Βουλή: Υπερψηφίστηκε η σύμβαση δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την υγεία

Τη θετική ψήφο και κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Το Ποτάμι) εξασφαλίζει το σχέδιο νόμου με το οποίο κυρώνεται η Σύμβαση Δωρεάς μεταξύ του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση κρίσιμων υποδομών στον τομέα της Δημόσιας Υγείας.

Με το σχέδιο νόμου, που συζητήθηκε στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, το Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αναλαμβάνει το σύνολο του κόστους υλοποίησης (που σήμερα υπολογίζεται κατά προσέγγιση στα 200.000.000 έως 250.000.000 ευρώ) των εξής έργων:

– Του σχεδιασμού, κατασκευής και εξοπλισμού του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής.

– Του σχεδιασμού, κατασκευής και εξοπλισμού του Νοσοκομείου Παίδων Θεσσαλονίκης.

– Του σχεδιασμού, κατασκευής και εξοπλισμού κτιρίου, το οποίο θα ανεγερθεί στην Αθήνα, στο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών “Ο Ευαγγελισμός”, με σκοπό να λειτουργήσει ως έδρα του Τμήματος Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ.

– Της προμήθειας και εγκατάστασης ιατρικού εξοπλισμού στην Οργανική μονάδα Γενικό Νοσοκομείο “Ο Ευαγγελισμός”.

– Της προμήθειας νέου εξοπλισμού καθώς και της συντήρησης υφιστάμενου με σκοπό την ενίσχυση της δυναμικότητας και της αποτελεσματικότητας των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ.

– Της προμήθειας και εγκατάστασης ειδικού ιατρικού εξοπλισμού (ΡΕΤ -Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων καθώς και της δημιουργίας μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκων) σε επιλεγμένα ιδρύματα της χώρας.

– Της χρηματοδότησης της διαμόρφωσης υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και την αντιμετώπιση του τραύματος.

– Καθώς και κάθε άλλου συναφούς, παρεπόμενου ή και αυτοτελούς πρόσθετου έργου που ήθελε συμφωνηθεί, ως πρόσθετη δωρεά διεπόμενη από την παρούσα Σύμβαση, με το Ελληνικό Δημόσιο.

Η πολιτική ηγεσία

“Δεν αμφισβητεί κανείς ότι έχουμε να κάνουμε με μια πολύ απλόχερη δωρεά που απευθύνεται στο δημόσιο σύστημα υγείας”, ανέφερε, στη συζήτηση που προηγήθηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. “Έχουν δοθεί και άλλες φορές αντίστοιχες δωρεές και από τον Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και από άλλα Ιδρύματα, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με μια δωρεά μεγάλου εύρους”, είπε ο υπουργός Υγείας και τόνισε ότι “η δωρεά υπηρετεί, στηρίζει και ενισχύει το πολιτικό σχέδιο για τη στήριξη και αναδιοργάνωση του ΕΣΥ” και το Κοινωφελές Ίδρυμα αποδέχεται πλήρως την ιεράρχηση της Πολιτείας. “Έχουμε ένα νέο μοντέλο συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όχι για να υπάρξει κερδοσκοπία, όχι για να επιβληθούν προτεραιότητες από την άλλη πλευρά”, είπε ο Ανδρέας Ξανθός και επισήμανε ότι το Κοινωφελές Ίδρυμα αποδέχεται απολύτως το σχεδιασμό που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση και η Πολιτεία. Χαρακτηριστική είναι και η αναφορά του υπουργού Υγείας ότι “δεν υπάρχουν αθέατες πλευρές και σκιές σε αυτή τη συμφωνία. Υπάρχει μια διαφανέστατη καταγραφή των δράσεων που θα προχωρήσουν και οι επιμέρους πτυχές θα πηγαίνουν προς κύρωση στη Βουλή“.

Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε, ένα προς ένα, σε όλα τα έργα που θα προχωρήσουν με τη δωρεά. Μεταξύ αυτών και το Νοσοκομείο Παίδων Θεσσαλονίκης που θα είναι, όπως είπε, μια παρέμβαση υψηλού επιπέδου και από αρχιτεκτονική άποψη αφού “εγγυάται γι’ αυτό ο Ρέντσο Πιάνο που έχει ήδη φτιάξει και παρουσιάσει τις μακέτες”, και από άποψη εξοπλισμού.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα και το αποτέλεσμα που θα έχει αυτή η δωρεά, μια δωρεά για την οποία τόνισε ότι είναι διαφορετική από άλλες καθώς αυτή τη φορά το Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προσήλθε μόνο του, και όχι μετά από αίτημα, δηλώνοντας ότι επιθυμεί να κάνει μια μεγάλη δωρεά στο χώρο της υγείας προκειμένου να συμπληρωθούν οι προσπάθειες του υπουργείου Υγείας στον τομέα αυτό. “Ουσιαστικά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με τη δωρεά του, έρχεται να συμπληρώσει τον δικό μας γενικότερο σχεδιασμό”, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και απέδωσε τη δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος στην αξιόπιστη πολιτική, την ενεργοποίηση κονδυλίων και χρηστή διαχείριση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. “Εμείς είμαστε καθαροί, δεν κάνουμε deal, τα λεφτά πιάνουν τόπο. Γι’ αυτό και κάνουν αυτή τη δωρεά”, είπε ο κ. Πολάκης και υπογράμμισε: “Αυτή η κυβέρνηση παρέλαβε ένα κράτος βαριά δυσκίνητο και δυσλειτουργικό γιατί έχει φτιαχτεί με τη λογική του πελατειακού κράτους και τη λογική της διακίνησης μαύρου χρήματος. Αυτό το κράτος θα αλλάξει”. Στο κλίμα αυτό ο κ. Πολάκης ενημέρωσε ότι με εντολή του πρωθυπουργού παρακολουθεί συγκεκριμένα έργα στην Κρήτη των οποίων, ενώ έχουν χρηματοδοτηθεί με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, υλοποιείται ένα μικρό κομμάτι, γιατί στην αλυσίδα αυτή της γραφειοκρατίας κάποιοι προβάλλουν αντιρρήσεις και χρονοτριβούν. “Αυτό το κράτος θα αλλάξει και αυτό θα είναι περιεχόμενο του έργου μας την επόμενη τετραετία”, είπε ο αναπληρωτής υπουργός και ξεκαθάρισε ότι θα δοθούν αποφασιστικές αρμοδιότητες στις δομές που πρέπει ώστε να μην υπάρχει χρονοτριβή γραφειοκρατίας και για να σπάσει το κάστρο εκείνων που όλα τα προηγούμενα χρόνια “τρώγανε”.

Τα κόμματα

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης επισήμανε πως όλες οι φορολογικές ρυθμίσεις θα αφορούν το φορέα υλοποίησης και σε καμία περίπτωση το Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο εισηγητής της ΝΔ Γεράσιμος Γιακουμάτος δήλωσε ότι στηρίζει τη σύμβαση θυμίζοντας ότι ιστορικά το σύγχρονο ελληνικό κράτος κατάφερε και στηρίχθηκε σε δωρεές. “Με χαροποιεί ιδιαίτερα που έστω και με καθυστέρηση, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε ότι αυτοί όλοι δεν είναι εχθροί της Ελλάδος αλλά είναι ευεργέτες και έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην εθνική οικονομία”, είπε επίσης ο βουλευτής της ΝΔ και υπογράμμισε ότι το Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, από το 1996, έχει διαθέσει συνολικά 2,6 δισεκατομμύρια σε δωρεές.

Ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γεώργιος-Δημήτριος Καρράς είπε ότι η δωρεά είναι χρήσιμη στην παρούσα περίοδο και θα μπορέσει να συνεισφέρει στην ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας, θα βοηθήσει τον ελληνικό λαό και θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα για να κατευθύνουν και άλλοι ένα μέρος των χρημάτων τους στην Ελλάδα.

Ο Γιώργος Λαμπρούλης είπε ότι το ΚΚΕ θα δηλώσει “παρών” γιατί θεωρεί ότι τέτοια έργα πρέπει να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους, να χρηματοδοτούνται πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό, να εξασφαλίζεται η στελέχωση με μόνιμο προσωπικό, να εξασφαλίζεται επαρκής και σύγχρονος εξοπλισμός. Μάλιστα ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι “και με αυτή τη σύμβαση η κυβέρνηση πιστοποιείται ως σύγχρονο “πλυντήριο” των επιχειρηματικών ομίλων και του κράτους”.

Με αφορμή τη συζήτηση ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος είπε ότι σε αντίθεση με τη σημερινή εξέλιξη “αντί πινακίου φακής το πολυτελέστατο και σύγχρονο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν το πήρε για 18 εκατομμύρια η Τράπεζα Πειραιώς. Και είναι απορίας άξιο γιατί αυτό το Κοινωφελές Ίδρυμα δεν το πήρε τότε το κράτος”.

“Δεν μπορεί κανένας νοήμων άνθρωπος να έχει αντίρρηση με ένα τέτοιο σχέδιο νόμου”, είπε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός ο οποίος θύμισε όμως απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ: “Ήταν το 2008, όπου εδώ στη Βουλή συζητούσαμε το σχέδιο νόμου για την παραχώρηση του “δέλτα” του ιπποδρόμου, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ήμουν βουλευτής και ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ και ήμασταν κάθετα αντίθετοι στην παραχώρηση του “δέλτα” το Φαλήρου στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και είχα αναλάβει το δύσκολο έργο να εκφωνήσω αυτή τη λογική της λατρείας προς τον κρατισμό”.

“Ως προς την υλοποίηση, είμαστε θετικοί, αλλά έχουμε εύλογες ανησυχίες”, είπε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Δημήτρης Καβαδέλλας και δήλωσε “παρών” αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο θετικής ψήφου όταν το νομοσχέδιο συζητηθεί στην Ολομέλεια. “Σαφώς είναι καλές οι δωρεές, σαφώς η πατρίδα μας χρειάζεται παρόμοια έργα. Ελπίζω μέχρι την τελική ψήφιση να έχουμε κάποια στοιχεία για να μπορούμε να ψηφίσουμε και θέλουμε να ψηφίσουμε, αλλά χωρίς στοιχεία δεν γίνεται αυτό το πράγμα”, είπε ο βουλευτής.

Από τη ΧΑ ο Ιωάννης Σαχινίδης, αν και χαρακτήρισε σημαντικά τα έργα στα οποία κατευθύνεται η δωρεά και ελπιδοφόρο ότι γίνονται δωρεές στο ελληνικό δημόσιο, ιδίως σε περιόδους κρίσης, επιφυλάχθηκε για την τελική στάση του κόμματός του. Ο βουλευτής κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να εξηγήσει τι έχει αλλάξει σε σχέση με το 2014, όταν δεν είχε ψηφίσει σύμβαση δωρεάς για τη δημιουργία ξενώνα για τους συγγενείς ογκολογικών ασθενών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα