Γ.Βαρουφάκης: Τα πακέτα διάσωσης δεν σώζουν την Ελλάδα

varoufakis1--2-thumb-largeΓια τον ρόλο της Ε.Ε. και της ΕΚΤ αλλά και για την Ελλάδα και τις πολιτικές λιτότητας μίλησε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην ισπανική «El Confidencial».

Σε ερώτηση για τον λόγο που οι Ευρωπαίοι επιμένουν σε μέτρα λιτότητας που δεν αποδίδουν όπως φάνηκε και από την περίπτωση της Ελλάδας και της Ισπανίας ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά:

«Ο λόγος που διατηρούνται αυτές οι «νεκρές» πολιτικές είναι πολύ απλός: η εναλλακτική είναι να καμφθεί η άρνηση ότι η σημερινή αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης πρέπει να αλλάξει δομικά. Το Βερολίνο, πιο συγκεκριμένα, δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτό».

Μία από τις ερωτήσεις που δέχτηκε ο Έλληνας πρώην υπουργός Οικονομικών είναι η εξής: «Στις συνεδριάσεις του Eurogroup εξεπλάγην όταν είπατε πως δεν μπορούσατε να μιλήσετε με οικονομικούς όρους καθώς έλεγαν οι συνομιλητές σας πως λειτουργούσατε ως καθηγητής που ήθελε μόνο να τους διδάξει. Δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να συζητήσετε με βάση τη λογική; Νομίζεται πως ήταν απλώς θέμα ιδεολογικών διαφορών»;

Ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε πως «εγώ να δείτε πόση έκπληξη ένιωσα! Όχι, δεν υπήρχε ούτε μία ευκαιρία για μια λογική, με επιχειρήματα οικονομική συζήτηση επί των κρίσιμων θεμάτων που αντιμετωπίζαμε. Όλα ήταν θέμα «κανόνων» και «υποχρεώσεων» των χρεωμένων χωρών προς την Τρόικα.

Σε ερώτηση για το αν ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας θεωρεί πως το πακέτο που εγκρίθηκε για την Ελλάδα είναι ή δεν είναι πακέτο διάσωσης για την χώρα, αλλά και γενικότερα αν τα πακέτα και προς άλλες χώρες είναι κυρίως πακέτα διάσωσης για τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες» ο κ. Βαρουφάκης είπε:

«Χρειάζεται να ρίξετε μόνο μια ματιά στα στατιστικά στοιχεία για να διαπιστώσετε ότι η Ελλάδα δεν διασώθηκε: Χάσαμε το 27% του εθνικού μας εισοδήματος. Αν αυτό είναι διάσωση, τότε δεν έχω ιδέα τι είναι η καταδίκη. Τα προγράμματα διάσωσης για την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία ήταν πακέτα διάσωσης για τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες και κατ’ επέκταση και για τις τοπικές τράπεζες. Την περίοδο της ανάπτυξης, ένα «τσουνάμι» κεφαλαίων διοχετεύονταν στην περιφέρεια ως δάνεια. Αυτά τα δάνεια δεν ήταν βιώσιμα και έπειτα όταν ο χρηματοπιστωτικός τομές «κράσαρε», μεταφέρθηκαν στους ώμους των φορολογουμένων μας- οι οποίοι, όπως λέτε κι εσείς, μέχρι τώρα πληρώνουν για εκείνους που μέσω των φόρων και των περικοπών εμποδίζουν την ανάκαμψη και επεκτείνουν τη δυστυχία σε όλη την Ευρώπη».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα