Βερολίνο:Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία

verolino-708_0

Αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της 24ης Μαΐου επικρατεί στο Βερολίνο, καθώς πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι «είμαστε κοντά σε μια συνολική βιώσιμη λύση, που περιλαμβάνει τόσο το δημοσιονομικό όσο και το προληπτικό πακέτο».

Δεδομένου ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίζεται αρκετά αισιόδοξος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ – το οποίο θέτει, ως αναγκαία προϋπόθεση τις αποφάσεις για τη διαχείριση του χρέους – θα πρέπει να θεωρείται επίσης βέβαιο ότι μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες θα υπάρξει και ένα περίγραμμα συμφωνίας για το χρέος. Το πόσο «προχωρημένη» θα είναι αυτή η συμφωνία – κατά πόσον δηλαδή θα εξειδικεύονται πιθανά μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους – φαίνεται πως αποτελεί αντικείμενο των εν εξελίξει συζητήσεων και διαπραγματεύσεων εν όψει της 24ης Μαΐου.

Το γεγονός ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προσδιορίζει χρονικά την απόφαση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ «εντός της χρονιάς», υποδηλώνει πιθανότατα, σύμφωνα με αναλυτές, ότι η λύση που θα παρουσιαστεί στο ερχόμενο Eurogroup ενδεχομένως να μην ικανοποιεί ακόμη πλήρως το Ταμείο και πως οι σχετικές συζητήσεις θα απαιτήσουν προφανώς περισσότερο χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση και όσον αφορά το ζήτημα του χρέους, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών παραπέμπει στις σχετικές δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ ο οποίος τόνισε τη Δευτέρα ότι ενδεχόμενα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μπορεί να υπάρξουν, «αν χρειαστεί», στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος, και συνεπώς όχι πριν το 2018.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα