Α. Τσίπρας: Αποδεκτή θεωρούμε μόνο τη λύση που μας επαναφέρει στις αγορές

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, ανέφερε ότι αποδεκτή από την Ελλάδα θα είναι μόνο η λύση που ανοίγει τον δρόμο της Ελλάδας στις αγορές, περιγράφοντας το πλαίσιο της συμφωνίας που επιδιώκει η κυβέρνηση στο ερχόμενο Εurogroup της 15ης Ιουνίου.

“Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στους δανειστές της και αναζητά μια καθαρή συμφωνία για να κλείσει οριστικά τον φαύλο κύκλο της κρίσης και να διαβεί την έξοδο στις αγορές με αξιώσεις” είπε απευθυνόμενος στα μέλη του ΣΕΒ και εξήγησε πως:

“Καθαρή λύση είναι εκείνη η λύση που δεν θα επιτείνει την ανασφάλεια στους ε[επενδυτές. Δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα για άλλη μια φορά στο μέλλον. Ελλάδα και ΕΕ έχουν δυνατότητα και υποχρέωση να την αναζητήσουν. Να ανοίγει τον δρόμο στις αγορές ώστε τον Σεπτέμβριο του 2018 να μπορούμε να αναχρηματοδοτούμε το χρέος μας από τις αγορές. Αυτό είναι το κριτήριο της επιτυχίας”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιδίωξη της κυβέρνησης δεν αφορά  το πρόσκαιρο αφήγημά της αλλά την χώρα.

“Πλατιά κοινωνική απαίτηση να συστρατευτούμε σε αυτόν τον τόπο και να συνδράμουν όλες οι υγιείς παραγωγικές δυνάμεις του τόπου σε αυτό τον στόχο” σημείωσε και τόνισε πως “Εδώ αυτές τις μέρες κρίνεται το μέλλον της οικονομίας για τις επόμενες δεκαετίες” .

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι “Η Ελλάδα θα κάνει αποδεκτή μόνον λύση που να ανοίγει τον δρόμο στις αγορές με βιώσιμους όρους” και εξήγησε πως: “Η λύση που μας προτάθηκε δεν πληρούσε τα παραπάνω κριτήρια, όπως μας αναγνώρισαν μια σειρά από χώρες”.

Αναφερόμενος στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι το επόμενο συμβούλιο των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, ο πρωθυπουργός τόνισε πως: ” Είναι αναγκαίο να γεφυρωθούν οι διαφορές και να καταλήξουν όλοι , και η ΕΚΤ, σε θετικές εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους”.

Παράλληλα, χαρακτήρισε “ουτοπία” την προσδοκία της επιστροφής στο 2009 αλλά και “στρατηγικό λάθος”. Όπως χαρακτηριστικά είπε: “Επτά χρόνια κρίσης κατέδειξαν μια αλήθεια: το προηγούμενο παραγωγικό μοντέλο, απέτυχε. Η προσδοκία της επιστροφής στο 2009 πέρα από ουτοπία αποτελεί και στρατηγικό λάθος”.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι αυξημένο, διευκρινίζοντας ωστόσο πως οι επενδυτές  περιμένουν ένα “σήμα” ότι το πρόγραμμα θα είναι επιτυχημένο.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην σχέση Κυβέρνησης- ΣΕΒ, αναφέροντας:

“Από την αρχή της διακυβέρνησης προσπαθήσαμε να εγκαινιάσουμε διαύλους ανοιχτής επικοινωνίας ώστε η επεξεργασία των προτάσεων να είναι άμεση και αποτελεσματική. Δεν ήρθα για να κρύψω ότι έχουμε διαφορές πολιτικές και ιδεολογικές”, επεσήμανε ωστόσο “Οφείλουμε να δουλέψουμε με αίσθημα επείγοντος για τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας της οικονομίας. Απόλυτη προτεραιότητα η ανακοπή της ανεργίας”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα