Βερολίνο: Η Ρωσία μπορεί να διασώσει την Συνθήκη INF για τα πυρηνικά

Το Βερολίνο θεωρεί ότι η ευθύνη για να διασωθεί η Συνθήκη για την κατάργηση των πυραύλων μέσου και μικρού βεληνεκούς (INF) βρίσκεται στην Μόσχα. Την άποψη αυτή εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

“Πιστεύουμε ότι η Ρωσία μπορεί να διασώσει τη Συνθήκη αυτή και δεν είναι μυστικό, το γεγονός ότι εμείς όπως και άλλα κράτη του ΝΑΤΟ, θεωρούμε ότι υπάρχει ένας πύραυλος που παραβιάζει τη συμφωνία και θα πρέπει να καταστραφεί”, δήλωσε ο Μάας, ενοώντας προφανώς τον νέο ρωσικό πύραυλο 9Μ729 ο οποίος έχει βεληνεκές μεγαλύτερο των 500 χιλιομέτρων, μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή και αποτελεί την καρδιά της διαφωνίας μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, η οποία ισχυρίζεται ότι η κατασκευή του παραβιάζει την Συνθήκη INF.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ,  εξήρε την σημασία της Συνθήκης η οποία επί 30 χρόνια εγγυάτο την ασφάλεια της Ευρώπης, τονίζοντας ότι αυτός είναι ο λόγος που η γερμανική κυβέρνηση κάνει τα πάντα για την διατήρηση της. Παράλληλα, εξήρε την στάση της ρωσικής πλευράς που είναι έτοιμη να συνεχίσει τις συνομιλίες αυτές και να συμβάλει ώστε να διατηρηθεί η ίδια η Συνθήκη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα