Α.Τσίπρας:Συνεχίζουμε τη σκληρή δουλειά και τον αγώνα-Έχουμε γίνει σύμβολο για πολλούς που αγωνίζονται ενάντια στην υποταγή

tsipras1Με καθυστέρηση μιας ώρας άρχισε την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός.

Ο Α.Τσίπρας στην ομιλία του σημερα άσκησε έντονη κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση ,τονίζοντας ότι αντί να τοποθετούνται επί των προγραμματικών δηλώσεων, αξιοποίησαν τη διαδικασία ως αρένα για την εσωτερική αντιπαράθεση τους, για το «ποιος θα κάνει πιο δύσκολη τη ζωή του Τσίπρα».

Ωστόσο, σημείωσε, το πρόβλημα για την κοινωνία δεν είναι οι «ανερμάτιστες και αντιφατικές αντιπολιτευτικές κραυγές». Προσέθεσε ότι ακύρωσαν όλη την προεκλογική τακτική και στρατηγική τους περί συνεννόησης ή ακόμα και περί μεγάλου συνασπισμού. Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ούτε τότε ούτε τώρα λένε αλήθεια και πως η «πραγματική ασθένειά» τους είναι η «εξουσιομανία και ο κυβερνητισμός».

Επ’ αυτόυ σημείωσε ότι με τη στρατηγική αυτή που, όπως είπε, δεν δίνει δεκάρα για τα προβλήματα της κοινωνίας, δεν θα δουν εξουσία όχι μόνο σε αυτή την τετραετία αλλά ούτε στην επόμενη.

Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε γενικά στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων, γιατί δεν είπε ποιο είναι το δικό της σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. «Έχετε έλλειμμα στρατηγικής γι’ αυτό δεν μπορείτε να κάνετε αντιπαράθεση στις προτάσεις μας», είπε.

«Τα δικά σας κάστανα προσπαθούμε να βγάλουμε από τη φωτιά», τόνισε.

Μας ασκήθηκε κριτική  κατά τη διάρκεια της συζήτησης για μια υποτιθέμενη υποβάθμιση της εξωτερικής πολιτικής. Αν για κάτι δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς την ελληνική κυβέρνηση σήμερα είναι η απουσία σχεδίου και κινητοποίησης για την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας και της επιλύσης των διεθνών προβλημάτων στα οποία εμπλέκεται.

Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση εδώ και αρκετά χρόνια που έχει καταφέρει να οικοδομήσει στέρεες συμμαχίες και στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής. Και φυσικά κινητοποιούμαστε για την επίλυση των εθνικών θεμάτων.

Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος σε συνεργασία με την Κυπριακή Κυβέρνηση και τους διεθνείς οργανισμούς.

Ο μόνος δρόμος όμως για να ισχυροποιήσουμε πραγματικά τη θέση της χώρας μας στο διεθνές περιβάλλον είναι να καταφέρουμε να βάλουμε ένα τέλος στην μνημονιακή επιτροπεία. Έχουμε κάνει ήδη τα πρώτα βήματα. Εχουμε γίνει σύμβολο για δεκάδες λαούς του κόσμου που αγωνίζονται ενάντια στην λιτότητα και την υποταγή.

Αναφέρθηκα προχτές σε τέσσερις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας: Την μάχη για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη μάχη για τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, τη μάχη για το νέο ταμείο αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, αλλά και τη μάχη για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας

Περίμενα λοιπόν ότι σε αυτά τα μέτωπα η αυτοαποκαλούμενες προοδευτικές δυνάμεις θα ανταποκρίνονταν στο κάλεσμα για συμπόρευση ώστε να δώσουμε από κοινού αυτούς τους αγώνες.

Αντ’ αυτού εξακολουθούν να παίζουν την ουρά της Νέας Δημοκρατίας.

Και όλά αυτά τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία έχει αρχίσει να αναγνωρίζει τα λάθη της. Τη στιγμή που έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση στους κόλπους της για την στρατηγική διαχείρισης της κρίσης.

 

 

Μπορεί να είναι η Βουλή της εξόδου από την κρίση

«Αυτή η Βουλή κατά τη διάρκεια αυτής της 4ετίας παρά τις μεγάλες δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας, μπορεί να είναι η Βουλή και η 4ετία της εξόδου από την κρίση και της ανάκαμψης της οικονομίας».

Σημείωσε ότι μπορεί να είναι μια 4ετία που θα χαρακτηριστεί από βαθιές αλλαγές και ρήξεις που έχει ανάγκη το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία. Είπε ότι το χρονοδιάγραμμα είναι φιλόδοξο αλλά και συγκεκριμένο. Ειδικότερα, ανέφερε ότι πρώτος στόχος είναι εντός του Νοέμβρη είναι να έχει λήξει η διαδικασία της αξιολόγησης ώστε έως το τέλος του χρόνου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης και να ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση τους χρέους.

Έτσι, σημείωσε, θα εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις ώστε να επιστρέψουμε στο πρώτο εξάμηνο του 2016 σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, να αποκατατασταθεί σταδιακά η μακροπρόθεσμη σταθερότητα της οικονομίας αλλά και η εμπιστοσύνη των επενδυτών, και στις αρχές του 2017 να ανακτήσουμε την πρόσβασή μας στις διεθνείς αγορές δανεισμού.

Απο τα πυρά του Πρωθυπουργού,δεν ξέφυγε ούτε ο επικεφαλής του Ποταμιού ,Στ.Θεοδωράκης:

«Άκουσα μια οξύτατη πολεμική. Ο κ. Θεοδωράκης έκανε σήμερα μία προσπάθεια να καταθέσει προτάσεις. Θα τις δούμε», είπε.

«Αλλά τα περισσότερα στελέχη σας χθες, είχαν μία οξύτατη κριτική. Είτε άκουγες εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας, είτε εκπροσώπους του αυτοαποκαλούμενου προοδευτικού χώρου, το ίδιο και το αυτό δεν ξεχωρίζεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

«Σας λέω λοιπόν με διάθεση ειλικρίνειας, εμείς θα είμαστε εδώ και να συζητήσουμε προτάσεις και θέσεις και κοινές δράσεις αλλά αν συνεχίζετε να παριστάνετε την ουρά της Νέας Δημοκρατίας. Κακό του κεφαλιού σας, όχι δικό μας», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

Tέλος ο Α.Τσίπρας κάλεσε τους βουλευτές όλων των κομμάτων ,να παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης και ουσιαστικής στήριξης σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα