Α. Ξανθός: Προωθούμε ένα προοδευτικό σύστημα στην Υγεία

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, εμφανίστηκε θετικός στο να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις για περαιτέρω βελτίωση του νομοσχεδίου που αφορά την πρωτοβάθμια υγεία και φροντίδα αφού άκουσε τους επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς που είχαν κληθεί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο κ. Ξανθός μίλησε για «ένα προοδευτικό πρόγραμμα στη δημόσια υγεία συνδεδεμένο με την άρση των ανισοτήτων την ισότιμη πρόσβαση και την ποιοτική φροντίδα, που μπορεί να υποστηριχθεί «μόνο από πρόσωπα και πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στην ισότητα», ενώ χαρακτήρισε «άτοπη την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση».

«Η κυβέρνηση πήρε ένα κοινωνικό στρώμα κατεστραμμένο και με τεράστια προβλήματα και κάνει μάχη να εφαρμόσει στη πράξη μεγαλύτερη ισοτιμία και να ενισχύσει την καθολική πρόσβαση των πολιτών. Το στοίχημα παραμένει ανοιχτό», τόνισε και πρόσθεσε: «Αυτό το νομοσχέδιο είναι μια καλή βάση συζήτησης για μια αναγκαία αλλαγή που εκκρεμεί χρόνια και μια θεσμική μεταρρύθμιση που ποτέ δεν επιχειρήθηκε».

Ο κ. Ξανθός, έκανε λόγο για δύο επίπεδα κριτικής που υπάρχουν, απέναντι στις αλλαγές που προωθούνται στο χώρο της δημόσιας υγείας. Το ένα όπως είπε, «είναι αριστερής αντίληψης και υποστηρίζει ότι οι αλλαγές θα επιδεινώσουν την ήδη προβληματική λειτουργία του συστήματος, θα οδηγήσει σε εμπόδια πρόσβασης των πολιτών και ιδιωτικοποίηση του συστήματος και υπάρχει μια άλλη κριτική, που μιλά για άκρατο κρατικισμό ο οποίος εμποδίζει την ελεύθερη επιλογή και δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο στην εξυπηρέτηση των πολιτών».

«Όποιος πιστεύει στην ελεύθερη αγορά και την μη ύπαρξη δημόσιου συστήματος υγείας είναι υποκριτικό να μας επικρίνει», σημείωσε και συνέχισε: «Κάνουμε μια σοβαρή παρέμβαση αναβάθμισης της πρωτοβάθμιας υγείας, εφικτή ρεαλιστική και οικονομικά υποστηρίξιμη. Αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι εργαλείο περικοπών αλλά αίτημα δεκαετιών. Υπάρχουν μνημονιακές δεσμεύσεις έχουμε συγκεκριμένο όριο δαπανών στο χώρο της υγείας, εμείς αξιοποιούμε τους ευρωπαϊκούς πόρους για να ενισχύσουμε μια λειτουργία που προσθέτει και δεν αφαιρεί. Είναι μια σημαντική επένδυση που θα υλοποιήσουμε, αξιοποιώντας κοινοτικούς πόρους».

«Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε τους διαιτητές στην αντιπαράθεση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά εμείς είμαστε με το δημόσιο σύστημα υγείας», κατέληξε ο κ. Ξανθός.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα