Βενιζέλος: Η Ελλάδα πρέπει να ξεπεράσει την εθνική αθωότητά της

Πρέπει να ξεπεράσει το μύθο της ευρωπαϊκής ευθύνης και της ελληνικής εθνικής αθωότητας και ανευθυνότητας, η Ελλάδα . Η Ελλάδα χρειάζεται ένα ελληνικό σχέδιο για το μέλλον που είναι ενδογενές για να μην έχουμε συνεχώς το άγχος ενός εξωγενούς μνημονίου. Πρωτίστως πρέπει να συνειδητοποιήσει η Ελλάδα ότι χρειάζεται την Ευρώπη όσο ποτέ, αλλά πρέπει να την παρακολουθεί και να την ακολουθεί, ενώ διαπραγματεύεται μαζί της», ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην ημερίδα του Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση με θέμα «60 χρόνια μετά τη Συνθήκη της Ρώμης: Η Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση ξανά σε δοκιμασία».

«Έρχεται η Ελλάδα, μέσα σε όλο αυτό το τοπίο το οποίο είναι ρευστό και δύσκολο, με ειδικούς καταναγκασμούς γιατί είναι δανειζόμενη, γιατί περιμένει  να δει τι θα γίνει με την αξιολόγηση, με ένα τέταρτο δάνειο, με τη διασφαλισμένη επάνοδό της στις αγορές υπό όρους και προϋποθέσεις, με τις πρόσφατες παραμετρικές αλλαγές του χρέους, με τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες. Ήταν φενάκη να πεις ότι περιμένω να αλλάξουν οι συσχετισμοί στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, για να λύσω τα προβλήματά μου αυτά.

Αυτά εξακολουθούν να ισχύουν και τώρα αλλά, ξέρετε, όλα έχουν γίνει πολύ δύσκολα γιατί το πρώτο εξαρτάται πια από εμάς, η αντοχή των δημοκρατικών θεσμών, η εξωτερική ασφάλεια τίθεται με όρους γεωπολιτικούς που δεν μπορεί να κριθούν μόνο σε σχέση με μία χώρα, αλλά εμείς έχουμε δικές μας εθνικές προτεραιότητες οι οποίες είναι πάρα πολύ σοβαρές και πρέπει να τις τοποθετούμε μέσα στα συμφραζόμενα κι εμείς πρέπει να διασφαλίσουμε τη σύγκλιση, η οποία έχει μετατραπεί σε απόκλιση λόγω της κρίσης» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος και συνέχισε:

«Τι σημαίνει το δόγμα που με τόση ευκολία λέγεται, η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην πρώτη ταχύτητα; Σημαίνει πάρα πολύ απλά ότι πρέπει να παραμείνει στη ζώνη του Ευρώ. Αν δεν παραμείνει στη ζώνη του Ευρώ, εάν τεθεί ξανά σε αμφισβήτηση αυτό, φυσικά δεν θα είναι στην πρώτη ταχύτητα, θα βρεθεί λόγω περιδίνησης όχι έξω από την Ευρωζώνη αλλά έξω από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση συνολικά. Άρα, ο στόχος της παραμονής στην πρώτη ταχύτητα δεν είναι ρητορικός, ούτε βολονταριστικός, είναι διαβολεμένα πρακτικός, επείγων, συγκεκριμένος και εθνικός, και αυτό έχουμε να κάνουμε. Εδώ δεν έχουμε ξεπεράσει ακόμη το ζήτημα εάν καλώς ή κακώς ενταχθήκαμε στην ΟΝΕ. Κάποιοι θέτουν το ζήτημα αν καλώς ή κακώς ενταχθήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ζούμε υπό την απειλή μιας συνεχούς αναψηλάφησης.

Λοιπόν εδώ τα ζητήματα είναι πάρα πολύ απλά και τίθενται με όρους επιτακτικούς, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να μπορέσουμε να μιλήσουμε σοβαρά και για να μιλήσουμε σοβαρά πρέπει να έχουμε συνεννοηθεί και με τους άλλους, με τους εταίρους μας δηλαδή, για ένα πάρα πολύ απλό ζήτημα, ότι την ευρωπαϊκή ενότητα δεν τη διασφαλίζει ούτε η εγκατάλειψη της προοπτικής της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ούτε η εκβιασμένη επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης , αλλά η επαναθεμελίωση της σχέσης Ευρωπαϊκής Ένωσης, εθνικού κράτους και κοινωνιών των κρατών-μελών. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τελειώσει το παιχνίδι της νομιμοποίησης, το οποίο παρουσιάστηκε από τους συνομιλητές μου πάρα πολύ ωραία προηγουμένως, δηλαδή αυτή η συνεχής μετάθεση και αντιμετάθεση ευθυνών για οτιδήποτε έχει πολιτικό κόστος μεταξύ εθνικής κυβέρνησης, εθνικού πολιτικού συστήματος και ευρωπαϊκού κατεστημένου».

«Αυτό είναι ένα συνεκτικό σχέδιο που βγάζει νόημα για την Ελλάδα, βγάζει νόημα για κάθε ευρωπαϊκή κοινωνία, αλλά όλα αυτά προϋποθέτουν ότι τα κρίσιμα θέματα θα τα προσεγγίσουμε με πολιτική ευθύτητα και ειλικρίνεια, χωρίς την αυταρέσκεια ενός λόγου που είναι απλά διεκπεραιωτικός» κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Βενιζέλος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα