Βίτσας:Πολύ πιο γρήγορα από τις 12 Απριλίου θα έχει αδειάσει ο Πειραιάς

vitsas-dhmhtrhes
«Να πειστούν ότι η βασική τους ελπίδα βρίσκεται στα κέντρα φιλοξενίας, ακόμα και για τη μετεγκατάσταση σε άλλες χώρες της Ευρώπης», τόνισε για το προσφυγικό ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Για την αποσυμφόρηση του Πειραιά και της Ειδομένης ο κ. Βίστας δήλωσε ότι «Πολύ πιο γρήγορα από τις 12 Απριλίου θα έχει αδειάσει ο Πειραιάς. Το ίδιο χρονικό διάστημα, και ίσως λίγο παραπάνω, θα χρειαστεί για την Ειδομένη. Σήμερα υπάρχουν 4.500 κενές θέσεις σε καινούργια κέντρα φιλοξενίας, οι οποίες τις επόμενες μέρες πρόκειται να καλυφθούν, αφού κατανοήσουν οι πρόσφυγες ότι η βασική τους ελπίδα βρίσκεται στα κέντρα φιλοξενίας, ακόμα και για τη μετεγκατάσταση σε άλλες χώρες της Ευρώπης».
«Η βασική μας προσπάθεια είναι να πειστούν. Αυτοί οι άνθρωποι, θα έλεγε κανένας, βρίσκονται στη δεύτερη φάση: από τη μεγάλη ελπίδα έχουν περάσει στην απελπισία. Εμείς δεν πρέπει να οξύνουμε την απελπισία, γιατί αυτό θα δημιουργούσε δύσκολα φαινόμενα.
Όσο για τα περί εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ειδομένη, πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε καμία εξωτερική απειλή στην Ειδομένη για να επέμβει ο Στρατός. Δεν μας επιτίθεται κανένας. Υπάρχει διαχείριση της απελπισίας. Η Αστυνομία είναι εκεί, το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι εκεί, υπάρχουν δηλαδή δομές του κράτους.
Αυτή τη στιγμή στην ηπειρωτική Ελλάδα λειτουργούν 33 δομές, που φιλοξενούν περίπου 35.000 πρόσφυγες, σε συνθήκες ικανοποιητικές, αλλού λιγότερο αλλού περισσότερο. Ευελπιστούμε όλοι ότι θα ξεκινήσει με ομαλό τρόπο η εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Είναι κρίσιμο το σημείο» τόνισε ο κ. Βίτσας.
Για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ο υπουργός σημείωσες ότι «Το πρώτο που θέλω να σας πω είναι πως, μαζί με τα ξερά, να μην κάψουμε και τα χλωρά. Υπάρχουν ΜΚΟ παγκόσμιας ή ελληνικής εμβέλειας, που κάνουν πάρα πολύ καλά τη δουλειά τους και συνεργαζόμαστε με αυτές».
«Το δεύτερο είναι ότι στην Ελλάδα δεν υπήρξε, μέχρι τώρα, μια νομοθεσία που να αφορά τις ΜΚΟ. Για πρώτη φορά σε αυτό τον νόμο που συζητιέται στην Βουλή μπαίνει το ζήτημα να διαμορφωθεί ένας κατάλογος πιστοποιημένων μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι οποίες θα επιτρέπεται να λειτουργούν.
Τρίτο, έχουμε κάνει μια σειρά πράγματα με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ακόμα και συλλήψεις. Βεβαίως, έχουμε και το φαινόμενο της ξαφνικής εμφάνισης και της ξαφνικής αποχώρησης.
Τέταρτο, έχουμε το ζήτημα της ηλεκτρονικού χαρακτήρα παρέμβασης στην Ειδομένη. Μέσω του Διαδικτύου, τέτοιες παρεμβάσεις δεν γίνονται μόνο από την Ελλάδα. Κάνουν κακό στους πρόσφυγες όποιοι τους λένε ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά ή ότι υπάρχει ένα περίεργο μονοπάτι για να τους περάσουν στη FYROM ή αλλού. Αυτοί κάνουν κακό όχι μονάχα στους πρόσφυγες, αλλά και στη χώρα. Τέτοιου χαρακτήρα πρόβλημα είχαμε το καλοκαίρι στα νησιά, το οποίο όμως το λύσαμε» σημείωσε ο κ. Βίτσας.
Τέλος, για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας σε άλλες περιοχές δήλωσε ότι «Σκοπός μας, στη δεύτερη φάση, αφού ολοκληρώσουμε την πρώτη, δηλαδή να αδειάσει η Ειδομένη και ο Πειραιάς ή και αντίστροφα, θα είναι η βελτίωση των υποδομών και η αποσυμπίεση ορισμένων μεγάλων κέντρων φιλοξενίας, όπως είναι στο Ελληνικό. Συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, όπως και της Δυτικής Ελλάδας».
«Αυτό που ζητάμε εμείς από του Δήμους και από τις Περιφέρειες είναι συγκεκριμένες προτάσεις μικρών ή μεγαλύτερων δομών, πάντως διαχειρίσιμων, ώστε να μην επιφέρουν τεράστιο βάρος σε τοπικό επίπεδο. Από εκεί και πέρα, να ξεκινήσουμε με συναίνεση και χωρίς φόβο να φτιάχνουμε τέτοια κέντρα φιλοξενίας. Συγχρόνως, πιέζουμε και συνεργαζόμαστε, ώστε να εξελιχθεί πλήρως το πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας, η οποία έχει αναλάβει 20.000 θέσεις φιλοξενίας σε σπίτια και ξενοδοχεία –και ως τώρα έχουν ήδη εξασφαλίσει 2.500 θέσεις. Θεωρούμε ότι θα προχωρήσει αυτή η διαδικασία» τόνισε ο Δημήτρης Βίτσας.
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα