Βίτσας: Το 4ο μνημόνιο είναι στους σχεδιασμούς της ΝΔ, όχι στους δικούς μας

Στην αντεπίθεση βγήκε ο Δημήτρης Βίτσας σχετικά με τα σενάρια περί υπογραφής τέταρτου μνημονίου από την κυβέρνηση, σχολιάζοντας ότι αυτά είναι σχέδια της Νέας Δημοκρατίας και όχι της κυβέρνησης.

Μιλώντας στο Πρώτο πρόγραμμα του ρ/σ της ΕΡΤ, ο Δημήτρης Βίτσας ανέφερε χαρακτηριστικά πως «το τέταρτο μνημόνιο είναι στους σχεδιασμούς της Νέας Δημοκρατίας, δεν είναι στους δικούς μας.

Το τέταρτο μνημόνιο πρέπει να το απεύχεται όλος ο κόσμος, για εμάς, αν φτάσουμε εκεί, που δεν θα φθάσουμε, θα είναι μια αποτυχία. Το κεντρικό ζήτημα, μέσα σε αυτή τη διαδικασία, είναι να βρεθεί τρόπος και τεχνικός και ουσιαστικός τρόπος, γι’ αυτό παλεύουμε αυτή τη στιγμή και το παλεύουμε και για καιρό, ώστε η διαχείριση του χρέους να είναι βιώσιμη.

Εμάς, ο σχεδιασμός μας είναι, το καλοκαίρι του 2018 να έχει ολοκληρωθεί αυτό το πρόγραμμα, να υπάρξει μια κανονικότητα στη χώρα, να μπορούμε από τις διεθνείς αγορές να ανατροφοδοτούμε το χρέος μας και να πληρώνουμε συγχρόνως από δικά μας, αλλά και άλλα έσοδα, τους τόκους, αλλά και να χρηματοδοτούμε με πραγματικούς όρους και μέσω και του τραπεζικού συστήματος και του προγράμματος δημοσίων έργων, την πραγματική οικονομία».

Επανέλαβε δε, ότι «η πολιτική που ακολουθεί η Ευρώπη, αυτή της άκαμπτης κοινωνικής λιτότητας, δεν είναι μόνο πολιτικά και κοινωνικά λάθος, είναι και οικονομικά λάθος», ενώ μένοντας στο κλίμα των ημερών, είπε ότι «καλή χρονιά, θα είναι εκείνη η χρονιά, που θα μπορέσει να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας ότι ολοκληρώθηκαν πλέον οι αξιολογήσεις και υπάρχει μια κανονικότητα στη χώρα».

Ο κ. Βίτσας επισήμανε την ανάγκη καλύτερου ελέγχου του ποσοστού της ανεργίας από τους μηχανισμούς της ΕΕ και κατά συνέπεια της Ελλάδας.

«Ο ορισμός της ανεργίας όπως τον μετράει η Ευρωπαϊκή Ένωση και από εκεί και η Ελλάδα, δεν είναι σωστός. Δηλαδή αν κάποιος δουλεύει μια ώρα τη βδομάδα και παίρνει ό,τι παίρνει, θεωρείται ότι είναι εργαζόμενος. Πρέπει να δούμε και πως θα δυναμώσουν και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, γιατί υπάρχουν άνθρωποι, ιδιαίτερα νέοι, οι οποίοι δουλεύουν 8ωρα και πληρώνονται για 4ωρα και πάει λέγοντας. Αυτά είναι γνωστά πράγματα που πρέπει να τα ελέγξουμε και σαν κυβέρνηση και σαν πολιτεία και σαν κοινωνία».

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία του Κυπριακού, εκτίμησε ότι «την επόμενη βδομάδα θα γίνουν τα πράγματα ευκρινή. Το συμφέρον όλων είναι να βρεθεί λύση.

Ειδικότερα σχολίασε: «Η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος. Εμείς είμαστε σε πάρα πολύ καλή συνεργασία και με την πολιτική ηγεσία και με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου και πάντοτε συνεννοούμαστε. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε στη λογική, αποφασίζει η Κύπρος και εμείς ακολουθούμε.

Έχουμε μια άποψη για τον τρόπο που θα διαμορφωθεί η σταθερότητα σε όλη την περιοχή. Αυτή τη στιγμή η άποψη είναι κοινή. Δεν υπάρχει λόγος να βρούμε αντιθέσεις, δεν υπάρχουν. Άρα, με αυτό τον τρόπο θα πάμε. Μη ξεχνάτε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί στην Κύπρο με δημοψήφισμα».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, επανέλαβε ότι «αν για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους προωθείται από διάφορα κέντρα εντός της Τουρκίας, μια ρητορική έντασης, αυτό είναι λάθος που αφορά όχι μόνο εμάς αλλά και την ίδια την Τουρκία και το εσωτερικό της. Τα προβλήματα της Τουρκίας είναι αλλού, δεν είναι στα ανατολικά της παράλια. Εμείς αυτό που δεν επιτρέπουμε με τίποτα είναι να αμφισβητηθούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» κατέληξε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα