Βενεζουέλα:Για υποκίνηση βίας κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων καταδικάστηκε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης

b66d3489-77aa-481a-bb5b-1a10aa1ff83a

O ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Λεοπόλντο Λόπες, καταδικάστηκε σε  φυλάκιση 13 ετών,εννέα μηνών και επτά ημερών για υποκίνηση βίας κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2014.

Ο 44χρονος ηγέτης του κόμματος Λαϊκή Θέληση, οικονομολόγος, απόφοιτος του Χάρβαρντ , ο οποίος κρατείται από τον Φεβρουάριο 2014,είναι , οικονομολόγος, απόφοιτος του Χάρβαρντ, είχε τεθεί το 2014 επικεφαλής του κινήματος “La Salida” (Η Εξοδος), που ζητούσε την ανατροπή της κυβέρνησης του Νικόλας Μαδούρο στο πλαίσιο των φοιτητικών διαδηλώσεων που συγκλόνισαν τη Βενεζουέλα από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο 2014.

 

Σύμφωνα με μέλη του κόμματός του και αφού η είσοδος δεν επιτρεπόταν στους δημοσιογράφους, ο Λεοπόλντο Λόπες αψήφησε το δικαστήριο και είπε προς τον δικαστή «Εάν η ετυμηγορία είναι καταδικαστική, εσείς θα φοβάστε περισσότερο να την αναγνώσετε από ό,τι εγώ να την ακούσω, διότι γνωρίζετε ότι είμαι αθώος».Επίσης,ο συνήγορος Χουάν Κάρλος Γκουτιέρες,  του Λόπες  δήλωσε ότι η δίκη έβριθε παρατυπιών κάτι που αντανακλά και την μη ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος της Βενεζουέλας ενώ πρόσθεσε πως ο δικαστήριο άκουσε τις καταθέσεις 138 μαρτύρων κατηγορίας και μόνο ενός μάρτυρα υπεράσπισης.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της αντιπολίτευσης, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές,έξω από το δικαστήριο ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές του Λεοπόλντο Λόπες και σε φιλοκυβενρητικούς διαδηλωτές με αποτέλεσμα ένας υποστηρικτής του κόμματος Λαϊκή Θέληση να πεθάνει από καρδιακή προσβολή.

Αντίπαλος του Ούγκο Τσάβες, ο Λεοπόλντο Λόπες παραδόθηκε στις αρχές στις 18 Φεβρουαρίου 2014 έπειτα από διαδήλωση χιλιάδων υποστηρικτών της αντιπολίτευσης στο Καράκας. Η παράδοσή του μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκτοτε κρατείται το μεγαλύτερο διάστημα σε συνθήκες απομόνωσης. Η οικογένειά του καταγγέλλει παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της κράτησής του.

Η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρομπέρτα Τζέικομπσον δήλωσε, μέσω του Twitter, «εξαιρετικά ανήσυχη» για την καταδίκη του Λεοπόλντο Λόπες και κάλεσε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να υπερασπισθεί τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα