Βαρόμετρο για τις εξελίξεις το σημερινό EWG

Με φόντο τη σημερινή προπαρασκευαστική σύγκλιση του EWG τα αποτελέσματα του οποίου θα αποτελέσουν μια πρώτη ισχυρή ένδειξη για τα αναμενόμενα στις 15 Ιουνίου, εξελίσσεται ένας «πυρετός διαβουλεύσεων» με σκοπό να υπάρξει μια φόρμουλα για μια ολοκληρωτική συμφωνία, που θα περιλαμβάνει τόσο το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης όσο και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το αργότερο μέχρι τις 22 Ιουνίου.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση τονίζει στους συνομιλητές της με όλους τους τρόπους ότι δεν θα γίνει αποδεκτή μία οποιαδήποτε συμφωνία και ότι οι ευρωπαίοι θα πρέπει επιτέλους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Παράλληλα κύκλοι της Κομισιόν επισημαίνουν ότι το ΔΝΤ περιμένει τις συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις από την πλευρά των ευρωπαίων δανειστών σε ό,τι αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους προκειμένου να αποφασίσει για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Πιο αναλυτικά το ΔΝΤ απαιτεί από τους ευρωπαίους να γνωρίζει επίσημα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης που προτίθενται να πάρουν ώστε οι ετήσιες ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδα θα μειωθούν στα επίπεδα που προβλέπει η συμφωνία του Μαΐου του 2016, δηλαδή στο 20% του ΑΕΠ, μετά τη λήξη του προγράμματος.

Μόνο αφού το ΔΝΤ θα έχει λάβει αυτά τα επίσημα στοιχεία από την πλευρά των Ευρωπαίων δανειστών θα είναι σε θέση να εκταμιεύσει χρήματα για την Ελλάδα, διευκρινίζουν οι ίδιοι κύκλοι.

Αναφερόμενοι στην εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων από το πρόγραμμα του ESM, οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα καθώς το ΔΣ του ΔΝΤ θα είναι σε θέση να εγκρίνει «επί της αρχής» ένα πρόγραμμα με την Ελλάδα, στη βάση της συμφωνίας που έχει ήδη επιτευχθεί για το πακέτο μέτρων.

Τέλος, οι ίδιοι ανέφεραν ότι η πρόταση του ΔΝΤ προς το ΔΣ του θα συνοδεύεται από μια έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA), η οποία θα λαμβάνει υπόψη της όσα θα έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup του Ιουνίου.

Για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων και την προετοιμασία του Eurogroup συνεδριάζει σήμερα το EWG στο οποίο θα συμμετέχει ο Γιώργος Χουλιαράκης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα