Βούτσης: Στη Βουλή θα κριθούν οι όποιες διευρύνσεις του φάσματος των συνεργασιών

Τα όσα συμβαίνουν το τελευταία διάστημα στο πολιτικό σκηνικό πρέπει να τα εντάξουμε στο μεγάλο κάδρο που περιλαμβάνει τη  Σύνοδο Κορυφής στην οποία κρίνεται οριστικά η επιτυχία της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα, αλλά και την έντονη συζήτηση για το προσφυγικό με τις σοβαρές επιφυλάξεις, αλλά και τα παρεπόμενα στην πολιτική ζωή, όπου προφανώς υπάρχουν ισχυρές αντιπαραθέσεις με αφορμή και τη διάσταση απόψεων για την ιστορική συμφωνία με την ΠΓΔΜ, μια συμφωνία με καλές προοπτικές για την χώρα στα Βαλκάνια αλλά και την Ευρώπη.

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης μιλώντας στο Πρώτο πρόγραμμα και στην Ευαγγελία Μπαλτατζή, συμπληρώνοντας ότι αυτό είναι το κάδρο, οι αντιπαραθέσεις είναι εύλογες αφού υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Αυτό που δεν είναι εύλογο -επεσήμανε- είναι η προσπάθεια από μικρές ομάδες για βίαια επεισόδια. Όπως κατά του κ. Μπουτάρη, του Μνημείου για το Ολοκαύτωμα στη Θεσσαλονίκη, τα επεισόδια γύρω από τη Βουλή την ημέρα συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας, ανέφερε.

Ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι δεν χρειάζονται ούτε σιωπές, ούτε επιλεκτικές αντιμετωπίσεις, ούτε συμψηφισμοί. Πρέπει όλος ο χώρος του ευρύτερου δημοκρατικού τόξου και πλαισίου να λειτουργεί με έναν τρόπο απολύτως αποφασιστικό, αποδοκιμασίας τέτοιων ενεργειών βίας και εκφοβισμού και κατά μόνας και εν συνόλω για το πολιτικό σύστημα, συμπλήρωσε ο κ.Βούτσης. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Χρειάζεται μια εγρήγορση, υποστήριξε.

Ο πρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε ότι όπως αυτά τα τελευταία χρόνια  έγιναν ενδιάμεσα πολλές πολιτικές προσπάθειες για να καταστεί αυτή η κυβέρνηση παρένθεση, έτσι και τώρα σαν τελευταίος σπασμός υπάρχουν ενέργειες και αυτό φαίνεται από δηλώσεις παραγόντων, οι οποίοι βιάζονται να τελειώσει η κυβέρνηση τη θητεία της πριν από τις συνταγματικές διαδικασίες. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, διότι υπάρχει συμπαγής κυβερνητική πλειοψηφία αλλά και ο λαός περιμένει με νέα ελπίδα τον προσεχή χρόνο να εξισορροπήσει αρκετά από τα χαμένα που έχασε τα οκτώ χρόνια, τόνισε.

Ερωτηθείς  εάν προσπαθεί να διευρύνει η κυβέρνηση το φάσμα των συνεργασιών ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι, αυτές οι ιστορικές αποφάσεις που επιβεβαιώνουν τη διαδρομή της χώρας για κάτι καλύτερο από εδώ και πέρα, οπωσδήποτε θα προκαλέσουν αναδιατάξεις σε όλο το πολιτικό σκηνικό και είμαι αισιόδοξος ότι, όταν έρθουν αυτές οι αποφάσεις για να κριθούν στη Βουλή θα τυγχάνουν πάντα μιας ευρείας ή και ευρύτατης πλειοψηφίας, εκτίμησε.

Ερωτηθείς για τα φαινόμενα εκφοβισμού και βίας και για το ότι η ΝΔ καλεί την κυβέρνηση να καταδικάσει τις ενέργειες του Ρουβίκωνα, ο κ. Βούτσης τόνισε ότι, δεν υπήρξε ποτέ ενέργεια που έχει γίνει από οπουδήποτε που να μην έχει αποδοκιμαστεί από όλους μας, γνωρίζοντας όμως κάθε φορά το εύρος και την ποιότητα της κάθε ενέργειας. Δηλαδή είναι άλλο να ρίχνει κανείς τρικάκια στη Βουλή για την Ηριάννα -που ελπίζω σήμερα να λήξει αυτή η περιπέτεια που εκθέτει τους πάντες- και είναι άλλο να υπάρχουν τέτοιες βίαιες ενέργειες και εκφοβισμοί, υπάρχει πάντα από την πλευρά μας  η απόλυτη αποδοκιμασία χωρίς συμψηφισμούς, σημείωσε.
Είναι άκρως επικίνδυνο όσοι προσπαθούν να χειραγωγήσουν φαινόμενα εκφοβισμού στο πολιτικό σύστημα, υποστήριξε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο κος Βούτσης απάντησε ότι θεωρεί ότι είναι εντελώς εκτός της στρατηγικής και της πολιτικής, του σχεδιασμού της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και κάποιοι πάνω στο απρόβλεπτο δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή και πρέπει αυτό το δηλητήριο να το βάλουμε στην άκρη.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα