Βερναρδάκης: Έχουμε εκατομμύρια ενδείξεις ότι επωάζεται το φασιστικό φίδι

“Είναι προφανές, έχουμε εκατομμύρια ενδείξεις, ότι επωάζεται αυτή τη στιγμή το φασιστικό φίδι -αν δεν έχει επωαστεί ήδη δηλαδή- και για να μην αθωώνουμε καταστάσεις, νομίζω ότι έχει μία ιδιαίτερη όξυνση στη Θεσσαλονίκη”, δήλωσε ο αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου υπουργός Επικρατείας, βουλευτής Α’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορος Βερναρδάκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”, με αφορμή την επίθεση, που δέχθηκε το περασμένο Σάββατο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

“Ιστορικά υπήρχαν πολλοί χώροι στη Θεσσαλονίκη, πολλά κυκλώματα νομής και αναδιανομής χρήματος, τα οποία έχουν υποστεί τον τελευταίο καιρό μία μεγάλη ήττα, υπό την έννοια ότι έχουν σταματήσει οι μηχανισμοί αναπαραγωγής τους. Σε κάθε τέτοια μεταβατική περίοδο αυτοί οι μηχανισμοί, οι οποίοι κερδοσκοπούσαν για πολλές δεκαετίες σε βάρος των συμφερόντων της πόλης και των πολιτών της, κρύβονται πίσω από διάφορες προσχηματικές ιδεολογίες, ανακαλύπτουν τον ελληνισμό, ανακαλύπτουν τον ποντιακό ελληνισμό”, διευκρίνισε ο κ. Βερναρδάκης.

“Η επώαση”, συνέχισε, “είναι από συμφέροντα και από εκεί και πέρα άνθρωποι αυτονομούνται, δηλαδή ο 17χρονος, ο οποίος χτυπάει με μίσος είναι προφανές ότι είναι αποτέλεσμα ενός κυκλώματος, το οποίο κατά κάποιον τρόπο τον έχει ‘ποδηγετήσει’, δεν μπορείς να χτυπάς έναν άνθρωπο στη λογική ότι άκουσα ή μου είπαν πως κάτι είπε, αυτά είναι ο πυρήνας του φασισμού”.

Με αφορμή την αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ περί πολιτικής και ηθικής νομιμοποίησης της βίας ο κ. Βερναρδάκης σημείωσε: “Πάντοτε ήταν το καταφύγιο της εξυπηρέτησης κάποιων συμφερόντων ή μικροσυμφερόντων στην πόλη. Τα λεωφορεία το 1963 παρατάχτηκαν με τέτοιον τρόπο ώστε να μην μπορεί να περάσει το ασθενοφόρο, όταν χτυπήθηκε ο Λαμπράκης. Μιλάμε για δομές μέσα στην πόλη, πολύ ισχυρές και αυτή την ώρα η Νέα Δημοκρατία, η οποία έχει θαυμαστούς εκπροσώπους του νεοταξίτικου φασισμού στους κόλπους της, οι οποίοι δεν τολμούν να πουν αυτά που λέγανε πριν από 2-4 χρόνια, τον αντισημιτισμό, τον αντιεβραϊσμό […] και αντί να ταυτιστεί η ΝΔ αυτή τη στιγμή με όλες τις δυνάμεις του αντιφασιστικού τόξου -δεν είναι κυβερνητικές ή αντικυβερνητικές, είναι άλλου τύπου η διαχωριστική γραμμή- παρατηρείται αυτός ο συμψηφισμός και συγχέει και πάλι ανόμοια πράγματα, συγχέει τελείως διαφορετικά πράγματα και ξεχνάει το γεγονός ότι πολλά περιστατικά έχουν συμβεί ένθεν και ένθεν, αλλά ποτέ δεν υπήρξε έκφραση ατομικής βίας με όρους λιντσαρίσματος”.

“Αυτό που συνέβη προχθές”, πρόσθεσε ο υπουργός, “ξεπερνάει κάθε όριο και μας φέρνει πίσω στις εποχές του μεσοπόλεμου, μας φέρνει πίσω σε άλλες ιστορίες, ακόμη και μέσα στην πόλη, καθώς έχω την αίσθηση ότι μία σταγόνα, η οποία ξεχείλισε το ποτήρι του μίσους απέναντι στον Μπουτάρη, ήταν η ομιλία του για την εβραϊκή κοινότητα, είμαι σίγουρος γι’ αυτό, γιατί σε ανύποπτο χρόνο ο ίδιος μου είχε εκμυστηρευτεί ότι δέχεται απειλητικά τηλεφωνήματα για τον λόγο αυτό”.

“Δεν έχει να κάνει με την πολιτική γραμμή κάποιου κόμματος ή της κυβέρνησης, έχει να κάνει με την καταστατική ιδεολογική του συγκρότηση. Αυτό που πρέπει να σκεφτεί η Νέα Δημοκρατία είναι αυτό: Είναι η καταστατική ιδεολογική της συγκρότηση στις αρχές του φιλελευθερισμού και της δημοκρατίας; Ναι ή όχι; […] Δεν θα κάνουμε συμψηφισμούς στο πεδίο της ατομικής βίας και όσο είναι καιρός να πάρει αποστάσεις από αυτό το ρεύμα, αλλά πολύ φοβάμαι ότι δεν θα το κάνει”, επισήμανε.

“Από τον Σεπτέμβριο συντεταγμένες πολιτικές ενάντια στη λιτότητα”

Ερωτηθείς σχετικά με τις σχεδιαζόμενες κυβερνητικές πολιτικές την επομένη της ολοκλήρωσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, τον προσεχή Αύγουστο ο κ.Βερναρδάκης ανέφερε: “Βγαίνοντας από το πρόγραμμα και έχοντας κατακτήσει έναν πολύ καλό και ισχυρό, όσο πιο ευρύ δημοσιονομικό χώρο, θα έχουμε και τη δυνατότητα πια να πάμε σε συντεταγμένες πολιτικές ενάντια στη λιτότητα, να αντιστρέψουμε τη φορά των πολιτικών, που πράγματι ασκήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και επί δικής μας διακυβέρνησης στον χώρο αυτό. Αυτό που θα πρέπει να περιμένουμε είναι η ενίσχυση των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων με ένα πλαίσιο πολιτικών που θα αρχίσουν να εξελίσσονται μετά τον Σεπτέμβριο”.

“Το τι ακριβώς θα περιλαμβάνει”, διευκρίνισε, “θα εξαρτηθεί ακριβώς από τον δημοσιονομικό χώρο που θα έχει διαμορφωθεί”, πάντως, “τα πράγματα πηγαίνουν καλά, η επίτευξη των βαριών στόχων έχει συντελεστεί, επομένως θα έχουμε τον χώρο”.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι “εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν ούτε μετά τον Αύγουστο, ούτε εντός του 2018, δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση”. “Οι εκλογές θα γίνουν το 2019 με τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης. Αυτό δεν είναι ένα σχήμα λόγου. Δεν είναι επειδή έτσι πρέπει να λέγεται στη πολιτική. Υπάρχει ένας προγραμματισμός και ένας σχεδιασμός που λέει ότι βγάζοντας τη χώρα από τα μνημόνια και έχοντας εξασφαλίσει κάποιους όρους δημοσιονομικούς θα πρέπει συντεταγμένα να ασκήσουμε ορισμένες πολιτικές πια μεγαλύτερης ταχύτητας καταρχήν στο κοινωνικό κράτος και κατά δεύτερο χρόνο στα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Αυτό θα συμβεί μετά και αυτό για να συμβεί θέλει ακριβώς τον χρόνο του”, εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό ο κ. Βερναρδάκης παρατήρησε: “Δουλεύουμε στην γραμμή που έχουμε πει, erga omnes ονομασία για όλες τις χρήσεις με ταυτόχρονη συνταγματική αλλαγή, γιατί δεν υπάρχει erga omnes χωρίς συνταγματική αλλαγή στον χώρο των Σκοπίων. Αυτό νομίζω ότι ωριμάζει μέρα με τη μέρα και οι διάφορες ονομασίες που πέφτουν κινούνται ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση”. Ερωτηθείς αν η επίτευξη συμφωνίας με χρονικό ορίζοντα τον Ιούνιο μπορεί να θεωρηθεί εφικτός στόχος, απάντησε: “Με βάση τα στοιχεία και τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή ο στόχος δεν είναι ανέφικτος και νομίζω ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να έχουμε προς τα εκεί εξελίξεις”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα