«Βουτιά» στις διεθνείς αγορές

Στο «κόκκινο» κινούνται οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, παρά το ανοδικό τους άνοιγμα καθώς η αρχική στήριξη από την χθεσινή ανάκαμψη της Wall Street παραμερίστηκε από τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και την εμπορική διαμάχη μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου.
Στην Αθήνα, ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών, με την αγορά να διασπά καθοδικά το ψυχολογικό επίπεδα των 600 μονάδων, κινούμενη σε πτωτική τροχιά για έβδομη συνεχή συνεδρίαση. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, ενώ σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκε ο τζίρος.
Η αρχική προσπάθεια αντίδρασης δεν είχε συνέχεια μετά το πτωτικό γύρισμα των ευρωπαϊκών αγορών, με το κλίμα στις διεθνείς αγορές να παραμένει εύθραυστο. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 597,83 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,77%.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης, που κατέγραψε το χαμηλότερο κλείσιμο των τελευταίων δύο ετών στην τελευταία συνεδρίαση πριν τις αργίες των Χριστουγέννων, οδεύει προς τη χειρότερη ετήσια επίδοσή του από το 2008, έχοντας υποχωρήσει κατά 14,4% από τις αρχές του έτους.
Ο γερμανικός δείκτης DAX, ο οποίος λόγω της μεγάλης έκθεσης που έχει στην Κίνα επηρεάζεται ιδιαίτερα από τις ανησυχίες για το εμπόριο, καταγράφει πτώση 18,9% φέτος, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί 16,7% εξαιτίας των ανησυχιών για τα δημόσια οικονομικά της χώρας.
Στις 18:25 ώρα Ελλάδας, ο STOXX 600 σημειώνει πτώση 2.30%, ενώ όλοι οι κλάδοι και γενικοί δείκτες των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη κινούνταν σε αρνητικό έδαφος, εν μέσω περιορισμένου – λόγω εορτών – όγκου συναλλαγών.
Το Χρηματιστήριο του Παρισιού σημειώνει πτώση 1.44%. Ο δείκτης CAC 40 χάνει 66.64 μονάδες, υποχωρώντας στις 4559.75 μονάδες. Ο δείκτης DAX του Χρηματιστηρίου της Φραγκφούρτης χάνει 338.43 μονάδες (-3.18%), πέφτοντας στις 10295.39 μονάδες.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο FTSE MIB στην Ιταλία καταγράφει πτώση 456.37 μονάδων (-2.48%) στις 17940.82 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο χάνει 144.17 μονάδες (-2.16%) στις 6541.82 μονάδες.
Έντονα πτωτικά κινείται και η Wall Street, επιστρέφοντας σε αρνητικό έδαφος μετά τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από το 2009, που σημείωσε την Τετάρτη.
Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας κινείται με πτώση 332.40 μονάδων στις 22546.05 μονάδες (-1.45%), o δείκτης Nasdaq των εταιρειών τεχνολογίας υποχωρεί κατά 122.47 μονάδες (-1.87%), στις 6431.88 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ο οποίος θεωρείται ενδεικτικός της γενικής τάσης, καταγράφει πτώση 37.49 μονάδων (-1.52%), στις 2430.21 μονάδες.
Την ίδια ώρα, οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν μετά τη χθεσινή ανάκαμψή τους κατά 8%, καθώς οι ανησυχίες για την πλεονάζουσα προσφορά αργού και την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας προκάλεσαν πιέσεις, παρά τη στήριξη που υπήρξε από την άνοδο των τιμών των μετοχών.
Η τιμή του μπρεντ υποχωρούσε στις 18:25 κατά 3.01% στα 52.83 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του αμερικανικού αργού κατά 3.09% στα 44.79 δολάρια το βαρέλι.
Οι τιμές του πετρελαίου ανήλθαν σε υψηλά επίπεδα πολλών ετών στις αρχές Οκτωβρίου, αλλά υποχώρησαν στη συνέχεια σχεδόν 40% και πλησιάζουν τώρα τα χαμηλότερα επίπεδά τους των τελευταίων 18 μηνών. Το μπρεντ αναμένεται να καταγράψει απώλειες σχεδόν 30% φέτος, ενώ το αμερικανικό αργό έχει υποχωρήσει σχεδόν 25%.
Πριν από τρεις μήνες φαινόταν ότι θα υπήρχε έλλειμμα προσφοράς στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου τον χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο, καθώς οι κυρώσεις των ΗΠΑ στέρησαν μεγάλες ποσότητες αργού από την αγορά. ‘Αλλοι, όμως, εξαγωγείς πετρελαίου υπερκάλυψαν αυτό το έλλειμμα, οδηγώντας σε αύξηση των παγκόσμιων αποθεμάτων και μείωση των τιμών. Η αφθονία των καυσίμων συνέπεσε με την υποχώρηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης σε άλλες κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού, οδηγώντας σε μεγάλη πτώση τις τιμές του πετρελαίου. Οι μετοχές ανέκαμψαν χθες σε παγκόσμιο επίπεδο, μετά την προσπάθεια της κυβέρνησης Τραμπ να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και τα στοιχεία που έδειξαν ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες των Αμερικανών στις γιορτές.
Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) συμφώνησε στις αρχές Δεκεμβρίου με άλλους παραγωγούς, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, τη μείωση της παραγωγής κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 1% της παγκόσμιας κατανάλωσης. Οι περικοπές, όμως, θα ισχύσουν από τον επόμενο μήνα και η παραγωγή πετρελαίου έχει αυξηθεί ή είναι κοντά σε επίπεδα – ρεκόρ στις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία, με τις ΗΠΑ να αντλούν 11,6 εκατ. βαρέλια αργό την ημέρα, περισσότερο από ό,τι η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία μαζί. Αν και οι κυρώσεις των ΗΠΑ έβαλαν πλαφόν στις πωλήσεις πετρελαίου του Ιράν, η Τεχεράνη έχει δηλώσει ότι οι ιδιώτες εξαγωγείς της δεν έχουν προβλήματα με τις πωλήσεις αργού.
Πηγή: economy365.gr
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα