Βαθαίνουν οι διαφορές Γερμανίας και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Μεγάλες φαίνεται ότι είναι οι διαφορές που χωρίζουν το ΔΝΤ και το Βερολίνο αναφορικά με το θέμα του ελληνικού χρέους, όπως προκύπτει από πληροφορίες που έφθασαν στην Αθήνα μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Washington Group στις Βρυξέλλες .

Πιο συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των δανειστών συζήτησαν με τους εκπροσώπους Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας με αντικείμενο το ελληνικό χρέος και την ελάφρυνσή του, πριν από την βραδινή συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Οι απαιτήσεις της Γερμανίας

Κατά τη διάρκεια των επαφών αυτών, η Γερμανία απαίτησε τη δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου, προκειμένου κάθε αίτημα περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους να περνάει από το γερμανικό Κοινοβούλιο, ενώ το ΔΝΤ δια του Πολ Τόμσεν, σημείωσε ότι οι συγκεκριμένοι όροι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί.

Η Γερμανία για να αποδεχθεί ελάφρυνση χρέους ζητά συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις -και ειδικότερα, να δημιουργηθεί ένα δεσμευτικό πλαίσιο, ώστε κάθε φορά που θα γίνεται περαιτέρω ελάφρυνση, αυτή να περνά από την έγκριση και του γερμανικού Κοινοβουλίου.

Οι θέσεις του ΔΝΤ

Ο Πολ Τόμσεν προειδοποίησε ότι για να συμμετέχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να έχει επιτευχθεί μια συμφωνία που να ικανοποιεί το Ταμείο, μέχρι το επόμενο Eurogroup, στις 24 Μαΐου.

Η βασική διαφωνία Γερμανίας (κυρίως)-ΔΝΤ παραμένει το πόσο αυτόματος θα είναι ο μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους, ενώ υπάρχουν και άλλες, όπως πχ. τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Προειδοποίηση του EuroWorking Group προς την Ελλάδα

Την ίδια στιγμή, μήνυμα στην Αθήνα να επισπεύσει την εφαρμογή των προαπαιτούμενων έστειλε το βράδυ της Δευτέρας το EuroWorking Group (EWG), καθώς και ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, πάντως κοινοτική πηγή, στον σχεδιασμό είναι να υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση (ίσως και μέσω τηλεδιάσκεψης) του EWG για να προετοιμαστούν τα τελικά κείμενα, ώστε στο Εurogroup της 24ης Μαΐου να υπάρξει πολιτική επικύρωση της τεχνικής συμφωνίας για την τέταρτη αξιολόγηση.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα