Βουλή: Απορρίφθηκε το ζήτημα συνταγματικής παραβίασης για την κατά συνείδηση ψήφο των βουλευτών

Απορρίφθηκε από την πλειοψηφία, δια εγέρσεως, το θέμα της παραβίασης της συνταγματικής διάταξης (άρθρου 60 του Συντάγματος) σύμφωνα με την οποία οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση, που έθεσε η ΝΔ προ της έναρξης της συζήτησης επί του πορίσματος για την Novartis. Δεδομένου ότι το Προεδρείο, δεν έλαβε γραπτή αίτηση για τη συνταγματικότητα σύμφωνα με όσα ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, δεν έθεσε σε ψηφοφορία θέμα για παραβίαση Συντάγματος.

Tο θέμα της παραβίασης του άρθρου 60, έθεσε η ΝΔ για το περιεχόμενο του ψηφοδελτίου, με το οποίο το βράδυ η Ολομέλεια θα κληθεί να τοποθετηθεί και για τις δέκα κάλπες και κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι επιχειρεί υφαρπαγή της ψήφου των βουλευτών. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Δένδιας, ζήτησε αναδιάταξη του ψηφοδελτίου και προανήγγειλε αποχώρηση της ΚΟ στην περίπτωση που η Βουλή επιμείνει.

“Υπάρχει προφανής αντισυνταγματικότητα, η οποία μπορεί να λυθεί με τον μόνο έντιμο τρόπο της επανασύνταξης του ψηφοδελτίου. Διότι εδώ, τίθεται ζήτημα ύπουλης προσπάθειας υφαρπαγής της απόφασης της μειοψηφίας της Βουλής και σας λέω ξεκάθαρα ότι η ΝΔ επ’ αυτού του διλήμματος δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο περίπτωση να τοποθετηθεί. Το ψευδεπίγραφο δίλημμα που μας θέτει αυτό το ψηφοδέλτιο εμείς δεν το απαντάμε, το απορρίπτουμε στο σύνολο του” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Ζήτημα παραβίασης του άρθρου 60 του Συντάγματος από την ΝΔ, έθεσε από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, υποστηρίζοντας πως έτσι περιορίζει το δικαίωμα των βουλευτών να αποφασίσουν όπως επιθυμούν για κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο ξεχωριστά. “Το να στηθεί μια κάλπη, είναι η επιτομή ότι θέλετε να στερήσετε το απεριόριστο δικαίωμα γνώμης και ψήφου. Επομένως το άρθρο 60 εσείς θέλετε να παραβιαστεί αν επιμείνετε στη μια κάλπη. Τηρείται απολύτως το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής”, είπε. Εξάλλου, ο κ. Κοντονής σχολίασε ότι η ΝΔ διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για την αποχώρησή της από την ψηφοφορία. “Υπάρχει ταραχή στα κόμματα, μέσα στα οποία υπάρχουν πρόσωπα που εμπλέκονται. Βεβαίως η Δικαιοσύνη θα ασχοληθεί. Βλέπετε σκοπιμότητα σε αυτό; Καλό θα ήταν να μην κόβουμε και ράβουμε τις απόψεις ανάλογα με την περίσταση” είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, και έθεσε προς την πτέρυγα της ΝΔ το ερώτημα: “Να έχετε εσείς αυτή τη θέση σήμερα που ψηφίσατε με εκείνο το ψηφοδέλτιο στην περίπτωση Παπαντωνίου;”.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Χρήστος Μαντάς, χαρακτήρισε “φάρσα” το επιχείρημα του κ. Δένδια για την μία κάλπη και έκανε λόγο για πρωτοφανή πράγματα αφού η διαδικασία που προτείνει η ΝΔ “δεν πατάει πουθενά”.

Για προφανή παραβίαση του άρθρου 60 του Συντάγματος, μίλησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Β. Κεγκέρογλου, επισημαίνοντας πως η επιλογή αυτή του ψηφοδελτίου έγινε για να καλύψει το ελλιπές σκεπτικό της πλειοψηφίας ως προς την ουσία της υπόθεσης. “Δεν είχατε σκοπό να αγγίξετε το σκάνδαλο της NOVARTIS και του φαρμάκου, διότι αυξήθηκε η φαρμακευτική δαπάνη επί των ημερών σας, και τα διαδικαστικά είναι για να κουκουλώσετε το σκάνδαλο” σημείωσε.

Την συμφωνία της ΧΑ να στηθούν δέκα κάλπες, εξέφρασε ο Ιω. Αϊβατίδης. “Η πλειοψηφία έπραξε το αυτονόητο”, είπε εκ μέρους των ΑΝΕΛ, ο Αθ. Παπαχριστόπουλος. “Επί της ουσίας, η Βουλή δεν έκανε τίποτα” αποφάνθηκε εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων, ο Μάριος Γεωργιάδης, με το σκεπτικό ότι η υπόθεση παραπέμπεται στην Δικαιοσύνη. Ο Γ. Μαυρωτάς από το Ποτάμι, έθεσε επίσης ζήτημα ψηφοδελτίου και έκανε λόγο για εγκλωβισμό των βουλευτών. Έθεσε δε, το ερώτημα αν υπάρχει το “όχι”, λόγω αναρμοδιότητας της Επιτροπής, τότε το “ναι” στην παραπομπή τι σημαίνει;

Με την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων, η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου, ανέφερε ότι θα να αντιμετωπιστεί το θέμα που έθεσε ο Νίκος Δένδιας ως παρεμπίπτον ζήτημα. Τόνισε ότι στο άρθρο 86 του Συντάγματος δεν προβλέπεται άλλη διαδικασία παρά απόφαση για την άσκηση ή μη δίωξης, ενώ “ad hoc” περίπτωση ήταν το ψηφοδέλτιο στην υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου και κατέληξε ότι “Δεν υπάρχει κατά συνέπεια κάποιο τέχνασμα. Πρέπει να υπάρξουν 10 κάλπες διότι η δίωξη απαιτεί την εξατομίκευση. Είναι στη δική μου αρμοδιότητα να τοποθετηθώ στα ζητήματα που θέσατε. Στο ψηφοδέλτιο τίθεται το αν “η Βουλή είναι ή δεν είναι αναρμόδια”” είπε χαρακτηριστικά προς την πτέρυγα της ΝΔ.

“Από την αρχή είχα πει να γίνει ψηφοφορία δια της εγέρσεως, ώστε ο καθένας να αναλάβει ατομικά την ευθύνη του. Να υφαρπάσετε από εμάς ένδειξη ενοχής συναδέλφων δεν το δεχόμαστε. Επομένως λέμε ότι η ΝΔ δεν θα τοποθετηθεί. Εγώ θέλω να πω όχι στο σύνολο του πορίσματος σας. Μου στερείτε επομένως το δικαίωμα μου να τοποθετηθώ. Σας λέμε λοιπόν αλλάξτε το ψηφοδέλτιο, διαφορετικά αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό” επανήλθε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα