Βερολίνο: Τι είπε για το τουρκικό δημοψήφισμα

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είπε πως είναι καλό ότι η τεταμένη εκστρατεία του δημοψηφίσματος τέλειωσε, ενώ κάλεσε τον κόσμο να παραμείνει ψύχραιμος μετά τη νίκη του «Ναι».

Ο Πέτερ Αλτμάιερ, ο προσωπάρχης της Μέρκελ, έκρινε μιλώντας στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δείχνει ότι διεξήχθη ένας «πολύ έντονος πολιτικός διάλογος» στην Τουρκία, κι επισήμανε επίσης πως τη διαδικασία επιτήρησαν εκλογικοί παρατηρητές και ότι η γερμανική κυβέρνηση «ασφαλώς θα σεβαστεί ένα αποτέλεσμα που προέκυψε από μια ελεύθερη και δημοκρατική ψηφοφορία».

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι η ψηφοφορία ήταν ελεύθερη και δημοκρατική, ο Αλτμάιερ είπε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα μιλήσει για το αποτέλεσμα αφού επισημοποιηθεί και αφού εκδοθεί το πόρισμα των εκλογικών παρατηρητών για το κατά πόσον διεξήχθη με δίκαιο τρόπο.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έκρινε σε δηλώσεις του στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ότι η Τουρκία κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, επισημαίνοντας τους διωγμούς στο δημόσιο μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και τη φυλάκιση δημοσιογράφων και δημοσίων λειτουργών.

Ο Τζεμ Εζντεμίρ, ηγετικό στέλεχος των Πρασίνων με τουρκική καταγωγή, ανέφερε σε μια ανάρτησή του στο Twitter ότι η Κυριακή ήταν μια «μαύρη μέρα για την Τουρκία», αλλά πρόσθεσε ότι «περίπου το 50% ψήφισε υπέρ της δημοκρατίας και εναντίον της δικτατορίας. Στεκόμαστε στο πλευρό τους».

Η Μπέατριξ φον Στορς, μέλος του ΕΚ που έχει εκλεγεί με το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), έγραψε από την πλευρά της στον λογαριασμό της στο Twitter ότι «όλοι οι Τούρκοι με γερμανικό διαβατήριο που σήμερα (σ.σ. χθες) ψήφισαν υπέρ μιας ισλαμικής δικτατορίας στην Τουρκία θα ήταν καλοδεχούμενο να φύγουν από τη Γερμανία».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα