Βάιντμαν:Επιζήμιο για την Ευρωζώνη ένα υψηλό δημόσιο χρέος

590_6b549ae78886362b2b7eaa3e45795f52

Μία ευρεία από κοινού αντιμετώπιση των κινδύνων, από τις χώρες της Ευρωζώνης, χωρίς έναν ενισχυμένο μηχανισμό ενιαίου ελέγχου, «θα αποτελούσε λανθασμένη πορεία» και δεν θα δημιουργούσε «ισχυρά κίνητρα για τον σεβασμό των κανόνων», δήλωσε χθες το βράδυ από τη Ρώμη ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Γένς Βάιντμαν.

Ο Βάιντμαν υπογράμμισε ότι στο συγκεκριμένο θέμα, η άποψή του δεν συμπίπτει με εκείνη του Ιταλού υπουργού Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, τον οποίο και χαρακτήρισε «πιο αισιόδοξο». Τόνισε, ωστόσο ότι «και η Γερμανία, κατά τη διετία 2003-2004, συνέβαλε στην εξασθένιση της δεσμευτικής δύναμης των κανόνων».

O επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ θέλησε να αναφερθεί αναλυτικά και στο θέμα του δημόσιου χρέους, τονίζοντας: «Για να κατανοήσουμε την αρχιτεκτονική του κοινού μας νομίσματος, θα πρέπει να προβληματιστούμε σχετικά με την τραγωδία των κοινών αγαθών. Το σχετικό παράδειγμα είναι εκείνο της υπερεκμετάλλευσης από μέρους ενός μοναδικού ψαρά που μειώνει τον πλούτο της θάλασσας για τους άλλους ψαράδες και απειλεί, μακροπρόθεσμα, τα ιχθυολογικά αποθέματα. Και με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, ένα υψηλό δημόσιο χρέος μπορεί να φανεί ελκυστικό για μια μεμονωμένη χώρα. Παρά ταύτα είναι επιζήμιο για την Ευρωζώνη, διότι μπορεί να επιφέρει την αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων για όλα τα κράτη μέλη της Νομισματικής Ένωσης.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι αν το χρέος αυτό απειλήσει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, τα άλλα κράτη μέλη μπορεί να αναγκασθούν να αναλάβουν την ευθύνη των χρεών της εν λόγω χώρας, εγκαταλείποντας, με τον τρόπο αυτό, την αρχή της ευθύνης.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, η αναφορά αυτή του Γενς Βάιντμαν είχε ως ξεκάθαρο παραλήπτη την Ελλάδα, αλλά και την Ιταλία.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα