Βούτσης:Θα πρέπει μετ’ επιτάσεως να εργαστούμε για να δρομολογηθεί η λύση του χρέους

voutsisΣτην απόφαση του Eurogroup να «σπάσει» την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ και στο ζήτημα του χρέους αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής μιλώντας στον Real Fm 97,8.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Βούτσης σχολιάζοντας τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup τόνισε: «Δέχομαι τις επίσημες εξηγήσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός στη συζήτηση με τον κ. Μητσοτάκη που εξέφρασε ακριβώς μία εύλογη ανησυχία από την είδηση που πριν από λίγο είχαμε πάρει ως προς αυτό. Δηλαδή ότι είναι τεχνικής φύσης αυτή η καθυστέρηση».

Και πρόσθεσε: «Παρ’ όλα αυτά λόγω και της εμπειρίας, τόσων χρόνων, όλων μας, πρέπει να κρατάμε και μικρό καλάθι, όχι ως προς το αν θα γίνει η εκταμίευση των 2,8 δισ. –αυτό φαίνεται πως είναι λυμένο ζήτημα- αλλά ως προς το κλίμα και την προδιάθεση συμπεριφοράς απέναντι στη χώρα μας από ορισμένους κύκλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση που προφανώς κάτω από το βάρος των διαφωνιών για το μείζον ζήτημα του χρέους κάνουν τακτικές κινήσεις σε έναν πόλεμο θέσεων στον οποίο εκ των πραγμάτων έχει ρόλο και μάλιστα πρωταγωνιστικό και η χώρα. Άρα είναι ένα καμπανάκι. Δεν δημιουργεί πρόβλημα για το “τώρα”».

Στο ερώτημα αν τον ανησυχεί η συγκεκριμένη στάση εν όψει της συζήτησης για το χρέος ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε: «Με ανησυχεί η συζήτηση για το χρέος είτε έτσι είτε αλλιώς. Διότι ενώ είναι μέρος της συμφωνίας του Ιουλίου από πέρυσι και κυρίως είναι μέρος της συμφωνίας του Μαΐου, του πρώτου μέρους της αξιολόγησης, έχει μπει στο τραπέζι και είναι κάτι το οποίο θα πρέπει πολύ γρήγορα να υλοποιηθεί έτσι ώστε να δώσει και το πράσινο φως για το QE και τις άλλες προσβάσεις στα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρ’ όλα αυτά διαφαίνεται, λόγω της γερμανικής στάσης, μία προδιάθεση καθυστέρησης.

Συνέχισε δε λέγοντας ο κ. Βούτσης: «Και ξέρουμε πως η καθυστέρηση είναι αρνητικό σήμα και προς τους επενδυτές, είναι αρνητικό σήμα και προς την πραγματική οικονομία. Άρα κινούμαστε και εργαζόμαστε, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, για να τελειώσει γρήγορα και η δεύτερη αξιολόγηση, εντός του 2016 και αρκετά πιο πριν, μέσα στον Νοέμβριο, κι άρα το ζήτημα του χρέους θα πρέπει μετ’ επιτάσεως να εργαστούμε για να μπει τώρα και να δρομολογηθεί τώρα η λύση του.

«Είναι το σήμα. Ενώ έχουν ανοίξει οι δρόμοι και για επενδύσεις, μέσω των αποκρατικοποιήσεων που έγιναν ή και μέσω του ΕΣΠΑ και του πακέτου Γιούνκερ κ.λπ, ένα τέτοιο σήμα καθυστέρησης μπορεί όλο τον οδικό χάρτη να τον βάλει εν αμφιβόλω. Κι αυτό θα είναι πάρα πολύ κρίσιμο, όχι μόνο για το πρόγραμμα, δεν δίνουμε κάπου εξετάσεις, δίνουμε εξετάσεις στην ιστορία για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα