Βουλγαρία: Το κεντροδεξιό κόμμα ελπίζει σε κυβέρνηση συνασπισμού έως τα τέλη Απριλίου

Το κεντροδεξιό κόμμα GERB, που αναδείχθηκε ο νικητής των βουλευτικών εκλογών της 26ης Μαρτίου στην Βουλγαρία, αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού μαζί με τρία εθνικιστικά κόμματα έως τα τέλη Απριλίου, ανοίγοντας τον δρόμο για μια τρίτη πρωθυπουργική θητεία στον Μπόικο Μπορίσοφ, όπως ανέφερε σήμερα ένας ανώτερος αξιωματούχος του κόμματος.

Το GERB κέρδισε 95 βουλευτικές έδρες, αφήνοντας στην δεύτερη θέση το Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP), χωρίς όμως να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 121 εδρών στο κοινοβούλιο.

Η προηγούμενη κυβέρνηση μειοψηφίας του Μπορίσοφ παραιτήθηκε τον Νοέμβριο, καθώς ο υποψήφιος του κόμματος για την προεδρία της Βουλγαρίας ηττήθηκε στις εκλογές από τον Ρούμεν Ράντεφ που υποστηρίχθηκε από τους Σοσιαλιστές.

Οι αξιωματούχοι του κεντροδεξιού κόμματος τόνισαν στην εθνικιστική συμμαχία Ενωμένοι Πατριώτες, που αναδείχθηκε τρίτο κόμμα στις εκλογές, ότι η θέση του πρωθυπουργού στον κυβερνητικό συνασπισμό δεν θα αποτελέσει αντικείμενο των διαπραγματεύσεων.

«Ο πρωθυπουργός της επόμενης κυβέρνησης που θα σχηματιστεί, υποθέτω έως τα τέλη αυτού του μήνα. . . θα είναι ο Μπόικο Μπορίσοφ», δήλωσε ο Βλάντισλαφ Γκοράνοφ, βουλευτής και μέλος της πολιτικής ομάδας διαπραγματεύσεων του κεντροδεξιού κόμματος. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό», πρόσθεσε.

Τα σχόλια του Γκοράνοφ, πρώην υπουργού Οικονομικών, ήρθαν έπειτα από δηλώσεις ενός από τα ηγετικά στελέχη της εθνικιστικής συμμαχίας που πρότεινε ο 57χρονος Μπορίσοφ να μην τεθεί επικεφαλής της επόμενης κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση συνασπισμού GERB – εθνικιστών θα έχει μόλις μια έδρα πάνω από το όριο της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των 121 εδρών και ο Γκοράνοφ τόνισε πως το κόμμα του θα επιδιώξει παράλληλα να εξασφαλίσει την στήριξη του κόμματος «Θέληση» του επιχειρηματία Βέσελιν Μαρέσκι.

Το χρονοδιάγραμμα για τις διακομματικές διαπραγματεύσεις δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα.

Το GERB δεν έχει αποκλείσει να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, αλλά ο Γκοράνοφ χαρακτήρισε «ακραία» μια τέτοια επιλογή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα