη ενεργοποίηση του Brexit.

“Η διαδικασία του άρθρου 50 έχει ξεκινήσει και, σύμφωνα με τις επιθυμίες του βρετανικού λαού, το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την ΕΕ”, είπε στην ομιλία της στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η Μέι τόνισε ότι έχει ένα σχέδιο για μια νέα “βαθιά ειδική εταιρική σχέση” μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών. Πρόσθεσε ότι στην επιστολή της ήταν σαφής πως μια τέτοια ειδική σχέση είναι προς το συμφέρον τόσο της Βρετανίας όσο και της ΕΕ.

“Τώρα είναι η ώρα για να ενωθούμε εδώ (στο κοινοβούλιο) και σε όλη τη χώρα για να διασφαλίσουμε ότι θα εργαστούμε για την καλύτερη δυνατή συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο και για το καλύτερο δυνατό μέλλον για όλους μας” είπε η πρωθυπουργός.

Πρόκειται για μια “ιστορική στιγμή”, συνέχισε, τονίζοντας ότι δεν μπορεί πλέον να υπάρξει “πισωγύρισμα”. Παραδέχτηκε όμως ότι γνωρίζει πως θα υπάρξουν “συνέπειες” από την αποχώρηση.

Η πρωθυπουργός είπε ότι θέλει να καταλήξει σε μια συμφωνία για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Υπογράμμισε ότι προτεραιότητά της θα είναι η τύχη των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στο ΗΒ αλλά και ότι θέλει να σφυρηλατήσει τη στενότερη δυνατή σχέση με την ΕΕ όσον αφορά τα θέματα της ασφάλειας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα