Βελτιώνεται η εικόνα των φετινών δημοσιονομικών επιδόσεων

Βελτιώνεται η εικόνα των φετινών δημοσιονομικών επιδόσεων, μετά την αναθεώρηση των στόχων για τα έσοδα. Κατά τη συνήθη πρακτική που ακολουθείται κάθε χρόνο, οι στόχοι  προσαρμόσθηκαν στις προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού. Ετσι, αντί της υστέρησης 2,9 δισ. ευρώ που παρουσίαζαν τα έσοδα στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, εμφανίζονται τώρα να υπερβαίνουν τον στόχο.

Η αλλαγή αυτή επηρεάζει πολλά βασικά απολογιστικά μεγέθη του υπό εκτέλεση προϋπολογισμού.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου παρουσιάζεται πλεόνασμα  145 εκατ. ευρώ στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού, έναντι ελλείμματος 342 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγουμένου έτους.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε 5,331 δισ. ευρώ και είναι σχεδόν διπλάσιο (+93,7%) από το στόχο, ενώ σε σχέση με πέρυσι είναι αυξημένο κατά 9,7%.

Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 40,572 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας κατά 326 εκατ. ευρώ (+0,8%) το στόχο του προϋπολογισμού 2018 (που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση)..

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου ανήλθαν σε 40,428 δισ. ευρώ  μειωμένες κατά 6% από πέρυσι και  μικρότερες κατά 2,253 δισ. ευρώ από το στόχο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα