Βίαιη σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων σήμερα στη Βουλή (LIVE)

Σε σφοδρή σύγκρουση μεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών δυνάμεων εξελίσσεται η συζήτηση για το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου που έφερε προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση και η οποία συνεχίζεται και ολοκληρώνεται με ονομαστική ψηφοφορία σήμερα το μεσημέρι.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί«τομή» για τα δικαιώματα των διεμφυλικών ατόμων, γεγονός που δικαιολογεί και τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται από την κατά τεκμήριο συντηρητική μερίδα του πολιτικού φάσματος αλλά και μερίδα της επιστημονικής κοινότητας, όπως φυσικά και την Εκκλησία.

Ειδικότερα κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή εκδηλώθηκαν έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της ΝΔ αλλά και του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής, χωρίς ωστόσο να απουσιάζουν και σημαντικές διαφοροποιήσεις στους ΑΝΕΛ και τη Νέα Δημοκρατία.

Εκτός Βουλής, αντιδράσεις υπήρξαν από την πλευρά της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας αλλά και την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία.

Μία ανάσα από την κατάκτηση ενός σημαντικού δικαιώματος βρίσκονται όλα τα διεμφυλικά άτομα στην Ελλάδα.καθώς σήμερα Τρίτη θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία, στην Ολομέλεια της Βουλής, για το νομοσχέδιο για τη «Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου – Εθνικός Μηχανισμός Εκπόνησης, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Σχεδίων Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού και άλλες διατάξεις».

Χθες οι εισηγητές ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εξέφρασαν διαμετρικά αντίθετες απόψεις και καταλόγισαν πολιτικές σκοπιμότητες ο ένας στον άλλο.Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα το νομοσχέδιο είχε υπερψηφιστεί με ευρεία διακομματική συναίνεση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αφού επί της αρχής υπερψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το Ποτάμι.

Αυστηροποίηση του επίμαχου άρθρου

Στην αυστηροποίηση του άρθρου που αναγνωρίζει νομικά τη δυνατότητα διόρθωσης φύλου σε νέους από 15 ετών και άνω προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.
Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση για τη διόρθωση φύλου θα απαιτείται όχι μόνο η σύμφωνη γνώμη των γονέων αλλά και η γνωμοδότηση ειδικού ιατρικού συμβουλίου που θα συγκροτηθεί για το σκοπό αυτό.

Το ιατρικό συμβούλιο θα συγκροτείται με κοινή απόφαση των υπουργείων Δικαιοσύνης και Υγείας όπου θα μετέχουν οι εξής ειδικότητες: παιδοψυχίατρος, ψυχίατρος, ενδοκρινολόγος , παιδοχειρουργός, ψυχολόγος και κοινωνικός λειτουργός

Αννέτα Καββαδία

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία σημείωσε στην αρχή της ομιλίας της ότι το νομοσχέδιο για την νομική αναγνώριση φύλου έρχεται να θεραπεύσει παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Παράλληλα, επιτέθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης που αντιδρούν και κυρίως κατά της ΝΔ, κάνοντας λόγο για ακραίες, συντηρητικές και ομοφοβικές απόψεις.

Η βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος ανακοίνωσε μάλιστα την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στο μέλλον και στη θεσμοθέτηση δικαιώματος σύναψης γάμου και τεκνοθεσίας.

«Τα δικαιώματα είναι δομικό συστατικό της αριστεράς», τόνισε χαρακτηριστικά η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Νίκος Παναγιωτόπουλος

Ο εισηγητής της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, εξέφρασε την αντίθεση του κόμματος του στο νομοσχέδιο, δηλώνοντας ότι θα το καταψηφίσει και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κατέθεσε ένα νομοσχέδιο με μανδύα προοδευτισμού.

Παράλληλα, κατέθεσε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία ορίζει ως προϋποθέσεις για την αλλαγή φύλου, την επιστημονική γνωμάτευση για την ενσυνείδητη επιλογή του ατόμου, τη δυνατότητα κρίσης μόνο μία φορά, τα δύο στάδια εξέτασης στο δικαστήριο και όριο ηλικίας τα 18 έτη.

Κωνσταντίνος Μπαργιώτας

Ψηφίζει επί της αρχής το σχέδιο νόμου για την ταυτότητα φύλου η Δημοκρατική Συμπαράταξη, σύμφωνα με όσα ανέφερε νωρίτερα σήμερα στην Ολομέλεια ο εισηγητής του κόμματος, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, σημειώνοντας, πάντως, ότι επιφυλάσσεται για την κατάθεση προτάσεων και βελτιωτικών αλλαγών στην πορεία της συζήτησης.

«Το νομοσχέδιο αφορά το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού των διεμφυλικών ατόμων, δικαίωμα αυτονόητο για όλους τους πολίτες μίας ευνομούμενης χώρας, είτε πρόκειται για θρησκευτική ή εθνική ή σεξουαλική έκφραση» είπε ο κ. Μπαργιώτας και πρόσθεσε: «Στην πραγματικότητα, το νομοσχέδιο ούτε επαναστατικό είναι, ούτε κάποια τεράστια αλλαγή φέρνει. Αναγνωρίζει ένα κενό και ρυθμίζει μία πραγματικότητα, την οποία ξέρουμε όλοι. Υπάρχουν στην κοινωνία άνθρωποι που βρίσκονται σε δυσαρμονία με το φύλο τους και επιθυμούν την αλλαγή και πολλές φορές γίνονται θύματα ρατσισμού και βίας».

Θανάσης Παπαχριστόπουλος

Την καταψήφιση του άρθρου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου στα 15 έτη από τους βουλευτές του κόμματός του, ανακοίνωσε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, κατά τη συζήτηση του εν λόγω νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «οι βουλευτές των ΑΝΕΛ έχουν κατακτήσει τη ψήφο κατά συνείδηση», υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει καμία διχογνωμία στο κόμμα και χαρακτήρισε κωμικά όσα υποστηρίζονται περί δεδηλωμένης.

«Εμείς στους ΑΝΕΛ έχουμε κατακτήσει την ψήφο κατά συνείδηση. Υπάρχουν πράγματι στο κόμμα συνάδελφοι που έχουν διαφορετική άποψη. Δεν τη συμμερίζομαι όμως. Το ξεκαθαρίζω: μιλώ ως βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου και όχι ως εκπρόσωπος ομάδας» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Μόνο με πρόταση μομφής χάνεται η δεδηλωμένη συνάδελφοι. Να ξεκαθαρίσω λοιπόν ότι ρήξη στην κυβέρνηση δεν υπήρχε, δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει».

«Το νομοσχέδιο βάζει ασφαλιστικές δικλείδες για τους ανήλικους, με τη γνωμάτευση ιατρικού συμβουλίου και με τη συγκατάθεση των γονέων. Όμως εμείς θέλουμε να διανύει το 18ο έτος της ηλικίας του, να είναι 17 και μία μέρα» σημείωσε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ.

Ιωάννης Δελής

«Αν πραγματικά ήθελε η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα υπαρκτά ζητήματα των διεμφυλικών ατόμων και μεσοφυλικών παιδιών θα υιοθετούσε την επιστημονικά τεκμηριωμένη και βαθιά ανθρώπινη θέση του ΚΚΕ για την ολόπλευρη προστασία τους και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους» υποστήριξε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ιωάννης Δελής.

Γιάννης Σαρίδης

Την καταψήφιση από την Ένωση Κεντρώων, του νομοσχεδίου για την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, έκανε γνωστό ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Γιάννης Σαρίδης, ζητώντας την απόσυρσή του και καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ, «ιδεοληψίες και σκοπιμότητες πάνω σε ένα κοινωνικό θέμα που διχάζει την ελληνική κοινωνία» όπως είπε.

Γιώργος Μαυρωτάς

Υπέρ της διασφάλισης και κατοχύρωσης «αυτονόητων ατομικών δικαιωμάτων», που δίνουν τη δυνατότητα σε μια ομάδα συμπολιτών μας να αποφύγουν την περιθωριοποίηση, τον στιγματισμό, την ταπείνωση και τον αποκλεισμό, τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς.

Υπεραμυνόμενος των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, κατά τη συζήτησή του στην ολομέλεια της Βουλής, και απαντώντας σε όσους αντιδρούν, ο κ. Μαυρωτάς επισήμανε ότι «μεταξύ προόδου και συντήρησης είναι οι έννοιες του ανοικτού-εξωστρεφούς εναντίον του κλειστού-φοβικού και αυτή η διαχωριστική γραμμή διατρέχει οριζόντια όλους τους πολιτικούς χώρους».

Ακόμα, έκανε λόγο για «πολιτικούς που είναι προοδευτικοί μέχρι να χτυπήσει η καμπάνα», ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «ξαφνικά αγάπησε τους φιλελεύθερους», προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρχει φιλελευθερισμός α λα καρτ».

Τέλος, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της Εκκλησίας, υπογράμμισε ότι «η ελληνική οικογένεια δεν κινδυνεύει από το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια μιας μερίδας ανθρώπων» και πρόσθεσε ότι «τα θρησκευτικά δόγματα δεν μπορεί να είναι πάνω από τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Διαφοροποιήσεις στην κυβερνητική πλειοψηφία

Η κυβερνητική πλειοψηφία αναμένεται να διαρραγεί όμως, καθώς αρκετοί είναι οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, αλλά και την πρόθεσή τους να μην ψηφίσουν πτυχές του νομοσχεδίου, όπως η θεσμοθέτηση του δικαιώματος στη διόρθωση φύλου από τα 15 έτη. Συγκεκριμένα, οι Κώστας Κατσίκης, Δημήτρης Καμμένος και Βασίλης Κόκκαλης έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Ενστάσεις επί της επίμαχης διάταξης έχουν εκφράσεις επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη, Μάρκος Μπόλαρης, Γεωργία Γεννιά και Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

Εκεί όμως που παρατηρούνται οι μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις, είναι στη Νέα Δημοκρατία, αφού μέχρι και λίγο πριν τη ψήφιση, είναι άγνωστος ο αριθμός των βουλευτών που ίσως καταψηφίσουν το νομοθέτημα.

Κατά έχουν ταχθεί το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.

Αντιδράσεις από την Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος

Πέρα από την Εκκλησία, αντιδράσεις έχουν προέλθει και από δύο φορείς στον χώρο της ψυχολογίας, την Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος και την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, οι οποίες έχουν εκφράσει τις ενστάσεις τους, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία επαναπροσδιορισμού φύλου θα επιβαρύνει παρά θα βελτιώσει την ψυχική κατάσταση αυτών των παιδιών.

Η απάντηση από την Colour Youth

H Colour Youth από την πλευρά της, απαντάει στην επιστολή της Παιδοψυχιατρικής Εταιρεία Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τα τρανς μέλη του σωματείου μας, τα οποία ενηλικιώθηκαν τα τελευταία χρόνια, έχουν βιωματική γνώση του τι έζησαν στην εφηβεία τους από έναν κόσμο που δεν αποδέχεται την ύπαρξή τους».

Πρέπει να τονιστεί εδώ ότι το σωματείο της Colour Youth συνεργάστηκε με ειδικούς ψυχικής υγείας για να συντάξει την απάντησή της προς την Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος.

Τέλος, η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα έχει καλέσει σε συγκέντρωση έξω από το κοινοβούλιο, στις 17:00.

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα