Βούτσης:Είμαι αισιόδοξος, ότι μέσα στο Φλεβάρη θα έχουμε πολύ θετικές εξελίξεις

Την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, εξέφρασε μιλώντας  την Πέμπτη σε ανοικτή πολιτική εκδήλωση των οργανώσεων Βικτώριας, Κυψέλης, Κυψέλης-πλατείας Αμερικής στο θέατρο Αλεξάνδρεια στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

«Είμαι αισιόδοξος, ότι μέσα στο Φλεβάρη θα έχουμε πολύ θετικές εξελίξεις έτσι ώστε μετά την δεύτερη αξιολόγηση να δοθεί η δυνατότητα στη χώρα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και από κει και πέρα στο άνοιγμα ενός δρόμου που για το 2017, θα είναι πάρα πολύ καλός», είπε ο κ. Βούτσης, απευθυνόμενος στην κατάμεστη αίθουσα στην οποία ήταν παρόντες οι πρώην υπουργοί Τρύφων Αλεξιάδης και Νίκος Φίλης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

«Αυτό δεν προκύπτει μόνο από τις εκτιμήσεις για τα οικονομικά μεγέθη οι οποίες είναι ευνοϊκές. Φαίνεται και από τα έργα στο οδικό δίκτυο που ολοκληρώνονται για το πλήθος των τουριστών που αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ φέτος και από το επενδυτικό κλίμα που βελτιώνεται. Η χώρα χρειάζεται αυτό το δρόμο και έχει τη φερεγγυότητα και την δυνατότητα να τον διανύσει μέσα στο 2017 και να βγούμε στις αγορές με φθηνά επιτόκια βιώσιμα και όχι με τον τρόπο που βγήκε η κυβέρνηση Σαμαρά, που έλεγε ότι το χρέος είναι βιώσιμο και τελικά ήταν μη βιώσιμη η έξοδος στις αγορές που επιχειρήθηκε», είπε ο κ. Βούτσης και υπογράμμισε:

«Σιγά σιγά θα κλείνει η πόρτα στα μνημόνια στους περιορισμούς στην επιτήρηση. Θα χρειαστεί χρόνος, αλλά η αποφασιστική αρχή θα γίνει αυτό το χρόνο».

Συνεχίζοντας, άσκησε έντονη κριτική στην αντιπολίτευση αναφέροντας πως «τα κόμματα που είχαν μια ιστορική παρουσία, δεν έχουν κάνει ακόμη την αυτοκριτική τους για τις πολιτικές που ακολούθησαν και πως έφθασε η χώρα στη σημερινή κατάσταση. Δεν έχουμε να βοηθούμε τίποτε από αυτή την αντιπολίτευση που βρίσκεται σήμερα στην Βουλή».

«Ο πρωθυπουργός εχθές ήταν σαφής», συνέχισε ο κ. Βούτσης. «Δεν μπορεί τώρα να μην διαμορφώνεται μια ευρύτατη κοινή συσπείρωση εθνικού διαμετρήματος για την αντίσταση σε αυτές τις απαιτήσεις τις επιπλέον απαιτήσεις από εκείνες που προέβλεπε το πρόγραμμα Δε μπορεί να μην διαμορφώνεται μέτωπο απέναντι στον βρώμικο πόλεμο που δέχεται η χώρα. Δεν μπορεί να λέγεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει φερεγγυότητα επειδή τον Δεκέμβριο δόθηκαν 700 εκατ. ευρώ για στήριξη σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που το είχαν ανάγκη».

Αναφερόμενος στη χθεσινή του διαφωνία με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στη Βουλή, είπε πως επρόκειτο για διαδικαστικού τύπου διαφορά και δεν τίθεται θέμα για τις μεταξύ τους σχέσεις, ούτε θέμα κοινής γραμμής της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση.

Συνεχίζοντας είπε ότι αν έδινε το λόγο στον κ. Τσακαλώτο εκείνη τη στιγμή, η συζήτηση θα διακοπτόταν για αρκετή ώρα λόγω και των παρεμβάσεων που θα ακολουθούσαν από άλλους βουλευτές της αντιπολίτευσης και ενώ ο πρωθυπουργός ήταν έτοιμος να απαντήσει στον κ. Μητσοτάκη.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της επιστολής Τσακαλώτου προς τους θεσμούς επισήμανε ότι ο υπουργός από την αρχή έπρεπε να είχε δώσει σχετικές διευκρινήσεις και από τη στιγμή που αναφερόταν σε καθυστερήσεις σε διαδικαστικά ζητήματα, όπως η έκδοση προεδρικών διαταγμάτων.

«Ζούμε σε μια εποχή με καινούργια στοιχεία και αντιφατικές καταστάσεις στις οποίες η Αριστερά θα πρέπει να είναι παρούσα και σε επίπεδο διακυβέρνησης και να αφήνει το δικό της αποτύπωμα», είπε αναφερόμενος στη διεθνή συγκυρία ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε:

«Στην Ευρώπη αλλά και σε χώρες που έχουν μια άλλη σχέση με την Ελλάδα όπως στη Ρωσία στη Σερβία στο Ισραήλ στην Κύπρο, προσβλέπουν και στη χώρα μας στην οποία βλέπουν μια παρουσία και μια δυνατότητα γιατί η χώρα μας έθεσε έγκαιρα τα ζητήματα».

«Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για το ότι είμαστε παρόντες στο σημερινό γίγνεσθαι στην Ευρώπη, στη σύγκρουση για τη λιτότητα στη σύγκρουση για την στρατηγική και την πολιτική σε σχέση με το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, στην μάχη για την Ειρήνη, στην περιοχή μας και στην ευρύτερη περιοχή», υπογράμμισε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε:

«Γνωρίζουν όλοι ότι οι Ελλάδα με την παρούσα κυβέρνηση είναι από μία συγκεκριμένη πλευρά και δίνει μάχες, δείχνει παρουσία και διαμορφώνει συσχετισμούς».

«Θίξαμε, θίγουμε συμφέροντα, θίξαμε, θίγουμε δομές», είπε αναφερόμενος στο θέμα της διαπλοκής ο πρόεδρος της Βουλής και συνέχισε:

«Το δεύτερο είναι ποιο βαρύ. Γιατί το εγκατεστημένο τρίγωνο, τράπεζες, πολιτικοί, μιντιάρχες ολιγάρχες και επικοινωνία, παρήγαγε αποτελέσματα και δούλευε σα μοντελάκι, ανεξάρτητα από το ιδιαίτερο συμφέρον καθενός, επειδή κάναμε ή επειδή θα γίνει διαγωνισμός για τις άδειες, και ότι κάποιοι πλήρωσαν ή θα πληρώσουν. Αυτά είναι τα επιμέρους. Το βασικό είναι η δομή η διάρθρωση. Τώρα πια ξέρουν ότι αυτό το σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει γιατί το περιβάλλον έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό».

Κατηγόρησε επίσης ορισμένα μέσα ενημέρωσης ότι ενώ επιδίδονται σε δολοφονία χαρακτήρων, όπως τη χαρακτήρισε, με επιθέσεις κατά στελεχών της κυβέρνησης και του ιδίου σχολιάζοντας τις ενδυματολογικές προτιμήσεις ανθρώπων ή τα χαρακτηριστικά του σώματος, «κανείς δεν αποτόλμησε να πει ότι κάποιος έβαλε το δάχτυλο στο μέλι. Μάς κατηγορούν ότι στήνουμε κομματικό κράτος, ενώ ουδέποτε μας κατηγόρησε κάποιος ότι «απολύσαμε», από το μπλε και πράσινο κράτος που στήθηκε επί τόσα χρόνια. Ποιους διώξαμε; Ποια σπίτια κλείσαμε;», αναρωτήθηκε και συμπλήρωσε:

«Έχουμε μια αντίληψη που στηρίζεται σε αξίες μια κουλτούρα αξιοκρατίας δικαιοσύνης για τη διαμόρφωση ενός κράτους που θα έχει τους ανθρώπους που πρέπει για να δουλεύουν.
Δεν είναι τυχαίο που δεν ασκείται απέναντί μας τέτοια κριτική. Γιατί βήμα, βήμα, διαμορφώνουμε μια άλλη αντίληψη για την κοινωνία για το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα».

Ο κ. Βούτσης μίλησε ακόμη για την αναγκαιότητα της «ανασύστασης της ιστορικής μνήμης» και στάθηκε ιδιαίτερα στις εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα που έγιναν στη Βουλή και τόνισε ότι για πρώτη φορά τοποθετήθηκε πλάκα στην οποία αναγράφονται τα ονόματα των οκτώ Εβραίων βουλευτών που χάθηκαν και που επί εβδομήντα χρόνια όπως είπε, η Βουλή τους αγνοούσε.

Αναφέρθηκε επίσης στον εορτασμό της απελευθέρωσης της Αθήνας στις 12 Οκτωβρίου και στην ανάδειξη των γεγονότων της Θεσσαλονίκης «όπου απετράπη η εμφύλια σύγκρουση μετά την αποχώρηση των Γερμανών».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα