Βαρδινογιάννης, Μαρινάκης, Σαββίδης πάνε για «συμβίωση» στο Mega

Για ένα πείραμα «ειρηνικής παρά φύσιν συνύπαρξης-συμβίωσης» ετοιμάζονται οι τρεις μεγαλομέτοχοι του Mega, επιδιώκοντας να κρατήσουν  σε πρώτη φάση ζωντανό το κανάλι και στη συνέχεια να το εξυγιάνουν, ώστε να είναι σε θέση να διεκδικήσει μία από τις 7 τηλεοπτικές άδειες που θα δημοπρατηθούν. Αυτό αποτελεί βέβαια προϋπόθεση για να διατηρήσει κάποια αγοραία αξία και να μπορεί αργότερα να πουληθεί.

Παρά το γεγονός ότι το άλλοτε κραταιό Mega βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή οικονομική θέση και χρειάζεται γενναία ένεση κεφαλαίων για να  επανέλθει σε κανονική λειτουργία, κανένας από τους μετόχους – οικογένεια Βαρδινογιάννη, Μαρινάκης, Σαββίδης – δεν  φαίνεται διατεθειμένος να το εγκαταλείψει, αφήνοντας την τύχη του στα χέρια των άλλων «άσπονδων εταίρων».

Στις –πολλές – παρασκηνιακές συζητήσεις που έγιναν τον τελευταίο μήνα, όλοι απέκλεισαν το ενδεχόμενο να πουλήσουν τις μετοχές τους σε κάποιον από τους δύο άλλους εταίρους. Το μότο ήταν «αγοράζω, δεν πουλάω». Δήλωσαν  μάλιστα πρόθυμοι όχι μόνον να αγοράσουν τα ποσοστά των άλλων, αλλά και να εισφέρουν κεφάλαια  για τη διάσωση-εξυγίανση και συνέχιση λειτουργίας  του τηλεοπτικού σταθμού.

Συζητήσεις με τράπεζες

Εξ αιτίας αυτής της στάσης των μεγαλομετόχων δεν έχουν αναληφθεί μέχρι στιγμής πρωτοβουλίες για την επίλυση των ταμειακών προβλημάτων του καναλιού, την αναδιάρθρωση των δανειακών του υποχρεώσεων και τη ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ταμεία. Δεν έχει βρεθεί επίσης τρόπος για την καταβολή  μέρους των δεδουλευμένων στους επί πολλούς μήνες απλήρωτους εργαζόμενους.

Στελέχη της εταιρείας του Mega («Τηλέτυπος») έχουν πραγματοποιήσει τον τελευταίο καιρό πολλές επαφές με τις πιστώτριες τράπεζες,  εξετάζοντας τις δυνατότητες μιας συμφωνίας αναδιάρθρωσης δανεισμού στα πλαίσια ολοκληρωμένου σχεδίου διάσωσης-εξυγίανσης. Όμως, απουσία των βασικών μετόχων τίποτε δεν μπορεί να προχωρήσει.

Η στάση των μεγαλομετόχων

Ο Ιβάν Σαββίδης έχει προτείνει να συνεισφέρουν οι τρεις μέτοχοι σε αύξηση κεφαλαίου περί τα 70 εκατ.ευρώ  συνολικά – ποσό που θα «έπειθε» τις τράπεζες να συναινέσουν σε αναδιάρθρωση οφειλών και να παράσχουν νέα χρηματοδότηση, ώστε  το κανάλι να επανέλθει σε κανονική λειτουργία.

Η πλευρά Βαρδινογιάννη φαίνεται ότι δεν απορρίπτει την πρόταση, ούτε όμως την έχει αποδεχθεί επισήμως, ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση της.

Κλειστά τα χαρτιά του κρατά μέχρι στιγμής ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος έχει αυτή την περίοδο άλλες «σκοτούρες», προσπαθώντας να ξαναζωντανέψει τα έντυπα του  πρώην ΔΟΛ  και να διαχειριστεί την νεοπαγή «αυτοκρατορία» του στα media.

Μodus vivendi

Ανεξάρτητα πάντως από τις πραγματικές προθέσεις κάθε μετόχου, η λογική του «αγοράζω, δεν πουλάω» που υιοθετούν και οι τρεις, τους οδηγεί εκ των πραγμάτων στην ανάγκη να βρουν modus vivendi  για να μπορέσουν να συνυπάρξουν στο Mega, τουλάχιστον ώσπου να δουν αν θα μπορέσει να εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας στον νέο διαγωνισμό.

Κατά πληροφορίες, βρίσκονται πολύ κοντά σε μία συμφωνία που θα προβλέπει:

• Μικρή «ένεση» ρευστότητας στο κανάλι, με εισφορά κεφαλαίων και από τους τρεις
• Ανάθεση του μάνατζμεντ σε πρόσωπα κοινής αποδοχής
• Μη εμπλοκή των μετόχων στην επιλογή στελεχών του δημοσιογραφικού τμήματος και στη διαμόρφωση της προς τα έξω εικόνας του καναλιού.

 Λειτουργική συνεργασία με Star

Όπως έχει  γίνει ήδη γνωστό από τις δηλώσεις της Μάρας Ζαχαρέα που έχει τεθεί επικεφαλής του Τμήματος Ειδήσεων του Star, υπάρχει ήδη σχέδιο λειτουργικής συνεργασίας Mega-Star, που θα επιτρέψει στο  παλιό «κανάλι των εκδοτών» να  επανέλθει σταδιακά σε κανονική λειτουργία με ζωντανό πρόγραμμα, χωρίς να χρειασθεί μεγάλες δαπάνες και πολύ προσωπικό.

Εάν τελικά υλοποιηθεί αυτή η συμφωνία, θα είναι ένα «πείραμα συμβίωσης» των τριών μεγαλομετόχων. Αν αποδειχθεί ότι είναι εφικτή, το κανάλι θα έχει σωθεί: Γιάννης Βαρδινογιάννης, Βαγγέλης Μαρινάκης και Ιβάν Σαββίδης θα εισφέρουν τα αναγκαία κεφάλαια για την οικονομική αναζωογόνηση της εταιρείας, με τις τράπεζες θα βρεθεί κάποια φόρμουλα αναδιάρθρωσης υποχρεώσεων – που θα συμπεριλαμβάνει και κούρεμα , το κανάλι θα μπορεί να πάρει μία από τις 7 δημοπρατούμενες άδειες.

Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι

Είναι το καλύτερο δυνατό σενάριο για τους περίπου 400 εργαζόμενους του Mega, που παραμένουν απλήρωτοι  πολύ καιρό, έχοντας λαμβάνειν δεδουλευμένα 5-10 μηνών (το διοικητικό προσωπικό έχει κατορθώσει να εισπράξει 5 μισθούς, δεσμεύοντας με ασφαλιστικά μέτρα εισπράξεις από διαφημίσεις, πριν φθάσουν στα χέρια των τραπεζών).

Η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει βέβαια ισορροπίες και συμμαχίες στον χώρο των media, όπου ο ανταγωνισμός εντείνεται, ενώ η διαφημιστική πίτα δεν έχει αρχίσει ακόμη να μεγαλώνει μετά τη δραματική συρρίκνωση της λόγω της κρίσης.

Θα επηρεάσει επίσης τα στάση παλιών και επίδοξων νέων καναλαρχών, που ετοιμάζονται να διεκδικήσουν τηλεοπτικές άδεις στο νέο διαγωνισμό

Πηγή: Sofokleousin.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα