Βούτσης: «Χαίνουσα πληγή» το προσφυγικό

Ως «χαίνουσα πληγή» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης την προσφυγική – μεταναστευτική κρίση, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, με αφορμή τα εγκαίνια της Έκθεσης «Δρόμοι επιβίωσης» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στους διαπιστευμένους στο Ε.Κ. δημοσιογράφους, στα γραφεία της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Έκθεση, που συνδιοργανώνεται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό και την Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, όπως επισήμανε ο κ. Βούτσης, «είναι μία υπόμνηση στις ευρωπαϊκές ηγεσίες», καθώς «πρόκειται για μία δυστυχία για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, αλλά και πλήγμα για την Ευρώπη, για το ότι δεν έχει μέχρις ώρας κατορθωθεί να υπάρξει μια σταθερή απόφαση. Μία απόφαση, η οποία να εφαρμοστεί απολύτως, απ’ όλες τις χώρες, για να αναλάβει η καθεμιά το μέρισμα ευθύνης που της αναλογεί, έτσι ώστε να υπάρξει μια ανακούφιση αυτών των ροών και των ρευμάτων, μια ελαχιστοποίηση των ανθρώπινων απωλειών και ταυτόχρονα να εξελιχθούν αυτές οι πολιτικές που θα φέρουν ειρήνη και ανάπτυξη στις χώρες από τις οποίες ξεκινάνε», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι δεν είναι μια Έκθεση για έκφραση συμπόνοιας, ούτε αναφέρεται στο παρελθόν. «Είναι ένα θέμα το οποίο έχουμε τονίσει εδώ και χρόνια, και εμείς και οι Ιταλοί, προηγούμενα και οι Ισπανοί που είχαν μια ιδιαίτερη εμπειρία, ότι είναι ένα ζήτημα που έρχεται από το μέλλον και πιθανόν να συνεχίσει όλον τον 21ο αιώνα. Ή το καταλαβαίνουμε ή δεν το καταλαβαίνουμε».

Ο κ. Βούτσης είχε ιδιαίτερες συζητήσεις με Έλληνες ευρωβουλευτές από ένα ευρύ φάσμα των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, αλλά και με εκπροσώπους άλλων ομάδων, κατά τις οποίες τόνισε το ρόλο που έχουν ή μπορούν να διαδραματίσουν τα εθνικά Κοινοβούλια και το Ευρωκοινοβούλιο μέσα στο 2017, στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για το μέλλον της Ευρώπης. Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις επιμέρους συζητήσεις, στις ατζέντες που υπήρξαν στο Στρασβούργο, στη Μπρατισλάβα και στη Ρώμη σε επίπεδο Προέδρων όλων των ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων. Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι «είναι πάρα πολύ ώριμο, πλέον, να αναζητηθούν οι αιτίες των πολιτικών για τις οποίες φτάσαμε στα παρόντα αδιέξοδα, τα οποία όλοι πια αναγνωρίζουν διαπιστωτικά, για την Ε.Ε και που αφορούν στην κρίση χρέους, στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, στη διεθνή υπόσταση και το ρόλο της, στην έλλειψη δημοκρατίας ή στην ευρύτατη απονομιμοποίηση, θα μπορούσε κανείς να πει, αποφάσεων της ΕΕ σε μεγάλες κοινωνικές μερίδες». Και πρόσθεσε: «Όλα αυτά τα οποία από όλους αναγνωρίζονται και είναι η ίδια η ατζέντα πάνω στο επίπεδο των διαπιστώσεων, είναι καιρός να αρχίσουν να ανιχνεύονται ως προς τα αίτια, δηλαδή για το πώς φτάσαμε μέχρι εδώ και άρα και ως προς τις εναλλακτικές: με ποιο τρόπο, με ποια νέα αρχιτεκτονική, με ποιες συνθέσεις, με ποια βήματα, με ποιους συμβιβασμούς, θα προχωρήσει η ΕΕ για την επίλυση, την εξεύρεση λύσεων σε αυτά τα αδιέξοδα».

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου διαβίβασε στους Έλληνες ευρωβουλευτές πρόσκληση από τις Διαρκείς Επιτροπές της Βουλής, Αμύνης και Εξωτερικών Υποθέσεων και την Ειδική Επιτροπή για τα ευρωπαϊκά ζητήματα για να συμμετάσχουν στις σχετικές συζητήσεις που έχουν αρχίσει και στη Βουλή των Ελλήνων για το μέλλον της Ευρώπης, «με αναφορά πάντοτε σε αυτά τα σενάρια που έχουν παρουσιαστεί από την Προεδρία, αλλά προφανώς έχουν άλλες προσεγγίσεις», κατέληξε ο κ. Βούτσης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα