Χαμός στη Βουλή παρά το “ναι” σε κλήση Καμμένου για τη Σ. Αραβία

Την κλήση σε ακρόαση του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, για την υπόθεση της ακυρωθείσας πώλησης οπλικού υλικού στη Σαουδική Αραβία αποφάσισε η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης η οποία όμως αποχώρησε εν μέσω φοβερής έντασης γιατί δεν έγινε δεκτή η πρότασή της να κληθεί και ο πληρεξούσιος της Σαουδικής Αραβίας καθώς και άλλα πρόσωπα.

Την πρόθεση της κοινοβουλευτικής επιτροπής να ικανοποιήσει το αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης είχε προαναγγείλει η πρόεδρος της Τασία Χριστοδουλοπούλου. «Θα κληθεί ο Καμμένος» είπε η κυρία Χριστοδουλοπούλου στους βουλευτές της αντιπολίτευσης που καταλόγιζαν σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ότι αρνείται να αποδεχτεί την κλήση Καμμένου. «Σας το λέω για να είσαστε πιο αλέγροι» πρόσθεσε χαριτολογώντας. Η απόφαση για την κλήση του Πάνου Καμμένου βασίζεται σε γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής το οποίο έκρινε ότι θα πρέπει να γίνονται δεκτά τα αιτήματα της αντιπολίτευσης που συγκεντρώνουν τις υπογραφές τουλάχιστον των 2/5 των μελών της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Πάντως, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος, επισήμανε ότι το Επιστημονικό Συμβούλιο είχε εκδώσει αντίθετη γνωμοδότηση το 2008 όταν είχε αποφανθεί κατά της αποδοχής αιτήματος των 2/5 της αντιπολίτευσης για κλήση προσώπου.

Οι δύο πλευρές διασταύρωσαν, όμως, τα ξίφη τους σε υψηλότατους τόνους και για το αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης να κληθεί μαζί με τον κ. Καμμένο και ο πληρεξούσιος της Σαουδικής Αραβίας, Β. Παπαδόπουλος καθώς και άλλα πρόσωπα. Η κυρία Χριστοδουλοπούλου ανέφερε ότι το αίτημα δεν πρέπει να μπορεί να γίνει δεκτό γιατί ο κ. Παπαδόπουλος είναι εκπρόσωπος ξένου κράτους. Τόνισε, μάλιστα, ότι δεν μπορεί να μετατραπεί η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας σε Εξεταστική.

Στον αντίποδα ο Μάκης Βορίδης της ΝΔ κατηγόρησε τη συμπολίτευση ότι “ξεφτιλίζει” τον κανονισμό και το Σύνταγμα. «Δεν έχετε το δικαίωμα να μην κάνετε δεκτό το αίτημα της μειοψηφίας» είπε ο κ. Βορίδης. Μετά από συνεχείς αντεγκλήσεις η συνεδρίαση διακόπηκε προσωρινά.

Τη γροθιά του στο τραπέζι χτύπησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Τα πνεύματα οξύνθηκαν περαιτέρω με την επανέναρξη της συνεδρίασης όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στην κυρία Χριστοδουλοπούλου καταλογίζοντάς της “θεσμικό αυταρχισμό”. Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι αν δεν κληθεί ο κ. Παπαδόπουλος και τα άλλα πρόσωπα τότε ο ίδιος δεν θα συμπράξει στην “κωμωδία”. Η κυρία Χριστοδουλοπούλου κάλεσε από την πλευρά της τον κ. Βενιζέλο “να μην κάνει διάγγελμα” και τον προέτρεψε να φύγει εάν θέλει. Η φράση αυτή έκανε έξαλλο τον κ. Βενιζέλο ο οποίος χτύπησε τη γροθιά του στο τραπέζι και της ζήτησε να αφήσει το «μπλαζέ» ύφος. «Τελειώσαμε» απάντησε εκείνη για να ανταπαντήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος: “δεν τελειώσαμε, τώρα αρχίζουμε”. Τελικά αποχώρησε μαζί με τους υπόλοιπους βουλευτές της ΝΔ, της ΔΗ.ΣΥ και του Ποταμιού αποχώρησαν.

Τη στάση του κ. Βενιζέλου στηλίτευσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που καταλόγισαν μπούλινγκ στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Η ημερομηνία κλήσης του κ. Καμμένου στη Θεσμών και Διαφάνειας δεν προσδιορίστηκε ακόμη καθώς η κυρία Χριστοδουλοπούλου διερωτήθηκε αν μπορεί να κληθεί αυτή την περίοδο έντασης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και ενόψει των τουρκικών εκλογών τον Ιούνιο.

 

 

 

 

 

 

news247.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα