Βενιζέλος: Πρέπει να διαφυλάξουμε τη διεθνή υπόσταση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Θέση για το ενδεχόμενο συνταγματικής αναθεώρησης των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας πήρε σήμερα ο Ευ. Βενιζέλος. Σε ομιλία του στην επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσαν η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή των Βλατάδων, το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών και οι κοσμητείες της Θεολογικής και της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε επιφυλακτικός σε ενδεχόμενη αναθεώρηση του άρθρου 3. Μάλιστα, όπως είπε, στην περίπτωση που αυτή προχωρήσει, θα πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να μη θιγεί το καθεστώς του Οικουμενικού Πατριαρχείου είτε κανονικά είτε νομικά.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, εάν η αναθεώρηση θίξει το καθεστώς του Οικουμενικού Πατριαρχείου, θα έχουμε βλάψει «ένα τεράστιο αγαθό που λέγεται διεθνής υπόσταση του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι και το 2001 κατά την ολική αναθεώρηση είχε συμπεριληφθεί πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 3 για τον διαχωρισμό των ρόλων Κράτους – Εκκλησίας με σκοπό την «αποκρατικοποίηση» της Εκκλησίας, την απαλλαγή της, όπως είπε, από τον αυστηρό κρατικό έλεγχο και την ενίσχυση της κανονιστική της αυτονομίας. Τότε, όμως, αποφασίστηκε από τα δύο μεγάλα κόμματα να αποσυρθεί η πρόταση αναθεώρησής του.

«Το βασικό ζήτημα που προκύπτει από το άρθρο 3 είναι η συνταγματική προστασία της κανονικής υπόστασης αλλά και της διεθνούς θέσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που σημαίνει ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τη διεθνή νομική του προσωπικότητα».

Συνεπώς, αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι, κατά τον κ. Βενιζέλο να προστεθεί, όπως έχει ο ίδιος προτείνει από το 2006, μια ερμηνευτική δήλωση η οποία θα αποσαφηνίζει ρητά ότι το άρθρο 3 δεν συνιστά περιορισμό της θρησκευτικής ελευθερίας, ώστε να μην υπάρχει κανένα ερμηνευτικό πρόβλημα.

«Υπό την έννοια αυτή πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η επιλογή που έχουν κάνει ιστορικά τα Συντάγματά μας, με τις κατά καιρούς παραλλάζουσες διατυπώσεις του άρθρου 3 είναι η αναγνώριση της θέσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου και η συμφιλίωση του κανονικού και του πολιτειακού δικαίου. Πρόκειται για μια σχέση που κατά καιρούς έχει δοκιμαστεί με πάρα πολύ αρνητικές επιπτώσεις και για την Εκκλησία και για την Πολιτεία. Αυτά τα διδάγματα τα ιστορικά, πρέπει να μας κάνουν να είμαστε οπαδοί του απόλυτου σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας γιατί αυτό θα προστατεύσει τελικά, σε μια κρίσιμη περίσταση, την Ορθόδοξη Εκκλησία. Και βεβαίως πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού, την κατά το Σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο θέση του Οικουμενικού Θρόνου» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα