Βίντεο από την αντιφασιστική πορεία στους Αμπελοκήπους

Βίντεο από την αντιφασιστική πορεία που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 12/4 στην περιοχή των Αμπελοκήπων και πιο συγκεκριμένα στον Ερυθρό, ανάρτησε η Αντιφασιστική – Αντιεξουσιαστική Συνέλευση Αμπελοκήπων στο Athens Indymedia. Η πορεία πιο συγκεκριμένα, όπως και οι ίδιοι οι διοργανωτές δηλώνουν, είναι η πρώτη αντιεξουσιαστική – αντιφασιστική πορεία που πραγματοποιείται στον Ερυθρό και ακολούθησε δρομολόγιο πολύ κοντά στα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στη λεωφόρο Μεσογείων – τα οποία και είχαν δεχτεί επίθεση από την Ταξιαρχία Παύλος Φύσσας την 31η Μαρτίου, καθώς και την καφετέρια Bristol, η οποία ανήκει στο προφυλακισμένο για τον ξυλοδαρμό του φοιτητή, μέλος της οργάνωσης Χρήστο Ζέρβα.

Αναλυτικά το κείμενο που είχε αναρτηθεί:

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση, μικροφωνική και μοίρασμα αναρχικών-αντιφασιστικών εντύπων στην πλατεία Πανόρμου. Παρόντες οι διοργανωτές : η Αντιεξουσιαστική-Αντιφασιστική Συνέλευση Αμπελοκήπων, η Ταξική Αντεπίθεση (ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών), η Συνέλευση Κατειλημμένων Προσφυγικών, η ομάδα ατομικοτήτων και σύντροφοι/σσες που συμμετείχαν στις προπαρασκευαστικές συνελεύσεις.

Παρόντες επιπλέον σύντροφοι/σσες από καταλήψεις, πολλοί αντιφασίστες οπαδοί του Παναθηναικού (παρόλο που την ίδια στιγμή έπαιζε η ομάδα τους στη Λεωφόρο), σύντροφοι/σσες από αντιφασιστικές ομάδες και στέκια που έχουν αγωνιστικές σχέσεις με την περιοχή, αντιφασίστες κάτοικοι και νέοι της περιοχής. Δεν ήταν “παν-κινητοποίηση” αλλά περιελάμβανε αντιφασίστες/τριες από όλες τις τάσεις του κινήματος.

Η πορεία πέρασε από τα μπαράκια της Πανόρμου και ενώ διέσχιζε την Κηφισίας προς Ερυθρό Σταυρό έκανε την εμφάνισή της η πρώτη κλούβα των ΜΑΤ. Οπως αποδείχτηκε, μοναδικό μέλημα των μπάτσων ήταν η προστασία του ναζιστικού στεκιού Μπρίστολ.

Η πορεία διέσχισε τα στενά του Ερυθρού και έφτασε στην καρδιά της γειτονιάς, στην πλατεία με τα γηπεδάκια της οδού Νικήτα, σε απόσταση 200 μέτρων από τα γραφεία της Χ.Α. στη Μεσογείων.

Ολο αυτό το διάστημα οι μπάτσοι ήταν αφοσιωμένοι στην προστασία του Μπριστολ, προς τη μεριά της Κηφισίας, αντίθετη κατεύθυνση με αυτή των γραφείων.

Οι σύντροφοι/σσες παρέμειναν στην πλατεία μοιράζοντας κείμενα και φωνάζοντας συνθήματα, δίνοντας χρόνο σε όποιον ήθελε να αμφισβητήσει την παρουσία τους εκεί να το πράξει.

Φωνάχτηκαν τα γνωστά αντιφασιστικά συνθήματα, το “σπασμένα τα γραφεία σας να βάλετε μυαλό” κι άλλα σχετικά με την περιοχή.

Φάίνεται ότι οι επιχειρησιακές τους ικανότητες των ταγμάτων εφόδου εξαντλούνται σε περαστικούς φοιτητές σε αναλογία σαράντα προς έναν. Εαν πράγματι έψαχναν αναρχικούς και αναρχικές κανείς δεν τους εμπόδιζε να τους βρουν 2 τετράγωνα από τα γραφεία τους και έχοντας όλο το χρόνο να προετοιμαστούν αφού η πορεία είχε ανακοινωθεί 1 βδομάδα νωρίτερα.

Αντί γι’ αυτό, κλαιγόντουσαν στη γειτονιά ότι οι αναρχικοί θα σπάσουν τα γραφεία τους (τα ήδη σπασμένα). Κι αν όπως ισχυρίζονταν, ο Ερυθρός ήταν το “κάστρο” τους στην Αθήνα, τότε οι φασίστες έμειναν χωρίς κάστρο.

Η ανταπόκριση των κατοίκων υπήρξε ενθουσιώδης.

Χαρακτηριστικός διάλογος με οδηγό: “Τι πορεία είναι; Αναρχικοί αντιφασίστες. Μπράβο, επιτέλους!” ή με ηλικιωμένο που κουνούσε το μπαστούνι του κι έλεγε “ξύλο, ξύλο στους φασίστες όπως τότε!”. Στους δρόμους δεν υπήρχε πολύς κόσμος για ευνόητους λόγους, όμως έβλεπε κανείς την επιδοκιμασία τους στα πλατιά τους χαμόγελα, μέχρι τους ενθουσιώδεις πανηγυρισμούς οδηγών.

Η πορεία επέστρεψε στην Πανόρμου από την Κηφισίας, αφού οι μπάτσοι είχαν κλείσει τη Σεβαστουπόλεως στο ύψος του Μπρίστολ. Περνώντας από την οδό που βρίσκεται το φασιστοστέκι από την Κηφισίας φωνάχτηκαν συνθήματα που άκουσαν μόνο οι μπάτσοι και η γειτονιά, αφού το Μπρίστολ ήταν κλειστό και οι θαμώνες στις τρύπες τους.

Η πορεία προχώρησε, πέρασε ξανά από τα μαγαζιά της οδού Πανόρμου και διαλύθηκε συντεταγμένα στην πλατεία του Μετρό.

Αυτή ήταν η πρώτη αναρχική αντιφασιστική πορεία στη γειτονιά του Ερυθρού. Καμιά γειτονιά καταπιεσμένων δεν αποτελεί “κάστρο” νεοναζί, όσο υπάρχει μαχητικό αντιφασιστικό κίνημα.

Δύναμη στους κατοίκους του Ερυθρού κι ας ελπίσουμε οι πολύμορφες αντιφασιστικές ενέργειες να συνεχιστούν και να κλιμακωθούν.

 

ΟΥΤΕ ΣΤΟΝ ΕΡΥΘΡΟ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ

ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα