Βενεζουέλα:Ψηφίζει στις εκλογές-φωτιά στη σκιά των νέων απειλών Μαδούρο

Άνοιξαν οι κάλπες στη Βενεζουέλα για μία από τις πιο αμφιλεγόμενες εκλογικές διαδικασίες των τελευταίων ετών, με τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο να ανεβάζει ακόμα περισσότερο τη «θερμοκρασία» προαναγγέλλοντας ευθέως διώξεις σε βάρος πολιτικών αντιπάλων του.

Ο κ. Μαδούρο επιδιώκει τη σύσταση συντακτικής συνέλευσης, η οποία θα επιφορτιστεί με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Παράλληλα όμως το νέο σώμα θα έχει τη δυνατότητα να διαλύσει τη δημοκρατικά εκλεγμένη Βουλή – που ελέγχεται από την αντιπολίτευση – να νομοθετεί ερήμην και να μεταθέτει προγραμματισμένες εκλογές.

Η επικράτηση των φιλοκυβερνητικών υποψηφίων για τις 545 έδρες θεωρείται δεδομένη, καθώς η αντιπολίτευση απόσχει από την ψηφοφορία, καταγγέλλοντας απόπειρα δικτατορικής διαιώνισης της εξουσίας Μαδούρο με πρόσχημα τη συνταγματική αναθεώρηση.

Απειλές Μαδούρο κατά της αντιπολίτευσης

Με τις διαδηλώσεις των τελευταίων μηνών να έχουν αφήσει πίσω τους τουλάχιστον 114 νεκρούς, την παραμονή των εκλογών ο κ. Μαδούρο έδωσε νέα διάσταση στο ζήτημα, όταν άφησε να εννοηθεί ότι προτίθεται να κινηθεί εναντίον επιφανών πολιτικών αντιπάλων του με τις υπερεξουσίες που θα έχει η νέα συνέλευση.

Σε διάγγελμά του στην κρατική τηλεόραση, ο «τσαβίστα» πρόεδρος ξεκαθάρισε πως θέλει το νέο σώμα να άρει τη βουλευτική ασυλία που προστατεύει μέλη της αντιπολίτευσης, και να στείλει στη φυλακή τουλάχιστον ένα, τον Φρέντι Γκεβάρα, όπως μεταδίδει το Associated Press.

«Αυτός ο ‘μικρός Χίτλερ’ έχει εξασφαλισμένο το κελί του», είπε ο κ. Μαδούρο, σύμφωνα με το AP, προσθέτοντας απειλητικά ότι «όλοι οι εγκληματίες για τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει».

Περίπου το 70% των πολιτών αντιτίθεται στη συγκρότηση της νέας συνέλευσης, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις. Ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν καλέσει τους υποστηρικτές τους να αποκλείσουν κεντρικούς δρόμους, αν μολονότι οι Αρχές έχουν απαγορεύσει τις διαδηλώσεις έως την Τρίτη.

Οι κάλπες στήνονται στον απόηχο της αίσθησης προκάλεσε χθεσινό τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters σύμφωνα με το οποίο δημόσιοι υπάλληλοι δέχονται απειλές για απόλυσηώστε να ψηφίσουν υπέρ της αμφιλεγόμενης νέας συνέλευσης.

Προβληματισμένη η διεθνής κοινότητα

Η διεθνής κοινότητα είναι ιδιαίτερα προβληματισμένη για τις εκλογές που έχει κηρύξει ο κ. Μαδούρο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει οικονομικές κυρώσεις σε βάρος 13 νυν και πρώην ανώτερων αξιωματούχων της Βενεζουέλας και έχουν απειλήσει με περαιτέρω ποινές που θα στοχεύουν συγκεκριμένα την πολύτιμη κρατική εταιρεία πετρελαίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καλέσει για την ακύρωση των εκλογών, ενώ η γειτονική Κολομβία, που τις τελευταίες δύο εβδομάδες προσπάθησε να μεσολαβήσει σε διάλογο ανάμεσα στο καθεστώς Μαδούρο και στην αντιπολίτευση, έχει διαμηνύσει πως δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα.

Ωστόσο, ο κ. Μαδούρο δεν έδωσε κανένα σινιάλο πως είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει, καθώς στο διάγγελμα του Σαββάτου χαρακτήρισε τη συγκρότηση της συντακτικής συνέλευσης «θρίαμβο», όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο. «Αυτές είναι οι πιο σημαντικές εκλογές που γίνονται στο πολιτικό σύστημα της Βενεζουέλας», φέρεται να είπε.

Τέσσερις αεροπορικές εταιρείες, η ισπανική Iberia, η Air France, η αμερικανική Delta και η κολομβιανή Avianca έχουν διακόψει προσωρινά τις πτήσεις προς τη Βενεζουέλα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα