Βαριές οι κατηγορίες κατά του δημοσιογράφου του Spiegel που κατασκεύαζε τα ρεπορτάζ του

Ο Κλάας Ρελότσιους, ο γερμανός δημοσιογράφος ο οποίος κατηγορείται από το έγκυρο ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel για κατασκευασμένα ρεπορτάζ, πιθανόν να βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες για υπεξαίρεση.

Το περιοδικό πρόκειται να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά εις βάρος του 33χρονου δημοσιογράφου υποστηρίζοντας ότι ζητούσε δωρεές για τα ορφανά της Συρίας από τους αναγνώστες του περιοδικού και τα χρήματα πήγαιναν στον προσωπικό του λογαριασμό.

Την περασμένη εβδομάδα το Der Spiegel ανακοίνωσε ότι ο Ρελότσιους παραδέχτηκε ότι κατασκεύαζε κάποια από τα ρεπορτάζ του.

Ο ίδιος δεν έχει ακόμη σχολιάσει τις κατηγορίες για υπεξαίρεση.

Το Der Spiegel ανέφερε ότι δέχτηκε μηνύματα από αναγνώστες σύμφωνα με τα οποία ο Ρελότσιους είχε χρησιμοποιήσει έναν προσωπικό λογαριασμό του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να ζητήσει δωρεές προς βοήθεια των ορφανών από τη Συρία που έχουν καταφύγει στην Τουρκία. Τα χρήματα θα έπρεπε να κατατίθενται στον προσωπικό τραπεζικό του λογαριασμό, ανέφερε το περιοδικό επικαλούμενο αναγνώστες του.

Το περιοδικό δεν γνωρίζει ωστόσο το μέγεθος της ανταπόκρισης που είχε η έκκλησή του ούτε πόσα χρήματα συγκεντρώθηκαν και πού κατέληξαν, αλλά συγκεντρώνει αποδεικτικά στοιχεία για να τα καταθέσει στους εισαγγελείς.

Η έκκλησή του για δωρεές συνδέεται με ένα άρθρο που έγραψε για δύο άστεγα αδέλφια από τη Συρία–ένα αγόρι και ένα κορίτσι–που ζούσαν στην Τουρκία. Σύμφωνα με το περιοδικό, μέρος του ρεπορτάζ αυτού ήταν κατασκευασμένο.

Ένας τούρκος φωτογράφος που τον συνόδευσε στο ρεπορτάζ είπε ότι ο δημοσιογράφος είχε κατασκευάσει ορισμένες πτυχές από τη ζωή του αγοριού και σε άλλες είχε προσθέσει πολλά ψευδή στοιχεία.

Μάλιστα ο φωτογράφος υποψιάζεται ότι το κορίτσι μπορεί να μην είναι υπαρκτό πρόσωπο.

Ο αμερικανός πρεσβευτής στην Γερμανία, ο Ρίτσαρντ Γκρένελ, επίσης παρενέβη με επιστολή του προς τον διευθυντή του περιοδικού από τον οποίον ζήτησε την διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας και κατηγόρησε το έντυπο για μεροληψία εις βάρος των ΗΠΑ.

Όπως πολλά έντυπα, το Der Spiegel έχει φιλοξενήσει επικριτικά δημοσιεύματα για τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ένα από τα ρεπορτάζ του Ρελότσιους στα οποία αναφέρεται ο πρεσβευτής των ΗΠΑ αφορά τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού. Το Der Spiegel υποστήριξε ότι η έρευνά του αποκάλυψε πως ο Ρελότσιους είχε κατασκευάσει την πληροφορία ότι είδε μια πινακίδα ζωγραφισμένη στο χέρι σε μια πόλη στη Μινεσότα που έγραφε: “Μεξικανοί μείνετε μακριά”.

Ψευδείς πληροφορίες περιείχαν και άλλα ρεπορτάζ του, όπως για παράδειγμα ένα για τους κρατούμενους στην αμερικανική στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο και ένα άλλο για τον παίκτη του αμερικανικού ποδοσφαίρου Κόλιν Κέπερνικ.

Ο Ρελότσιους, ο οποίος έχει απολυθεί, έχει πει στο περιοδικό ότι μετάνιωσε για τις πράξεις του και ότι ντρέπεται πολύ. Σύμφωνα με το Der Spiegel, έχει παραδεχτεί ότι εξαπάτησε τους αναγνώστες σε περίπου 14 ρεπορτάζ.

Αλλά ισχυρίζεται ότι πολλά από τα 60 άρθρα του για το περιοδικό είναι ακριβή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα