Βρετανία:Πανεπιστήμια ανοίγουν τις πύλες τους σε πανεπιστημιακούς που φεύγουν από τη Συρία

4BE0414B023D5FF26BDDFB85D5DAAE43

Βρετανικά πανεπιστήμια, όπως αυτό της Οξφόρδης, το παλαιότερο της χώρας, ανοίγουν τις πύλες τους σε πανεπιστημιακούς δασκάλους που φεύγουν από τη Συρία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, ελπίζοντας ότι η ανταλλαγή ιδεών με βάση τις έρευνες και την εμπειρία τους θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές.

Οι πανεπιστημιακοί στοχοποιούνται ευθέως από το Ισλαμικό Κράτος, τη σουνιτική τζιχαντιστική οργάνωση που ελέγχει μεγάλες εκτάσεις στο Ιράκ και τη Συρία. Τον περασμένο μήνα οι τζιχαντιστές σκότωσαν τρεις υπαλλήλους του Πανεπιστημίου της Μοσούλης, στο Ιράκ, σύμφωνα με μια βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση.

Η ζωή έχει γίνει πολύ δύσκολη για τους λόγιους της περιοχής που δέχονται επιθέσεις όχι μόνο από το Ισλαμικό Κράτος αλλά και από άλλες οργανώσεις ανταρτών, είναι αντιμέτωποι με ακραία φτώχεια και βιώνουν τους συχνούς βομβαρδισμούς των κυβερνητικών δυνάμεων, υποστηρίζει το Συμβούλιο των Ακαδημαϊκών σε Κίνδυνο (Cara), μια οργάνωση που προσπαθεί να βοηθήσει κάποιους από αυτούς να φύγουν από την περιοχή.

Το Cara συνεργάζεται με κάποια από τα 38 κολέγια της Οξφόρδης και με περισσότερα από 100 άλλα βρετανικά πανεπιστήμια για να βρει δουλειά στους πανεπιστημιακούς δασκάλους που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τις διώξεις.

“Οι άνθρωποι που έρχονται εδώ φέρνουν μαζί τους τις εμπειρίες τους. Μας βοηθά να ενθαρρύνουμε νέες ιδέες και νέους τρόπους σκέψης” είπε ο εκτελεστικός διευθυντής του Cara, Στίβεν Γουόρντσγουορθ.

Τα δύο τρίτα των 140 πανεπιστημιακών από τη Μέση Ανατολή που ζήτησαν τη βοήθεια του Cara είναι Σύροι και πολλοί από τους υπόλοιπους είναι Ιρακινοί. Κάποιοι που έφτασαν πρόσφατα στη Βρετανία ζήτησαν να μην κατονομαστούν για να προστατευθούν οι οικογένειές τους που έμειναν πίσω.

Οι πανεπιστημιακοί που θα φιλοξενηθούν στη Βρετανία αναμένεται ότι θα επιστρέψουν στις πατρίδες τους όταν θα αποκατασταθεί η ασφάλεια. Δεν θα θεωρούνται πρόσφυγες αλλά θα έχουν βίζα επισκέπτη καθηγητή και το κόστος της διαμονής τους θα το μοιράζονται εξίσου το Cara και το πανεπιστήμιο που θα τους δεχτεί. Ο Γουόρντσγουορθ είπε ότι θα μπορούν να συζητούν τις εμπειρίες τους με τους φοιτητές και με το προσωπικό, ώστε να γίνει πιο κατανοητή η κρίση στη Συρία.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα