Βίντεο-σοκ από σκλαβοπάζαρα στη Λιβύη

Κατακραυγή στη διεθνή κοινή γνώμη και την οργή του Γ.Γ. του ΟΗΕ προκάλεσε ένα βίντεο που δείχνει νεαρούς άνδρες να πωλούνται σε σκλαβοπάζαρο στη Λιβύη.

Στις εικόνες που κατέγραψε κάμερα κινητού τηλεφώνου και περιήλθαν στην κατοχή του CNN διακρίνονται νεαροί άνδρες άγνωστης ταυτότητας να πωλούνται «ως μεγάλα δυνατά παιδιά για αγροτικές εργασίες».

«Χρειάζεται κανείς σκαφτιά; Να ένας σκαφτιάς, ένας μεγαλόσωμος δυνατός άνδρας», ακούγεται να λέει ο δουλέμπορος στους υποψήφιους αγοραστές. Οι νεαροί πουλήθηκαν για 400 δολάρια μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο, δημοσιογράφοι του οποίου έκαναν αργότερα αυτοψία σε άλλο ένα σκλαβοπάζαρο στα περίχωρα της Τρίπολης.

Μετά την κυκλοφορία του βίντεο ξέσπασαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από τον πρεσβεία της Λιβύης στο Παρίσι και άλλες πόλεις. Η λιβυκή κυβέρνηση διέταξε έρευνα και ζήτησε τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

 

«Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου για αυτές τις φρικτές πράξεις και καλώ όλες τις αρμόδιες αρχές να τις διερευνήσουν χωρίς καθυστέρηση και να οδηγήσουν τους υπαίτιους στη Δικαιοσύνη. Ζήτησα από τους αρμόδιους φορείς των Ηνωμένων Εθνών να παρακολουθήσουν με ζήλο το θέμα», ανέφερε σε δήλωσή του ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Η δουλεία δεν έχει θέσει στον κόσμο μας κι αυτές οι πράξεις συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο ειδεχθών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Καλώ τη διεθνή κοινότητα να ενώσει τις δυνάμεις της στην καταπολέμηση αυτής της μάστιγας», συμπλήρωσε.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν, ωστόσο, ότι μπορεί να περάσει αρκετό διάστημα μέχρι να ληφθούν μέτρα κατά του δουλεμπορίου στη Λιβύη.

«Οι άνθρωποι έχουν εξοργιστεί με το δίκιο τους», είπε η Χάνα Σάλα του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Μην περιμένετε, όμως, να γίνει κάτι ουσιαστικό» για την εξάλειψη της δουλείας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα