Βενεζουέλα: Μυστικές συναντήσεις της αντιπολίτευσης με στελέχη του στρατού αποκαλύπτει ο Γκουαϊδό

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας έχει κάνει μυστικές συναντήσεις με στελέχη των ένοπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, αποκαλύπτει ο αυτοανακηρυγμένος μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Χουάν Γκουαϊδό σε άρθρο που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στην εφημερίδα The New York Times.
«Για τη μετάβαση απαιτείται υποστήριξη από μονάδες-κλειδιά του στρατού. Έχουμε κάνει μυστικές συναντήσεις με στελέχη των ένοπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας», γράφει ο Γκουαϊδό στο άρθρο γνώμης που δημοσιεύουν οι Τάιμς.
«Το να αποσύρει ο στρατός την υποστήριξή του στον (πρόεδρο Νικολάς) Μαδούρο είναι κρίσιμο για να μπορέσει να υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης», εξηγεί ο 35χρονος πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης που αυτοανακηρύχθηκε υπηρεσιακός πρόεδρος την περασμένη εβδομάδα και αναγνωρίστηκε αμέσως από τις κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και πολλών ακόμη κρατών.
 

Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την ΕΕ να αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό ως «νόμιμο προσωρινό πρόεδρο»

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό ως «προσωρινό πρόεδρο» της Βενεζουέλας και κάλεσε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να κάνουν το ίδιο υιοθετώντας μία «ενιαία και αυστηρή θέση», με απόφαση που εγκρίθηκε σήμερα.
Οι ευρωβουλευτές αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουαϊδό «ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας» και εξέφρασαν «την αμέριστη υποστήριξή τους προς το πρόγραμμά του», σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης που προτάθηκε από κοινού από τις κύριες ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πυρά κατά του Κόρμπιν

Την ίδια στιγμή, ο Γκουαϊδό ζήτησε από τις κυβερνήσεις χωρών της ΕΕ να συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στον πρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο.
“Τον ρώτησα ποιο είναι το μήνυμά σας προς εμένα και τους άλλους υπουργούς Εξωτερικών”, δήλωσε ο βρετανός ΥΠΕΞ Τζέρεμι Χαντ.
“Απάντησε δύο πράγματα: παρακαλώ εξακολουθήστε τις πιέσεις προς τον Μαδούρο, ο οποίος έχει κάνει τόσο μεγάλη ζημιά και θυμηθείτε ότι πρόκειται για την ανθρωπιστική καταστροφή που συντελείται αυτή τη στιγμή”.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει τον 35χρονο πρόεδρο της εθνοσυνέλευσης ως νόμιμο αρχηγό κράτους της Βενεζουέλας και έχουν καταγγείλει ως σφετεριστή τον Μαδούρο.
Ο Μαδούρο, ο οποίος ορκίστηκε στις 10 Ιανουαρίου για δεύτερη θητεία έπειτα από τις αμφισβητούμενες εκλογές τον περασμένο χρόνο, κατηγορεί τον Γκουαϊδό ότι οργάνωσε πραξικόπημα για την ανατροπή του με την βοήθεια των ΗΠΑ. Ο Μαδούρο υποστηρίζεται από μια σειρά χωρών, ανάμεσά τους και η Ρωσία.
Ο Χαντ επέκρινε τον αρχηγό της βρετανικής αντιπολίτευσης, τον Εργατικό Τζέρεμι Κόρμπιν, επειδή συντάχθηκε με τον Μαδούρο.
“Μόνο και μόνο επειδή μοιράζεται με τον Μαδούρο τις αντιδυτικές απόψεις δεν αρκεί ως λόγος για να κάνει τα στραβά μάτια αναφορικά με κάποιον που έχει οδηγήσει τον λαό του στην φτώχεια με το 70% των παιδιών στη χώρα, σε κάποιες περιοχές, να υποσιτίζονται”, είπε ο Χαντ. Ο Κόρμπιν έχει καταδικάσει τη βία στη Βενεζουέλα και έχει ζητήσει την επίτευξη συμφωνίας κατόπιν διαπραγμάτευσης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα