Α. Τσίπρας: Η συμφωνία είναι εξιτήριο από την επιτροπεία

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγησή του στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, χαρακτήρισε Ως «εξιτήριο από την επιτροπεία» την τεχνική συμφωνία Αθήνας – θεσμών  κάνοντας λόγο για «το τέλος της εποχής των μνημονίων».

Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα για να κλείσουμε άμεσα τις άλλες σημαντικές εκκρεμότητες με πρώτη και βασική αυτή του χρέους.

«Ισχύει στο ακέραιο, ότι χωρίς λύση για το χρέος δεν υφίστανται μέτρα» ανέφερε χαρακτηριστικά, και διεμήνυσε ότι «μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μάη, θα πρέπει να έχουν σαφώς περιγραφεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος».

Στην εισήγησή του ο κ. Τσίπρας έριξε την ευθύνη για την καθυστέρηση της συμφωνίας, στις «παράλογες απαιτήσεις εκ μέρους των δανειστών, καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων», σχολιάζοντας ότι «η τεχνική συμφωνία είναι εν τέλει ισορροπημένη και βιώσιμη».

«Οι δανειστές δεν είναι φίλοι μας. Ούτε έγιναν τον Ιούλιο του ’15, ούτε το Μάη του ’16, ούτε τώρα. Και αυτό δεν είναι ηθικό σχόλιο. Είναι η πραγματικότητα. Οι δανειστές αφενός επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τα χρήματα που δάνεισαν στην Ελλάδα και αφετέρου έχουν συγκεκριμένο μοντέλο και στρατηγική για τον τρόπο οργάνωσης της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας.

Το μοντέλο αυτό βρίσκεται σε σύγκρουση πολλές φορές με αυτό που εμείς επιδιώκουμε για τη χώρα, για την οικονομία και για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών» ανέφερε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα