ΒΙΝΤΕΟ-Βίαια επεισόδια με ακροδεξιούς χούλιγκαν στους δρόμους της Μασσαλίας και Λιλ

Η Γαλλία βρίσκεται στο επίκεντρο της Ευρώπης τις τελευταίες ημέρες. Κι αν αυτό ήταν φυσιολογικό λόγω της διεξαγωγής του EURO, ο λόγος δεν είναι αυτός που περίμεναν όλοι. Τα βίαια επεισόδια στη Μασσαλία και στη Λιλ έχουν στιγματίσει τη διοργάνωση.

Η γαλλική αστυνομία πέρασε τον περισσότερο χρόνο της στην προετοιμασία προστασίας από ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα χωρίς να μελετήσει το νέο τύπου χουλιγκανισμού που δρα στην Ευρώπη. Αυτή είναι η κύρια αιτία που χούλιγκαν συγκεκριμένων χωρών σπέρνουν τον πανικό και δημιουργούν χάος τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Η παρουσία χιλιάδων Άγγλων οπαδών στη Μασσαλία αποτέλεσε τον νούμερο ένα κίνδυνο για τις γαλλικές αρχές όμως οι αρχικές συμπλοκές με την αστυνομία και με οπαδούς της Μαρσέιγ, δεν ήταν τίποτα μπροστά σε αυτό που ακολούθησε. Η άφιξη των Ρώσων ήταν αυτή που εκτόξευσε τη βία και δημιούργησε μια κατάσταση, ανάλογη της οποίας δεν έχει ζήσει η Γαλλία σε επίπεδο ποδοσφαιρικού χουλιγκανισμού.

Οι Ρώσοι έχουν μεταφέρει αυτό το φαινόμενο βίας σε άλλο επίπεδο. Οργανωμένοι στρατοί 20-30 ατόμων, δρουν αστραπιαία έχοντας μάλιστα και συγκεκριμένους νεαρούς που αναλαμβάνουν το ρόλο του μεταφορέα με αυτοκίνητο. Την ώρα που οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους χούλιγκαν της Ευρώπης, δρουν με τον παλιά κλασικό τρόπο, οι Ρώσοι έχουν ως κύριο μέλημά τους το αιφνιδιαστικό χτύπημα και αυτό που θα αφήσει αναίσθητους όσο το δυνατόν περισσότερους «αντιπάλους».

Αυτός ήταν και ο λόγος που κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αρκετοί Άγγλοι βρέθηκαν αιμόφυρτοι στην άσφαλτο, ακόμη και μέσα στη θάλασσα. Φαίνεται άλλωστε ξεκάθαρα από τα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει, η ικανότητά τους να απομονώνουν άλλους χούλιγκαν και να τους χτυπούν μέχρι λιποθυμίας.

Την ίδια ώρα οι Άγγλοι μέσω των social media διαμαρτύρονται για τη μη δράση της γαλλικής αστυνομίας ενώ δεν είναι και λίγοι εκείνοι οι υποστηρικτές του Brexit που βρίσκουν την ευκαιρία να μιλήσουν για μια υπό διάλυση Ε.Ε. σε οργανωτικό επίπεδο.

Οι «ναζιστικές» εικόνες

Ομως δεν είναι μόνο οι Ρώσοι, αυτοί που με τις επιθέσεις τους έχουν βάλει φωτιά στο EURO. Η παρουσία των Γερμανών με πανό υπέρ του ναζισμού και η επίθεση στους Ουκρανούς καθώς και τα ακροδεξιά στοιχεία στις τάξεις των Πολωνών, οι οποίοι επιτέθηκαν στους οπαδούς της Βορείου Ιρλανδίας, δείχνουν πως ο χουλιγκανισμός δεν είναι πλέον προϊόν μόνο γηπεδικό και δεν πηγάζει αποκλειστικά από τις συλλογικές προτιμήσεις.

Στις τάξεις της UEFA επικρατεί αναστάτωση. Για πρώτη φορά στα χρόνικα διεξαγωγής του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος είναι αδύνατο να ελεγχθεί η κατάσταση και το προϊόν της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας βρίσκεται σε κίνδυνο. Η φωτοβολίδα ευθείας βολής των Ρώσων προς τους Άγγλους στην κερκίδα, η οποία έβαλε σε κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινες ζωές, ήταν και η στιγμή που ώθησε την UEFA να στείλει σκληρό μήνυμα στις ομοσπονδίες των δύο χωρών για αποκλεισμό από τη διοργάνωση αν επαναληφθούν τα επεισόδια.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα