Βερολίνο και Παρίσι υπογράφουν νέα συνθήκη φιλίας και συνεργασίας

Η Αγγελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράφουν σήμερα νέα συνθήκη για την ενίσχυση της γαλλογερμανικής συνεργασίας και την αποστολή μηνύματος υποστήριξης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, τη στιγμή που δέχεται πλήγματα από την άνοδο των εθνικισμών και του λαϊκισμού.

Το κείμενο υπογράφεται στο Ααχεν, στην 56η επέτειο της συνθήκης των Ηλυσίων και τέσσερις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές.

Η συνθήκη έρχεται να συμπληρώσει την συνθήκη των Ηλυσίων, η οποία υπεγράφη το 1963 από τον στρατηγό ντε Γκολ και τον Κόνραντ Αντενάουερ και επισφράγισε την γαλλογερμανική συμφιλίωση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Προβλέπει την σύγκλιση της οικονομικής, εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής των δύο χωρών, ενισχυμένη συνεργασία στις συνοριακές περιοχές, καθώς και την σύσταση κοινής κοινοβουλευτικής συνέλευσης που θα αποτελείται από 100 γάλλους και γερμανούς βουλευτές.

“Είναι μία σημαντική στιγμή για να δειχθεί ότι το γαλλογερμανικό δίδυμο είναι ένα ορόσημο που μπορεί να τεθεί στην υπηρεσία της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης”, σύμφωνα με την γαλλική προεδρία.

“Δεν έχουμε ποτέ προχωρήσει τόσο πολύ στον τομέα της κοινής άμυνας”, επισημαίνει η γαλλική προεδρία, ακόμα και αν η συμφωνία που επιτεύχθηκε αποτελεί έναν δύσκολο συμβιβασμό για το θέμα δεδομένης της διάστασης απόψεων μεταξύ των δύο χωρών.

“Για μία ακόμη φορά χρειαζόμαστε συγκεκριμένα και ουσιαστικά σχέδια ολοκλήρωσης που να καθιστούν σαφές στους ανθρώπους ότι η Ευρώπη επιτυγχάνει πράγματα σε μία τελείως άλλη διάσταση και ποιότητα από ό,τι κάθε χώρα μεμονωμένα”, δήλωσε ο πρόεδρος της γερμανικής βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον γερμανικό Τύπο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα