Βαρουφάκης: O Τσακαλώτος και ο Σταθάκης έκαναν ό,τι μπορούσαν στο πλαίσιο μίας ταπεινωτικής συμφωνίας, η οποία παραμένει όμως μη βιώσιμη

Αναφερόμενος στο νέο μνημόνιο στην ομιλία του στη Βουλή, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η βελτίωση που έγινε την 12η Ιουλίου ήταν η βέλτιστη που θα μπορούσε να γίνει. Έδωσε στήριξη στους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας λέγοντας πως θεωρεί ότι ο Τσακαλώτος και ο Σταθάκης έκαναν ό,τι μπορούσαν στο πλαίσιο μίας ταπεινωτικής συμφωνίας, η οποία παραμένει όμως μη βιώσιμη. Μάλιστα πρότεινε να….μαζευτούμε όλοι όσοι έχουμε εμπειρία από μνημόνια από όλες τις παρατάξεις και να γράψουμε ένα λεξικό για «τρόικα speak».

Άσκησε κριτική για τη μη πρόβλεψη αναδιάρθρωσης του χρέους, λέγοντας ότι πρώτα πρέπει να γίνεται διευθέτηση του και μετά να γίνει συμφωνία, γιατί έτσι μειώνει τις ανάγκες για νέα μέτρα, άρα και στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

«Το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα τουλάχιστον στο αμέσως επόμενο διάστημα», εκτίμησε και πρόσθεσε ότι η Bundestag δεν νομίζω ότι θα το εγκρίνει. Χαρακτήρισε το κείμενο της δανειακής σύμβασης «ναρκοπέδιο ευφημισμών».

Υπογράμμισε ότι συμφωνεί με τη μείωση των αμυντικών δαπανών και για ιδεολογικούς λόγους, ενώ ζήτησε να απαιτηθεί από την Ε.Ε. να εγγυηθεί την ασφάλεια των συνόρων μας. Δήλωσε ότι το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων του προηγούμενου ΤΑΙΠΕΔ επανέρχεται στο προσκήνιο και πως τα πρώτα 25 δισ. θα πάνε για το νέο χρέος. «Πουλάς ένα δημόσιο περιουσιακό στοιχείο και παίρνεις τα λεφτά για να ανακεφαλαιοποιήσεις μία τράπεζα», δήλωσε παράλληλα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα