Βραζιλία: Η κυβέρνηση Τέμερ κατεβάζει το στρατό για καταστολή των διαδηλώσεων(Φώτο+Βίντεο)

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας εξουσιοδότησε διάταγμα για την χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων στην πρωτεύουσα της χώρα Μπραζίλια, μετά από επίθεση των κατασταλτικών αστυνομικών δυνάμεων σε διαδήλωση 150.000 ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς και ζητούσαν την παραίτηση του προέδρου Μ. Τέμερ, με τον έλεγχο να χάνεται. Στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται ήδη στους δρόμους της Μπραζίλια.

Συγκρούσεις ξέσπασαν στη Μπραζίλια την Τετάρτη (24/5) μετά την προσπάθεια των αστυνομικών να διαλύσουν διαδήλωση δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών που κατέβηκαν στους δρόμους, εναντίον του προέδρου Μ. Τέμερ, ζητώντας άμεσα νέες εκλογές μετά το τελευταίο σκάνδαλο διαφθοράς που ταράζει την μη εκλεγμένη κυβέρνηση.

Ο κόσμος στον δρόμο φωνάζει συνθήματα όπως «Έξω ο Τέμερ! γενικές εκλογές τώρα! «. «Σήμερα είναι μια καθοριστική ημέρα για την εργατική τάξη. Τα δικαιώματά μας απειλούνται από το πραξικόπημα και δεν υπάρχει σεβασμός για την αξιοπρέπειά μας. Δεχτήκαμε επίθεση», δήλωσε δάσκαλος δημοσίων σχολείων.

Οι διαδηλωτές, εξαγριώθηκαν μετά από την επίθεση των κατασταλτικών δυνάμεσων στην διαδήλωση οι οποίες λίγο αργότερα έχασαν τον έλεγχο. Από την υπερβολική χρήση βίας τραυματίστηκαν πολλοί διαδηλωτές/ιες ωστόσο η αστυνομία δεν κατόρθωσε να ανακτήσει τον έλεγχο στη Μπραζίλια. Τουλάχιστον ένα υπουργείο πυρπολήθηκε, και αρκετά άλλα δέχτηκαν επίθεση και βανδαλίστηκαν.

 

Εκτός από τα σκάνδαλα διαφθοράς, η κυβέρνηση Τέμερ έχει προκαλέσει την οργή του κόσμου με σειρά νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας, με αποτέλεσμα να καταργηθούν κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα των μεσαίων και κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων. Οι τελευταίες διαμαρτυρίες εναντίον της κυβέρνησης του Τέμερ, που σχηματίστηκε πέρυσι μετά την απομάκρυνση της πρώην προέδρου Ντ. Ρούσεφ από διαδικασία μομφής που καταδικάστηκε ευρέως ως κοινοβουλευτικό πραξικόπημα,είναι η συνέπεια σοβαρού σκανδάλου, χτύπημα για την κυβέρνηση, αμέσως μετά από μια τηλεοπτική καταγραφή που αποκαλύπτει πως ο Τέμερ είχε εγκρίνει δωροδοκίες για να παραμείνει σιωπηλός ένας σημαντικός μάρτυρας σε έρευνες διαφθοράς.

Ο Τέμερ δηλώνει ότι αρνείται να παραιτηθεί και εξουσιοδότησε διάταγμα για τη χρήση των ενόπλων δυνάμεων στη πρωτεύουσα Μπραζίλια το οποίο ισχύει από χθες Τετάρτη (24/5) . Στις διαδηλώσεις ενάντια στον Τέμερ συμμετέχουν και αρκετοί αναρχικοί/ες. Μετά το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα ο αριθμός των ανθρώπων που αυτοοργανώνονται και θέλουν να ζήσουν μια αυτο-προσδιοριζόμενη ζωή, αυξάνεται.

[Με πληροφορίες από baktirio]

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα