Βέβαιος για ολική συμφωνία στο Eurogroup Ιουνίου ο επικεφαλής του EWG

Απόλυτα βέβαιος ότι θα υπάρχει μία ολική συμφωνία στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου είναι ο επικεφαλής του Euroworking Group, Χανς Βίλπμπριφ. Σε ενημέρωση του σε δημοσιογράφους διαβεβαίωσε ότι η ολική συμφωνία δεν θα γίνει όπως λένε διάφοροι απαισιόδοξοι τον Ιούλιο αλλά σίγουρα τον Ιούνιο.

Συγχρόνως δήλωσε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα με κάποιο τρόπο και αν δεν ενεργοποιήσει ένα νέο πρόγραμμα τότε θα ενεργοποιήσει την διαδικασία του άρθρου 4 που ισχύει για όλα τα κράτη μέλη του Ταμείου.

Ο ίδιος δηλώνει «λίγο ανήσυχος» για το πως θα αντιδράσουν οι αγορές αν δεν συμμετάσχει πλήρως το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο κ. Βίλμπριφ είπε πως η τελευταία δόση που θα πρέπει να αναμένει η Ελλάδα θα είναι γύρω στα 11- 12 δισ. ευρώ, ενώ το ύψος του «μαξιλαριού ρευστότητας» που θα επιτρέψει την ασφαλή έξοδο της χώρας στις αγορές δεν έχει αποφασιστεί ακόμα. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα περάσει στο καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και όσον αφορά κατά πόσο μπορεί να ενεργοποιηθεί μία πιστοληπτική γραμμή για να θωρακίσει απόλυτα την ελληνική οικονομία στην έξοδο της από το μνημόνιο ο επικεφαλής του Euroworking Group είπε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που πρέπει να το ζητήσει και δεν βλέπει αυτό το ενδεχόμενο να γίνεται πραγματικότητα.

Οσον αφορά την μεταμνημονιακή εποχή τόνισε πως τρία είναι τα βασικά στοιχεία που θα πρέπει να τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση. Πρώτον να συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, δεύτερον να διατηρήσει πειθαρχεία στα δημοσιονομικά της και τέλος η χώρα να μείνει πολιτικά σταθερή χωρίς να εννοεί να μην αλλάξει η κυβέρνηση. «Εννοώ να μην υπάρχει η πολιτική αστάθεια του 2015», είπε ο ίδιος και χαρακτήρισε το 2015 την χειρότερη χρονιά της ζωής του

Ο ίδιος δηλώνει ανήσυχος για την δικαστική περιπέτεια του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου, ένα θέμα που θα συζητηθεί ξανά στο επόμενο Eurogroup.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα