Βούτσης: Ελλάδα και Βουλγαρία να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε Βαλκάνια και ΕΕ

Στον σημαντικό ρόλο των Βαλκανίων στην ΕΕ και στον ρόλο τους στην σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Rumen Radev.

«Είμαστε ευτυχείς που υποδεχόμαστε στην Ελλάδα τον Πρόεδρο Radev, της φίλης και γείτονος Βουλγαρίας, σε μια πάρα πολύ σοβαρή και κρίσιμη φάση για όλη την Ευρώπη και για την περιοχή μας. Πέραν των διακρατικών σχέσεων και θεμάτων, τα οποία ο κ. Πρόεδρος και η αντιπροσωπεία θα συζητήσει κατά την επίσημη επίσκεψη, θα ήθελα να τονίσω το ρόλο που έχουν να παίξουν τα Βαλκάνια, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και γενικότερα στη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην περιοχή» ανέφερε ο Νίκος Βούτσης.

Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στον ρόλο που διαδραματίζει η κοινοβουλευτική διπλωματία σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, καθώς και οι νομιμοποιημένοι δημοκρατικοί θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με επικεφαλής το Ευρωκοινοβούλιο, που είναι οι βασικοί θεσμοί που θα πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο στην πορεία της Ευρώπης.

«Ελπίζουμε λοιπόν και στην περαιτέρω σύσφιξη των ήδη στενών και φιλικών σχέσεων ανάμεσα στα Κοινοβούλια των δύο χωρών» ανέφερε ο κ. Βούτσης, υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας.

«Αξιότιμε κύριε πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων, ευχαριστούμε για την πρόσκλησή σας. Είναι πολύ συγκινητικό για εμάς να γίνουμε δεκτοί στη Βουλή των Ελλήνων και μάλιστα σε μια πολύ σημαντική στιγμή και για τις χώρες μας και για την Ευρώπη και για την περιοχή μας ολόκληρη» είπε ο κ. Radev και υπογράμμισε: «Γινόμαστε μάρτυρες σοβαρών προκλήσεων, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στα Βαλκάνια και αυτές οι προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με τις ενωμένες προσπάθειες των χωρών».

«Μας χαροποιεί το γεγονός, ότι μεταξύ του Κοινοβουλίου της Βουλγαρίας και της Βουλής των Ελλήνων, υπάρχουν μακροχρόνιες σχέσεις φιλίας και συνεργασίας και εμείς δίνουμε ένα παράδειγμα, πως οι σχέσεις Βουλγαρίας – Ελλάδας αποτελούν ένα παράδειγμα σταθερότητας, ένα παράδειγμα για τις επιτυχίες στην ανάπτυξή μας στον οικονομικό τομέα.

Είμαστε βέβαιοι, ότι οι σχέσεις αυτές, θα εξακολουθήσουν να έχουν ανοδική πορεία, προς όφελος των λαών μας και προς όφελος της σταθερότητας και της ευημερίας των Βαλκανίων» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας.

Ο πρόεδρος της Βουλής απένειμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων, που φέρει ανάγλυφη τη μορφή του Περικλέους.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Α΄ αντιπρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αναστάσιος Κουράκης, η πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Βουλγαρίας, Παναγιώτα Δριτσέλη, ο πρέσβης της Ελλάδας στη Βουλγαρία, Γρηγόρης Βασιλοκωνσταντάκης και ο επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του προέδρου της Βουλής, πρέσβης ετ, Σπύρος Θεοχαρόπουλος.

Τον κ. Radev συνόδευσαν η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τεμενούζκα Πέτκοβα, η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Εμίλια Κράλεβα και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, παρέθεσε επίσημο γεύμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας. Στην πρόποσή του, ο κ. Βούτσης εξήρε το επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών και λαών, τονίζοντας ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία μπορούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο, τόσο στα Βαλκάνια, όσο και στην ΕΕ και επανέλαβε την ανάγκη συνεργασίας για τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ανάπτυξη, στην πολύ κρίσιμη περιοχή όπου βρίσκονται οι δύο χώρες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας από την πλευρά του, τόνισε ότι οι ελληνοβουλγαρικές σχέσεις αναπτύσσονται σε τέτοια κατεύθυνση, ώστε δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες των δύο χωρών να ζουν και να δημιουργούν σε συνθήκες ειρήνης και αρμονίας, παρότι υπάρχουν, όπως σημείωσε, εντάσεις στην περιοχή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα